Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

July Morning - символ на свободния дух

Георги Мархолев (на преден план вляво) на една сцена с Кен Хенсли

Българската рок-група "Сънрайз" записа песента July Morning с нейния автор Кен Хенсли и певеца Джон Лоутън от Юрая Хийп. Това е българскa версия на песента с участието на легендите. Песента има и видеоклип с участието на Кен Хенсли, актрисата Мария Каварджикова и гениалният Димитър Еленов, разказа за Радио Варна певецът и китарист на „Сънрайз” Георги Мархолев. Снимките са направени по Южното Черноморие, вкл. на емблематичния „шофьорски плаж”. Кратката версия вече може да бъде гледана в интернет. Музикантът е и в основата на инициатива 1-ви юли да бъде приет като български празник – Ден свободния дух и на едноименната група във фейсбук. И с химна на свободния дух July Morning ние и нашите деца да празнуваме с обич и светлина галени от лъчите на Слънцето на първото юлско утро, казва Мархолев.

Цялото интервю с Георги Мархолев слушайте днес в 17.40 часа в ефира на Радио Варна или в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Сколопендри атакуват по високите етажи във Варна

По света пътуват не само хората, а и животните, в това число и насекомите. Така  на територията на България се оказват нови вредители, нетипични за нашите географски ширини. Основната причина за тази тенденция е затоплянето на климата. Високите температури и повишената влажност са идеалните условия за развитие на тропическите насекоми. В..

обновено на 07.07.20 в 14:38

Заслушани в Космоса

Платформата Ratio.bg организира тази вечер онлайн среща с учени, които ще разкрият красотата на нощното небе , съобщава БНР. „ Ако наблюдаваме Космоса в радиовълни, Слънцето не е толкова ярко и затова можем да видим по-ясно мистични обекти като черни дупки, зараждащи се нови звезди и планетарни системи, дори как си взаимодействат някои..

публикувано на 07.07.20 в 11:55

Бананите са най-стабилната стока в пандемията

При основните хранителни продукти в България цените са стабилни от февруари насам. Към момента цената на лимоните е по-ниска. В продължение на три месеца се поддържаше цена от 3.45 до 3.50 на килограм. В момента имаме цена от 2.75 на значително по-скъпия лимон, който се доставя от Южна Америка. Това каза Владимир Иванов, председател на..

публикувано на 07.07.20 в 10:30

Учени: Прасетата имат имунитет срещу коронавируса

След появата на огнища от коронавирус в месопреработвателното предприятие „Тьонис“ броят на новозаразените в района на Гютерсло през последните дни намаля значително. В социалните медии веднага се появи удобно обяснение за този факт: свинете са ваксинирани срещу коронавирус и следователно не могат да предадат новия вид вирус на хората. Според..

публикувано на 07.07.20 в 10:18

4 причини да гризнем какаово блокче в Световния ден на шоколада

Въпреки че има и някои хора, които изобщо не обичат шоколад, повечето биха се съгласили, че сладкото лакомство е любимото им изкушение. От такъв с карамелени парченца и кремообразни пълнежи до разновидности с орехови ядки и сушени плодове - има много видове шоколад, които могат да удовлетворят вкуса на..

публикувано на 07.07.20 в 07:15

АНИМА – мобилно приложение за спокойствие

От хилядолетия насам хората практикуват различни техники или упражнения за ума, които са доказали своето положително влияние върху психиката, физическото и емоционалното здраве на човека – майндфулнес, медитация, прогресивна мускулна релаксация, тай чи и други форми на физически упражнения. А как тези упражнения влияят на нашето тяло от..

публикувано на 06.07.20 в 17:54

Общителни папагали забавляват деца и възрастни в Морската градина

Край сцена "Раковина" в Морската градина на Варна всеки може да си пообщува тези дни с няколко папагала. Екзотичните папагали са гости на фестивала "Сръчко" .  Общителни и дружелюбни са,  с удоволствие позират за снимки. Птиците произхождат от поречието на Амазонка. Собственикът им, който е от Стара Загора, дава възможност на..

обновено на 06.07.20 в 16:07