Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зрелостници, не забравяйте здравните осигуровки

| обновено на 30.06.20 в 11:15

Завършилите средното си образование през 2020 година над 3 300 ученици от област Варна трябва да платят здравните си вноски за своя сметка, до започване на работа или на учебната година във висшето учебно заведение, в което ще продължат своето обучение, напомнят от НАП.

Бъдещите студенти трябва да подадат декларация образец 7 за това, че ще се осигуряват за здраве сами след завършване на училище. Това е необходимо, тъй като за периода от завършването на средно образование до записването им като студенти, те не са осигурени за сметка на бюджета, защото не попадат в нито една от двете категории – студенти или ученици. За този период бъдещите студенти трябва да внесат здравноосигурителните си вноски, които са в размер на 24,40 лева на месец, а така също трябва предварително да подадат и осигурителна декларация образец 7. Тази декларация се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от всеки, който не е осигурен на друго основание.

Ако зрелостниците от 1 юли са в това качество и трябва сами да внасят здравноосигурителни вноски, то те трябва до 25 август да подадат в НАП по постоянен адрес декларация образец 7.

В рубриката „Здравно осигуряване” на интернет страницата на НАП е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация образец 7, както и образец на формуляра, който може да бъде изтеглен. Подаването на декларацията може да стане в офис на НАП, по пощата с обратна разписка или по електронен път чрез Персонален идентификационен код (ПИК), който се получава безплатно от офис на приходната агенция.

При допуснати пропуски във вноските за здраве, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса. Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права, напомнят още от НАП. Проверка дали здравноосигурителните права са прекъснати може да се направи на място в салона за обслужване или чрез електронната услуга на НАП – „Здравноосигурителен статус“ на страницата на Агенцията: www.nap.bg.

За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи на страницата на НАП чрез електронната услуга „Здравноосигурителен калкулатор“.

През летните месеци много студенти, обучаващи се в чужбина, се завръщат във Варна и региона. За да ползват безплатни здравни услуги, те трябва да уредят здравноосигурителния си статус, като е необходимо да представят в офисите на НАП по постоянен адрес доказателствени документи.

Такива документи са например:

удостоверение или служебна бележка от университета, в който следват, диплома за завършено висше образование и др. Тези документи трябва да са преведени от лицензирана фирма и се вземат предвид само, ако в тях е посочен периодът на обучение. Документът се подава в териториалната дирекция или офис на НАП по постоянен адрес, за да се „изчистят“ задълженията на студента за здравноосигурителни вноски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо се бави изграждането на физкултурния салон в СУ "Найден Геров"?

От 60 години в Средното училище "Найден Геров" във Варна няма действащ физкултурен салон. Учениците карат часовете по спорт в две пригодени за тази цел помещения, а ръководството на учебното заведение очаква финансиране от Община Варна, която е дала обещание за осигуряване на средства за довършването на дейността.  Прехвърлят собствеността на салона..

публикувано на 01.08.24 в 13:15

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45

Парична гаранция за 33-годишния, обиждал полицай във Варна

33-годишният журналист на свободна практика, обиждал полицаи във Варна, е с наложена мярка "парична гаранция" в размер на 3 хиляди лева. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура. Той е  извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, и изразяващи явно неуважение към обществото, отличаващи се с дързост, при условията на..

публикувано на 01.08.24 в 12:36

Търсят временна сграда за дом "Гергана"

Община Варна набира оферти за временно ползване на сграда или част от сграда за предоставяне на две социални услуги – Дом за стари хора "Гергана" и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания. Периодът, в който потребителите на двете услуги трябва да бъдат преместени, е 1 октомври 2024 г. – 31 януари 2026 г. Временна сграда на дома се търси във..

публикувано на 01.08.24 в 12:32
Бойко Борисов

ГЕРБ-СДС ще разговарят с ИТН, но няма да подкрепят кабинет с третия мандат

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че преговорният екип на ГЕРБ-СДС ще се отзове на поканата на "Има такъв народ" за среща в опит да се реализира последният мандат за съставяне на редовен кабинет, която е планирана за събота, предаде БНР.  В същото време Борисов заяви, че позицията на партията остава непроменена и няма да подкрепят правителство..

публикувано на 01.08.24 в 11:19

Кражбите на плажа: Какви са прийомите на джебчиите и как да се предпазим?

В разгара на лятото хиляди плажуващи отморяват на ивицата. От тяхното разпускане обаче се възползват крадците, които и тази година не пропускат да съчетаят ходенето на море с... отмъкването на различни вещи от разсеяния поглед на почиващите.  По централните плажове във Варна и на този в кв. "Аспарухово" джебчиите крадат основно мобилни телефони, смарт..

публикувано на 01.08.24 в 11:15

Десислава Ангелова се пребори за финал в гребането на Олимпиадата

Българката Десислава Ангелова ще гребе на финала на 2000 метра в скифа на олимпиадата в Париж. Тя завърши трета в полуфиналната си серия с време 7:27,16 минути, след като в последните 500 метра 26-годишната ни състезателка изпревари представителката на Узбекистан Анна Пракатен, за да си гарантира място на финала. Първа в серията завърши двукратната..

публикувано на 01.08.24 в 11:00