Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Варна ще управлява Шокъровия канал, дава на държавата сградата на Kръвния център

Oбщина Варна да придобие безвъзмездно от държавата управлението върху Шокъровия канал, гласуваха съветниците от ПК „Собственост и стопанство“ на днешното си заседание.

Ето какво решиха съветниците от постоянната комисия „Собственост и стопанство“ днес:

Администрацията вече има изготвен проект за заустване на дъждовните води от канала навътре в морето, като в момента документацията минава през съгласувателни процедури с компетентните институции.

Общината ще поиска от държавата и имот в Южна промишлена зона, за да може да кандидатства по процедура „Подобряване на достъпа до рибарска инфраструктура и увеличаване на синия потенциал“. Едно от условията за кандидатстване е да се предостави документ за собственост на терена.

Решено бе също сградата на Районния център по трансфузионна хематология да бъде безвъзмездно прехвърлена на държавата. Заради дългогодишната експлоатация обектът се нуждае от основен ремонт, но тъй като не е собственост на Министерството на здравеопазването, отпускането на средства за реновацията е незаконосъобразно.

Съветниците дадоха съгласието си да се предостави на Областна дирекция на МВР общински имот, който да бъде превърнат в административен център за обслужване на граждани. Помещението на ул. „Св. Климент“ е с добро разположение, намира се на приземен етаж и е достъпно за хора с увреждания и майки с колички.

Спортният комплекс, разположен в I ЕГ, ще продължи да бъде стопанисван от ОП „Спорт – Варна“. Докато тече учебният процес, съоръжението се ползва от възпитаниците на гимназията, бе изтъкнато на днешното заседание.

Членовете на комисията дадоха съгласието си общинският имот на бул. „Владислав Варненчик“ 108, оборудван като Синя стая, да продължи да се ползва от правораздавателните институции във Варна. Това специализирано помещение вече 5 години дава възможност да се изслушват деца в една щадяща среда, различна от съдебната зала.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почти половината от хотелите на "Златни пясъци" вече посрещат туристи

Близо 50% от хотелите на "Златни пясъци" отвориха врати и посрещнаха първите си туристи , докато само преди седмица хотелите в курорта бяха пусти. Гостите са предимно румънски туристи, но се увеличават тези от Германия и Полша. Туристите са доволни, че хотелите спазват високи противоепидемични мерки. Казват, че са притеснени заради..

публикувано на 06.07.20 в 11:18

За три дни Варна е гурме столицата на България

Виното е индивидуално усещане. Виното е субективна напитка. Всеки има различна представа за вкуса на виното и за това има такова разнообразие на сортовете и вината . Това каза Стефка Свещарова, председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите, в БНР-Хр. Ботев. Асоциацията, в партньорство с Община Варна и с..

обновено на 06.07.20 в 11:17

Излязоха резултатите от трето класиране за първокласниците

Излязоха резултатите от трето класиране на първокласниците за учебната 2020-2021 година, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Регистрирани са 73 заявления за прием за обявените 142 свободни места в 19 общински училища. От тях в класирането са участвали 42 деца, за останалите са посочени училища, за..

публикувано на 06.07.20 в 11:03

Почина италианският композитор Енио Мориконе /обновена/

Почина италианският композитор Енио Мориконе, съобщава агенция АНСА. Той е написал музиката към повече от 570 филма, само 30 от които уестърни . Мориконе е роден в Рим и изучава тромпет, композиция, хорова музика и хорово дирижиране в Консерваторията на..

обновено на 06.07.20 в 10:26

Калната вода от Шокъровия канал във Варна - заради авария на ВиК

Няма замърсяване на морската вода от изпуснатите през Шокъровия канал във Варна в края на миналата седмица количества вода в морето. Това коментира управителят на ВИК-Варна, Валентин Вълканов.Той обясни, че е станала авария на водопровода Варна-„Златни пясъци”, който е с диаметър 120 сантиметра и заради ремонта е изпусната голямо количество..

публикувано на 06.07.20 в 10:21

Огромни опашки пред пунктовете за карти на градския транспорт във Варна /Снимки/

Огромни опашки се образуват пред пунктовете за издаване на абонаментни карти за градския транспорт във Варна, видя фоторепортерът на Радио Варна Румен Сарандев. Днес е първият ден, в който пенсионерите могата да си подновят абонамента, последният срок е 15 юли.  Изискванията са хората от 65 до 67 навършени години да представят лична карта и пенсионно..

публикувано на 06.07.20 в 09:58

Задължителен PCR тест за българите, влизащи в Словакия

От днес Словакия въвежда нови по-строги изисквания за влизане на територията на страната на български граждани. Това става, след като Братислава извади страната ни от списъка на безопасните държави. PCR тест с отрицателен резултат за COVID-19 се изисква за всички българи, желаещи от днес да влизат на територията на Словакия, съобщи БНТ...

публикувано на 06.07.20 в 09:29