Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ЕС утвърди списък на "сигурните" чужди държави

Снимка: pixabay

Съветът на ЕС утвърди днес незадължителен списък на "сигурните" чужди държави, чиито граждани ще могат да бъдат допускани през външните европейски граници.
В списъка, който ще бъде обновявян на две седмици, засега са включени Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Китай. Облекченията ще засягат и гражданите на Андора, Монако, Сан Марино, Ватикана.\БТА

ВИЖТЕ ОЩЕ

Грузинската патриаршия се обяви за запазване на неутралния статут на храма "Света София"

Запазване на неутралния статут на храма "Света София" в Истанбул би било мъдро решение, се посочва в публикувано днес изявление на Грузинската патриаршия , предаде ТАСС. "Сега, когато човечеството е изправено пред глобални предизвикателства, много голямо значение придобива запазването и укрепването на доброжелателството на християни и мюсюлмани. Ние..

публикувано на 09.07.20 в 17:51

Гърция готова да върне по-строгите мерки

Гръцките власти имат готовност да наложат отново ограниченията за обществения живот и пътуванията през следващата седмица , съобщи „Катимерини“. Експертите подчертават, че указанията за безопасност във връзка с разпространението на коронавируса често се игнорират. Говорителят на правителството Стелиос Пецас заяви, че властите са "решени да защитят..

публикувано на 09.07.20 в 17:36

България ще внесе искане за анулиране на част от разпоредбите в пакета "Мобилност"

България ще заведе дело пред съда на Европейския съюз, в двумесечен срок от публикуването на Пакета Мобилност I в Официалния вестник на Съюза . Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в изявление пред медии, по повод окончателното приемане на Пакета Мобилност I от Европейския парламент, предаде Нова..

публикувано на 09.07.20 в 17:26

Отмениха традиционния събор на БСП на Бузлуджа заради COVID-19

Събор на БСП на Бузлуджа тази година няма да има.     Причината - противоепидемичните мерки, които заради нарастващите случаи на заболели, нямало причина да не бъдат удължени. Около това становище се е обединил Областният здравен щаб след разговор с НОЩ, предаде БТВ...

публикувано на 09.07.20 в 17:19

Дърва за огрев осигуряват горските

6 650 домакинства от Североизточна България вече са получили заявените от тях дърва за отоплителен сезон 2020/2021. 18-те стопанства в системата на СИДП са доставили на хората 39 796 пространствени кубически метра дърва за огрев. Най-много – 17 497 кубика са стигнали до подалите молби към поделенията в област Варна, следват стопанствата в..

публикувано на 09.07.20 в 17:14

Захариева привика посланика на Гърция да обясни за тестовете на границата

Министърът на външните работи Екатерина Захариева привика посланика на Гърция у нас Димитриос Хронопулос, за да внесе яснота за затегнатите мерки от страна на Гърция на ГКПП "Кулата-Промахон". Днес стана ясно, че Гърция ще прави поне по 3000 теста на български граждани, които искат да влязат в южната ни съседка през ГКПП "Кулата-Промахон". Срещата..

публикувано на 09.07.20 в 17:11

Проверят строежите в парк „Росенец“ - ВАП сезира МРРБ, МОСВ, МТ и ДНСК

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма (МТ) и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол да извършат незабавни проверки на място и по документи на..

публикувано на 09.07.20 в 17:09