Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празни улици във Варна в първия ден на Синя зона - широк център

Много свободни места за паркиране в първия ден от старта на Синя зона - широк център, установи репортерска проверка на Радио Варна. Още в ранното утро на 1-ви юли прави впечатление, че от улиците в района на Спортна зала, липсват дори автомобили, които не са местени с месеци.

Прави впечатление още, че на места има антипаркинг системи, поставени неправомерно. За подобни случаи може да се сигнализира на телефона на ОП "Общински паркинги и синя зона", 070 070 352. Това за каза за Радио Варна инж. Младен Иванов. Той добави, че все още има много паркинги, прилежащи на блокови пространства, които не са били разчертани. В най-скоро време тези места ще се рехабилитират и ще се маркират. Относно изграждането на буферни паркинги, които да се използват от гражданите, Младенов добави, че се мисли в тази посока, но засега няма яснота кога ще започне тяхното изграждане.


Относно подадените заявление, инж. Иванов каза, че те са почти толкова, колкото са разчертаните места в обхвата на синя зона - широк център. Към момента работят подзони 8, 9 и 10 от 9 до 19ч. всеки работен ден. Престоят е до 3 часа, а цената е 1 лев на час.

Обхват – ограничава се от следните булеварди и улици: бул.“Сливница“, ул.“Пирин“, ул.“Битоля“, бул.“Чаталджа“, бул.“Ген.Колев“, ул.“Царевец“, бул.“Осми приморски полк“, ул.“Капитан Рончевски“, ул.“Васил Друмев“, бул.“Княз Борис I“, бул.“Цар Освободител“ и бул.“Осми приморски полк“. По граничните булеварди и улици, посочващи обхвата на зоната, действа режим на почасово платено паркиране “СИНЯ ЗОНА“.

Подзона 8 - включва и се ограничава от булеварди и улици: бул.“Сливница“, бул.“Осми приморски полк“, бул.“Цар Освободител“ и ул.“Пирин“.

Подзона 9 - включва и се ограничава от булеварди и улици: бул.“Цар Освободител“, бул.“Осми Приморски полк“, ул.“Царевец“, бул.“Ген.Колев“, бул.“Чаталджа“,ул.“Братя Бъкстън“ и ул.“Битоля“.

Подзона 10 - включва и се ограничава от булеварди и улици: бул.“Осми приморски полк“, ул.“Капитан Рончевски“, ул.“Васил Друмев“, бул.“Княз Борис I“ и бул.“Цар Освободител“.

Зони 5, 6 и 7, се очаква да бъдат въведени в експлоатация на 1-ви август 2020г.

Обхват – ограничава се от следните булеварди и улици: ул.“Кракра“, ул.“Беласица“, ул.“Д-р Пискюлиев“, бул. “Владислав Варненчик“, ул.“Дрин“, бул.“Сливница“ и бул.“Мария Луиза“. По граничните булеварди и улици, посочващи обхвата на зоната, действа режим на почасово платено паркиране “СИНЯ ЗОНА“.

Подзона 5 - включва и се ограничава от булеварди и улици: ул.“Кракра“, ул.“Беласица“, ул.“Д-р Пискюлиев“ и бул.“Христо Ботев“.

Подзона 6 - включва и се ограничава от булеварди и улици: ул.“Д-р Пискюлиев“, бул.“Владислав Варненчик“ и бул.“Христо Ботев“.

Подзона 7 - включва и се ограничава от булеварди и улици: бул. “Владислав Варненчик“, бул.“Мария Луиза“, бул.“Сливница“ и ул.“Дрин“.

Няколко са начините за плащане за почасово паркиране в „синята зона“ - чрез сайта или мобилно приложение, чрез SMS или в брой. Паркирането чрез мобилното приложение „Варна паркинг“ - „Виртуален паркинг метър“ - дава възможност за избиране на период за паркиране между 30 минути и 3 часа. Също така може да се запазят номерата на различни автомобили за бърз достъп. Приложението може да се изтегли за Android или iOS, след което трябва да се регистрира и да се зареди виртуален портфейл.

Друг начин за плащане е изпращане на съобщение. Клиентите на българските мобилни оператори трябва да изпратят SMS на номер 1352, с текст, в който е посочен номера на автомобила. Съдържанието на SMS трябва да възпроизвежда буквално табелата с регистрационния номер на съответното пътно-превозно средство. Таксуването на паркиране с SMS е за един час и включва цената за едно съобщение от 1 лев, плюс стойността на SMS-а към мобилния оператор. Успешно заплащане се счита за извършено, когато клиентът получи обратно потвърдително съобщение.

При поставяне на скоба за неплатено паркиране, глобата на стойност 20 лева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02

Вкараха в ареста кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев, обвинен заедно с други двама мъже в участие в организирана престъпна група, влиза в ареста. Варненският апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Той, заедно със съучастниците си, участвал в схеми за придобиване на имоти. Едно от обвиненията е за упражнена принуда за теглене..

публикувано на 16.07.24 в 17:35
Архив

Във Варна и региона ситуацията с пожарите е овладяна

В гората до район "Владислав Варненчик" във Варна, която горя през изминалите дни, има задимяване, там има екип от Горското стопанство и не се налага дежурство от пожарната. Напълно овладян е и пожарът, възникнал в смесена гора и храсти в района след Побити камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във Варна и региона ситуацията с..

публикувано на 16.07.24 в 16:53

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

На 19 юли, петък, в Провадия/Рояк, във връзка с възстановяване на ремонтиран предавател за Радио Варна, ще има прекъсване на услугата до 15 минути между 11 и 12 часа.  Няма да има прекъсване по време на Обедния осведомителен бюлетин.

публикувано на 16.07.24 в 16:19

Червен код утре, в части от област Варна температурата ще достигне 41 градуса

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология за утрешния ден. Предупреждението на метеоролозите е в сила и за части от област Варна. Само в най-крайните райони край морето ще бъде в сила оранжев код.  През нощта ще е предимно ясно със слаб северен вятър. Минимални температури между..

публикувано на 16.07.24 в 15:47