Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови проверки за маски по магазините във Варна

| обновено на 02.07.20 в 13:10

Представител на РЗИ-Варна, придружен от полицаи, проверяваше в голям супермаркет на базар Левски във Варна дали персонал и клиенти носят защитни маски.

Оказа се, че ръководител на служителите е в нарушение и му беше съставен акт на място. Касиерите бяха стриктни и работеха с маски и ръкавици, видя репортер на радио Варна. Клиентите бързо - бързо започнаха да ровят в чанти и джобове, за да извадят маски. Присъстващи охранители дружелюбно напомняха още на входа в магазина, че трябва да се слага предпазна маска.

Валентина Колева работи като продавач в магазин за плодове и зеленчуци във Варна. На входната врата на магазина има поставена табела - "Влизането с маски в магазина  е задължително". Тя обслужва клиентите с маска и ръкавици, спазвайки приетите мерки за безопасност заради коронавируса. Често й се налага оабче да напомня на влизащите в магазина да си сложат предпазните средства, за да се разминат с глоба, в случай на проверка от властите. 

Има ли глоба и за продавача, ако проверяващите "хванат" клиент без маска в магазина - чуйте какво отговори Валентина Колева пред репортера на Радио Варна Димитрина Дончва:

По-рано днес служители на столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) влязоха в парламента, за да съставят актове на народните представители, нарушили заповедта за задължително носене на предпазни средства на закрити обществени места, предаде  БГНЕС.

През последните няколко заседания на парламента редица депутати отказваха да слагат задължителните маски за лице, като мярка срещу разпространението на COVID-19, а други ги носeха под брадичката.

По официална информация ще бъдат санкционирани общо 24-ма депутати, а размерът на глобата е минималният – 300 лева.

Единствено от парламентарната група на ГЕРБ потвърдиха, че шестима от депутатите им са попаднали под ударите на закона. „Подписали са си актовете, не знам каква е стойността им. РЗИ ще си я определят. Който е сбъркал, ще си понесе санкция“, заяви пред журналисти заместник-председателят на групата Красимир Велчев. Той не е сред санкционираните и не оправда колегите си за техните действия. „Не е най-правилното, но всеки бърка. Не мога да съдя всички колеги. След като е сбъркал някой, ще си понесе отговорността“, каза още той.

Засега от останалите парламентарни групи не са направили коментар по темата.

Независимият народен представител от „Атака“ Павел Шопов пък покани инспекторите да му връчат акта в зала „Запад“ на парламента, където сега се помещават журналистите, отразяващи дейността на законодателния орган. Според него така би било „най-прозрачно“. След почти двучасово очакване това обаче така и не се случи. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иновативно мислим, развиваме ценни качества и вървим уверено към бъдещето!

Основно училище „Черноризец Храбър“ – гр. Варна е посветено на усъвършенстването на образователните практики, за да отговори на изискванията на 21 век. "Развиване на дигиталната компетентност за образованието на 21 век" звучи модерно, изпълнено с ентусиазъм и неочакваност. Десет учители от нашият екип се включиха в..

обновено на 19.07.24 в 16:31

Прекратяват разследване срещу Благомир Коцев за назначаване на юристи, докато е областен управител

Варненският окръжен съд прекратява разследването срещу Благомир Коцев за назначаване на допълнително юристи в Областна управа, докато е на поста областен управител.  Предмет на разследването, започнало на 4 януари 2023 година, е била сключена сделка от длъжностно лице, за която е имало съмнения, че е неизгодна и от нея са произлeзли значителни вреди..

публикувано на 19.07.24 в 16:02

Испания ни праща два самолета срещу пожарите

Испания ни изпраща два самолета с вместимост 6 тона срещу пожарите, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  „По Механизма за гражданска защита на ЕС получихме отговор от Испания, която има възможност и ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона. Имаме потвърждение, че до края на днешния ден летателните машини ще..

публикувано на 19.07.24 в 15:10

Актуализация на антивирусна програма на Microsoft е причината за IT срива

Авиокомпаниите, банките, телевизионните канали и други предприятия по света се опитваха да се справят с един от най-големите ИТ сривове през последните години. Проблемът очевидно беше причинен от актуализация на антивирусна програма на Microsoft. Големите американски авиокомпании първоначално преустановиха всички полети заради проблем с комуникацията...

публикувано на 19.07.24 в 14:47
 Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Кабинетът на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е буквално "изтърбушен"

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров заедно с депутати и активисти, лоялни на почетния председател на партията, влязоха в сградата на партията, предаде БНР.  Пред журналисти Чакъров обясни, че от кабинетите липсват документи.  "Всичко е изнесено, всички кабинети са празни и най-важното - кабинетът на почетния председател Ахмед Доган е буквално..

публикувано на 19.07.24 в 14:32

Обявиха дарителска кампания в помощ на пострадалите от пожарите в община Болярово

Община Болярово обяви дарителска сметка за пострадалите от пожарите в последните дни.  „Отправяме молба за съпричастност към всички които могат да помогнат", каза кметът на пострадалата от огнената стихия община. Той благодари на всички, които помагат на терен и на всички, които помагат с хранителни продукти и вода.  Поклон пред вас,..

публикувано на 19.07.24 в 14:13

Предстои третото издание на земеделското изложение "Ден на полето"

За трета поредна година в област Добрич ще се проведе земеделското изложение „Ден на полето“. Организацията е дело на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и има за цел да събере на едно място земеделци, производители на семена, торове и селскостопанска техника. Тази година форумът ще се проведе в землището на село Попгригорово от 23 до 25 юли...

публикувано на 19.07.24 в 14:10