Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какво дава морето днес

Снимка: БТА

На кея край морската гара във Варна всеки ден има върволици рибари. Седят, гледат в една точка и чакат късмета.

Когато се чуе, че сафрид е излязъл, на следващия ден са тройно повече. Чепарета и спининги мятат във водата.

Ловят меджит за котките, сафрида за вкъщи, по-рядко има барбун и заргана.

Даниела Стойнова ги разпита как се ловят големите риби:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Далай Лама става на 85 години

Признат и почитан в цял свят днес духовният водач на Тибет Далай Лама става на 85 години. Рожденият му ден се отбелязва с многобройни събития по целия свят. Днес излиза и първият албум с учения и мантри на фона на музика от будисткия лидер. В тях той обсъжда мъдростта, смелостта, изцелението и децата. От днес до 14 юли в интернет безплатно..

публикувано на 06.07.20 в 11:18

Смях през сълзи: Интересни факти за гъделичкането

Може и да не ви се вярва, но привидно баналното гъделичкане е една голяма загадка за научната общност. Понастоящем са направени много изследвания, въз основа на които се предлагат редица обяснения за естеството на усещанията, които гъделичкането предизвиква, но никоя все още не се е наложила като..

публикувано на 06.07.20 в 10:30

Висша мода насред коронавирус: Безпрецедентна Парижка седмица на модата

Първата по рода си онлайн Парижка седмица на модата стартира днес, понеделник, с липса на бляскави ревюта, породена от екзистенциалната криза заради коронавируса. Парижката висша мода и мъжките седмици на модата са слети в едно цяло, като брандовете представят..

публикувано на 06.07.20 в 09:31

Ударът по икономиката няма да бъде изцяло наваксан през 2021 г.

Не трябва да прибързваме със съжденията, че коронавирусът тотално ще промени начина ни на живот. Хората бързо се връщат към това, което им носи удоволствие и полза, особено в икономиката. Това заяви в интервю за БГНЕС икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика /ИПИ/...

публикувано на 05.07.20 в 16:43

Как да се справим с комарите?

Вероятно сте чували за всякакви растения, които имат свойството да отблъскват комарите. Те могат да включват лавандула, мента, бахар, босилек, розмарин, коча трева/билка, кедър, див лук, канела, лимонена трева, чесън, здравец, лайм босилек, невен, бор и естрагон. За да имат ефект срещу комарите, всички тези растения трябва да се смачкат/..

публикувано на 05.07.20 в 14:43

Мъж свали 25 кг за три месеца заради страх от коронавируса

За 13 седмици 32-годишният Шон Сандел е успял да свали 25 килограма по време на въведената строга карантина в Плимут, пише „Плимут Хералд”. Младият мъж тежал 121 килограма, но след като прочел многобройни съобщения за риска наднорменото тегло да доведе до усложнения при евентуално заразяване с..

публикувано на 05.07.20 в 12:04

Отбелязваме летния Атанасов ден

Празникът е свързан с началото на жътвата. Вярва се, че на този ден Св. Атанас облича кожуха си и ходи при Бога да моли за зима, тъй като лятото вече се е преполовило. Съпровожда се с ритуално-магически действия. На днешния ден се коли черна кокошка. Обичаят е известен под името кокоша църква. В Средните Родопи се колят общоселски курбани. Жените..

публикувано на 05.07.20 в 10:28