Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бранимир Балачев: Нужни са 1.5 млрд лева за канализация във Варна, което да минимизира щетите от наводненията по улиците

Темата за наводненията след силни дъждове по варненските улици е много голяма. Проведохме срещи с ръководството на ВиК Варна, знаем откъде идват част от проблемите - каза за предаването „Позиция” председателят на групата варненски общински съветници от ГЕРБ Бранимир Балачев. „Наводненията са свързани с остарялата канализация във Варна", каза още той и допълни:

"Може би ще ни трябват 1.5 млрд лева, ако трябва да направим отводнителните системи да бъдат с диаметър метър и половина, вместо 0.8 м. Всичко обаче опира до възможности и начин, по който това нещо би могло да се направи. Знам за проблемите, които възникват при по големи валежи, също живея в този град. Но дори в законодателството присъстват така наречените форс мажорни обстоятелства - когато вали по 100 л/кв. м. дъжд, каквато и да е канализационната мрежа, тя не може да поеме такъв обем вода.

Специално за новия булевард, водосборът от дъждовна вода, който се получава там след силни валежи е поради факта, че във Варна всичко е в бетон и асфалт и водата не може да попива, каза още Бранимир Балачев.


Според Бранимир Балачев, въпрос на виждане е, дали трябва да общинският съвет да заседава заради пет - шест точки в дневния ред и да се правят сесии по-често или общинските съветници да се свикват без достатъчен материал за обсъждане.

"Дори и законово няма изискване каква да е честотата на общинските сесии - може да са на две седмици, на месец или на по-дълги периоди. Единственото, което законът е задал като рамка е, че на три месеца трябва да има поне едно заседание."

Според председателят на групата съветници от ПП ГЕРБ, така се е минимизирала възможността от коронавирусната заплаха.

На въпрос, дали ще бъде потърсена някаква отговорност от лицата, които са сложили подпис под документа въвеждащ в експлоатация скъсаната канализационна тръба във Варненското езеро, Балачев отговори положително. "Община Варна предприе действия по установяване на действителния извършител на строително монтажните дейности, извършвани през годините. По законовия ред установихме и какво е състоянието, за да може да се търси и финансова отговорност от субектите, осъществили тази обществена поръчка. Отправихме и сигнал до прокуратурата, която се е самосезирала след тях и след публикации и извършва проверка."

Българската асоциация по кредитен рейтинг, е оценила кредитния рейтинг на Варна в дългосрочен план като перспективно стабилен, обясни Балачев и поясни, че това което се прави по отношение на общинските финанси е довело до тази оценка.

На въпрос, как ще се отрази кризата в туризма на бюджета на Община Варна и планираните в началото на годината приходи, при липса на работещ бранш и съответно данъци, Балачев призна, че градът е от най- засегнатите в този сектор.

"В този контекст на на 1 юли, в Постоянната комисия на НСОРБ по местни финанси, бюджет и общинска собственост, на която присъствах, бяха разгледани много варианти по отношение на това кое може да се оптимизира и кое не по отношение на данъчни преференции и данъчни намаления. Сред проблемите на Варна е именно този туристически данък и липсата на приходи в бюджета от него. В тази връзка бяха набелязана мерки в дългосрочен план и средносрочен план как да бъдат подпомогнати най-засегнатите общини, в това число и Варна. Общият размер на недостига в национален план е 11% или около двеста милиона лева.

За компенсация решихме да искаме авансово привеждане на дължимите трансфери от държавния бюджет. Ще искаме и временно спиране на възстановяване на кредитите които общините дължат към държавата. Тъй като удължихме с два месеца събирането на данък сгради и данък смет, с два месеца ще търсим компенсации и в тази насока. Препоръчваме мярката 60/40 да придобие по-масов характер, за да може да се компенсира липсата на определени общински предприятия, които не са в добра финансова кондиция, за да могат да задържат своя персонал".

Препоръчва се и падане на мораториума върху сделките с общински имоти, член 19 и 45 от закона за публичните финанси.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Фреди Люпке

Варненци по широкия свят - Фреди Люпке

До петък, преди да отбележим празника на Варна – 15 август, ще ви срещаме с варненци, които живеят далеч от нас, но не са загубили връзката си с родното място. Първата среща е с Фреди Люпке, който живее повече от 20 години в Германия. Фреди е работил в немската редакция на Радио Варна, през летата на студентските си години. Сега е учител..

публикувано на 11.08.20 в 11:26

Николай Василев: Намаляването на ДДС е откровена глупост

Решението за намаляването на ДДС за нискоалкохолните напитки, спортните дейности, услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз продължава да предизвиква разнопосочни реакции. Според бившият икономически министър Николай Василев намаляването на ДДС на 9% за виното и бирата в заведенията показва липса на финансова..

публикувано на 10.08.20 в 09:00

Галин Герчев: Нудизмът сваля невидимите прегради в душата

Галин Герчев е един свободен човек, който не се страхува да бъде себе си. Той е председател на Българската натуристка федерация и е концесионер на единствения нудистки плаж, създаден по всички европейски и световни правила. Ивицата за хора, които искат да се слеят с природата и да се разхождат голи на спокойствие, се намира  в курорта Златни..

публикувано на 08.08.20 в 13:11

Неда Антонова: Трябва да се надяваме нашето време да излъчи своя герой, своя Паисий

"Безмълвие" от Неда Антонова разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски.  Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките. След дълги години на проучване авторката го описва като различен човек - човек от Бога и за Бога. Жив човек. Интригуващият роман "Безмълвие" от Неда Антонова, който..

публикувано на 07.08.20 в 13:29
Кинорежисьорът Милко Лазаров

Милко Лазаров: Страхът от новото е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва. Страхът от новото, което се задава, е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш. За случващото се в страната – екшън, хорър, комедия или треторазрядна сапунка, анализ прави режисьорът Милко Лазаров в интервю на Даниела Стойнова. Той..

публикувано на 06.08.20 в 12:33
Сабина Максимова

Сабина Максимова: Ако продължим да изхвърляме пластмаса, впоследствие ще я дишаме и пием

Златен медал получи еко идеята на варненка, предложила пластмасовите чаши в детските градина да бъдат заменени с иноксови. Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ получи отличието в световната еконадпревара 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. Кампанията за замяна на пластмасовите чаши за вода в детските градини у нас е наградена в категория..

публикувано на 02.08.20 в 12:21

Какво не знаем за лечебната билка безсмъртниче?

Лечебната билка безсмъртниче /жълт смил/ е позната от столетия, но стана хит култура в България преди 6-7 години. От нея се произвежда етерично масло с изключително ценни свойства. Безсмъртничето /Helichrysum/ расте по песъчливи и крайбрежни места. Отглежда се трудно и при дестилацията се извличат малки количества масло, затова то е доста..

публикувано на 02.08.20 в 06:36