Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Аптечната карта ще коригира струпването на аптеки в градовете

Националната аптечна карта трябва да коригира струпването на аптеки в големите градове. Мнението е на проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„Най-важното до което трябва да доведе Националната аптечна карта е как ще се използват данните в нея занапред. Информацията къде има аптеки я има и сега, въпросът е тази информация да се прецизира. Това ще е единият полезен ефект от създаването на Национална аптечна карта на регионален принцип. Така във всеки един момент можем да установим къде има аптеки“, обясни в интервю за БНР проф. Стоименова.

 Тя коментира приетото вчера решение на парламентарната здравна комисия за създаването на Национална аптечна карта, което трябва да се случи при гласуването на измененията и допълненията на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина на второ четене. Картата ще определя потребностите на населението на териториален принцип.

„Казва се, че има недостиг на фармацевти – не, няма недостиг на фармацевти - просто аптеките в България са много. Ние сме втората или третата държава в Европейския съюз по брой аптеки на глава от населението. Но аптеките са разпределени неравномерни. У нас няма критерии колко пациенти да обслужва една аптека, нито какво да е разстоянието между аптеките. Това би следвало да се случи с Националната аптечна карта. Това е смисълът - да направи картографиране на аптеките, но не само къде са, но и кои от тях са действащи. Сега, с Националната аптечна карта ще се види кои аптеки действат, и кои са само на хартия и вече са затворени“, категорична е проф. Стоменова. 

Според Асена Стоименова най-важното, което трябва да постигне Националната аптечна карта, е да се коригират недостатъците от сегашното законодателство. Струпването на аптеки в големите градове се получава, защото отпускането на лекарства, фармацевтичните консултации и изобщо благородната мисия на фармацевта, така както се реализира в другите държави, у нас по ред причини са снижени до нивото на търговия, изтъкна тя.  

„Нещо срещу което ние от БФС се борим отдавна. Когато основният интерес е печалбата, е естествено аптеките да отиват в големите градове. И това трябва да е целта на аптечната карта - да се разпределят равномерно аптеките, да се осигури качествена фармацевтична грижа и достъп до лекарства и до другите общини“.

Законът не забранява публично-частните партньорства. Коя община, в която няма аптеки, е излязла с предложение за такова партньорство с Българския фармацевтичен съюз например, и да кажат от общината, че са готови да инвестират в тази дейност, така че някой фармацевт да бъде подкрепен и да се отвори аптека в съответното населено място?“, коментира Асена Стоименова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В понеделник слънце, дъжд и силен вятър

През нощта ще е предимно ясно с временни увеличения на облачността. Южният вятър ще отслабне и минималните температури ще са между 4° и 9°, за Варна около 7°. Утре преди обяд ще има повече слънчеви часове, но около и след обяд облачността от северозапад ще се увеличи и ще започнат валежи от дъжд, възможни са и гръмотевици. Вятърът от юг, по..

публикувано на 26.03.23 в 17:16

Клон падна върху кола във Варна

Голям клон на дърво се е откършил снощи на ул. „Стефан Караджа“ във Варна до номер 22. Клонът е паднал върху паркиралата до дървото кола и е нанесъл щети на автомобила. Днес живеещи в района разчистваха мястото. По техните думи са подали сигнал за инцидента в Гражданска защита.

публикувано на 26.03.23 в 16:26

Оставката на директора на ИАРА поискаха рибарите на задържаните от румънските власти кораби

Българските моряци от задържаните от румънските власти риболовни кораби вече са освободени. Те ще настояват пред министъра на земеделието Явор Гечев за оставката на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова. Снощи в България се завърнаха шестима от моряците, а днес и останалите четирима. Корабите са..

публикувано на 26.03.23 в 14:20
Ден на Тракия, Варна

Варненци отбелязаха Деня на Тракия

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред паметника-портал на Осми приморски полк във Варна беше отбелязан Денят на Тракия и 110-ата годишнина от превземането на Одрин през Балканската война. Заупокойна молитва отслужи свещеник от Варненската и Великопреславска митрополия. Венци поднесоха от Тракийското дружество "Капитан Петко войвода" във..

публикувано на 26.03.23 в 14:06

Повече валежи са нужни за добра реколта на пшеницата

Състоянието на пшеницата в Добруджа към момента е добро, но са необходими повече валежи, смятат специалистите от Добруджанския земеделски институт. Те се опасяват, че реколтата може да бъде компрометирана от рязко застудяване. На фона на сухата безснежна и топла зима, първите мартенски дъждове вдъхват надежда за пшеницата в Добруджа. Запасите от..

публикувано на 26.03.23 в 11:55

Шофьорите да не бързат да сменят зимните с летни гуми

Асоциацията на пострадалите при катастрофи съветват шофьорите да не сменят още зимните с летни гуми, въпреки че Закона за движение по пътищата го позволява от първи март. Според Владимир Тодоров недостатъчно високите температури оказват влияние на каучука на гумата. Той припомня, че в закона е записано, че от 15 ноември до 1 март водачите..

публикувано на 26.03.23 в 11:05
А380

Авиокомпания отменя полети от и за София

Авиокомпания "Луфтханза" отменя част от полетите си за днес и утре между летищата в София, Мюнхен и Франкфурт. Това съобщава във Фейсбук страницата си летище София. Два водещи синдиката призоваха за стачка. Ранният сутрешен полет днес, както и в 12,50 и 19,20 ч. са анулирани, няма да кацне и самолет от Мюнхен по обед и довечера...

публикувано на 26.03.23 в 09:28