Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Скоро ще можем да пием виното на траките от лоза на повече от 3000 години

Вино от лоза на повече от 3000 години, направено по автентична технология на траките, тръгва на пазара скоро.

Това разкри варненският хотелиер и лозар Атанас Карагеоргиев, който успява да възкреси древен сорт грозде от времената на Орфей край Варна.

Античната лозичка била открита съвсем случайно в близост до оброчището на Орфей, край село Татул, преди повече от 10 години. На растението се натъкнал  вече пенсионираният дългогодишен директор на Историческия музей в Кърджали – Павел Петков, разказа Карагеоргиев.

Гроздето имало много интересен и непознат вкус, който наподобява на още няколко известни сорта, но се и се различава от тях.

Няколко резници с чепки недозряло грозде били изпратени в Агробиоинститута за генетичен анализ. ДНК пробата потвърждава предположенията, че сортът има древен произход.  Той е типичен за нашите условия, а лозата е виряла по нашите земи още преди 3000 години.

„Лозараството и винарството са били поминък за траките. Около село Татул е имало лозови масиви, за което свидетелстват и множество артефакти. Каменни легени и улеи са останките от миналото, открити в района, които онагледяват етапите на обработка на гроздето. Траките са считани за едни от най-добрите винари в Античността. Превръщали сока от грозде в божествена напитка. Това ме мотивира да създам виното, което са пили тогава“, обясни Крагеоргиев.

Решил да размножи лозата. Изминал дълг път, докато осъществи своето намерение.

Процесът е бавен. За да имаш право да размножаваш, трябва да докажеш, че това е автентичен сорт, да му дадеш име. Сортът „зелас“обаче вече е защитен в патентното ведомство, каза още Крагеоргиев.

Идеята на предприемача е да направи виното като следва автентичната технология на траките, за целта е засадил 50 декара от сорта. Търси и специални и устойчиви на течност делви, които да съхранят напитката.

Подробности чуйте от интервюто на Валери Великов с Атанас Карагеоргиев:ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Петрова: Законът трябва да пази повече диви орхидеи у нас

В България се срещат над 70 вида диворастящи орхидеи. Малко повече от половината са в Червения списък , и малко повече от половината са защитени от Закона за биоразнообразието . Има нужда още някои видове да бъдат защитени. Това каза пред БГНЕС директорът на Ботаническата градина на БАН доц. д-р Антоанета Петрова...

публикувано на 05.07.20 в 12:38

Общинската фирма "Градски транспорт" не може да се възползва от мярка 60/40 поради задължения към НАП

Още от миналата година общинският превозвач е със задължения от над 9 млн. лева, голяма част, от които са към приходната агенция, тъй като не са плащани осигуровки на работещите. Това каза в предаването "Позиция" на Радио Варна общинският съветник от "Да, България" Стела Николова. Поради тази причина "Градски транспорт" ЕАД Варна не..

публикувано на 04.07.20 в 16:15

Бранимир Балачев: Нужни са 1.5 млрд лева за канализация във Варна, което да минимизира щетите от наводненията по улиците

Темата за наводненията след силни дъждове по варненските улици е много голяма. Проведохме срещи с ръководството на ВиК Варна, знаем откъде идват част от проблемите - каза за предаването „Позиция” председателят на групата варненски общински съветници от ГЕРБ Бранимир Балачев. „Наводненията са свързани с остарялата канализация във Варна", каза още той..

публикувано на 04.07.20 в 15:19

Томислав Дончев: Варна трябва да се развива дръзко

„Опитваме се да планираме, организираме, финансираме по най-добрия начин всичко, което има да се случва във Варна и около Варна в следващите 4-5 години. Има амбиции от страна на общината, на ръководствата на всички академични институции в града и на други фактори Варна да се развива дръзко. И държавата трябва да осигури цялата възможна помощ..

публикувано на 04.07.20 в 13:35

Варненски лекар: Поне четири месеца с имунитет след COVID-19

Първите пациенти, които са преболедували от новия коронавирус през февруари и март,  имат достатъчно напрегнат имунитет. Това съобщи за Радио Варна д-р Снежан Снегаров , собственик на една от големите лаборатории във Варна : "Не съм попадал на човек, тестван със сигурен тест, който да няма антитела от порядъка на 3-4 месеца." Доктор Снегаров..

обновено на 04.07.20 в 10:20

Кафе с история в сграда с история в сърцето на Варна

Кафе с история предлагат в сграда с история в артквартала на Варна „Таляна“. Нежно ухание се носи по улица „Преслав", а едно от архитектурните съкровища на морската столица грейна с нов блясък. В сградата – културна ценност за града, строена през 1909 год, известна сред варненци като Търговската банка на Атанас Буров, среща си дават началото на 20 и..

публикувано на 03.07.20 в 14:18

Стефан Вълдобрев: Варна се превърна в нашето най-любимо място, където свирим

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени откриха летния сезон на концертите си във Варна. Те гостуваха в едно от плажните заведения на Алея 1. Това обаче няма да е единственото им участие за сезона в морската столица. Групата е замислила голям концерт на 31 юли в Летния театър. Тази година актъорът, композитор и певец Стефан Вълдобрев..

публикувано на 02.07.20 в 13:44