Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бранимир Балачев: Нужни са 1.5 млрд лева за канализация във Варна, което да минимизира щетите от наводненията по улиците

Темата за наводненията след силни дъждове по варненските улици е много голяма. Проведохме срещи с ръководството на ВиК Варна, знаем откъде идват част от проблемите - каза за предаването „Позиция” председателят на групата варненски общински съветници от ГЕРБ Бранимир Балачев. „Наводненията са свързани с остарялата канализация във Варна", каза още той и допълни:

"Може би ще ни трябват 1.5 млрд лева, ако трябва да направим отводнителните системи да бъдат с диаметър метър и половина, вместо 0.8 м. Всичко обаче опира до възможности и начин, по който това нещо би могло да се направи. Знам за проблемите, които възникват при по големи валежи, също живея в този град. Но дори в законодателството присъстват така наречените форс мажорни обстоятелства - когато вали по 100 л/кв. м. дъжд, каквато и да е канализационната мрежа, тя не може да поеме такъв обем вода.

Специално за новия булевард, водосборът от дъждовна вода, който се получава там след силни валежи е поради факта, че във Варна всичко е в бетон и асфалт и водата не може да попива, каза още Бранимир Балачев.


Според Бранимир Балачев, въпрос на виждане е, дали трябва да общинският съвет да заседава заради пет - шест точки в дневния ред и да се правят сесии по-често или общинските съветници да се свикват без достатъчен материал за обсъждане.

"Дори и законово няма изискване каква да е честотата на общинските сесии - може да са на две седмици, на месец или на по-дълги периоди. Единственото, което законът е задал като рамка е, че на три месеца трябва да има поне едно заседание."

Според председателят на групата съветници от ПП ГЕРБ, така се е минимизирала възможността от коронавирусната заплаха.

На въпрос, дали ще бъде потърсена някаква отговорност от лицата, които са сложили подпис под документа въвеждащ в експлоатация скъсаната канализационна тръба във Варненското езеро, Балачев отговори положително. "Община Варна предприе действия по установяване на действителния извършител на строително монтажните дейности, извършвани през годините. По законовия ред установихме и какво е състоянието, за да може да се търси и финансова отговорност от субектите, осъществили тази обществена поръчка. Отправихме и сигнал до прокуратурата, която се е самосезирала след тях и след публикации и извършва проверка."

Българската асоциация по кредитен рейтинг, е оценила кредитния рейтинг на Варна в дългосрочен план като перспективно стабилен, обясни Балачев и поясни, че това което се прави по отношение на общинските финанси е довело до тази оценка.

На въпрос, как ще се отрази кризата в туризма на бюджета на Община Варна и планираните в началото на годината приходи, при липса на работещ бранш и съответно данъци, Балачев призна, че градът е от най- засегнатите в този сектор.

"В този контекст на на 1 юли, в Постоянната комисия на НСОРБ по местни финанси, бюджет и общинска собственост, на която присъствах, бяха разгледани много варианти по отношение на това кое може да се оптимизира и кое не по отношение на данъчни преференции и данъчни намаления. Сред проблемите на Варна е именно този туристически данък и липсата на приходи в бюджета от него. В тази връзка бяха набелязана мерки в дългосрочен план и средносрочен план как да бъдат подпомогнати най-засегнатите общини, в това число и Варна. Общият размер на недостига в национален план е 11% или около двеста милиона лева.

За компенсация решихме да искаме авансово привеждане на дължимите трансфери от държавния бюджет. Ще искаме и временно спиране на възстановяване на кредитите които общините дължат към държавата. Тъй като удължихме с два месеца събирането на данък сгради и данък смет, с два месеца ще търсим компенсации и в тази насока. Препоръчваме мярката 60/40 да придобие по-масов характер, за да може да се компенсира липсата на определени общински предприятия, които не са в добра финансова кондиция, за да могат да задържат своя персонал".

Препоръчва се и падане на мораториума върху сделките с общински имоти, член 19 и 45 от закона за публичните финанси.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ритъм-терапевтът Мартин Иванов: Две крачки за секунда е най-добрият ритъм за "умно" ходене

Мартин Иванов е един от българите, натрупали ценен опит в чужбина, завърнал се и посветен на нещо значимо в родината. Той е композитор, диригент и перкусионист, прекарал 15 години в САЩ и Канада. Завършва престижния музикален колеж "Бъркли" в Бостън със специалност джаз композиция и аранжиране, има магистърска и докторска степен по изкуства и композиция..

обновено на 21.04.21 в 16:07

Джагистиката като начин на живот

Футболът на маса или както е по-известен у нас с името „джаги” е спорт, който се развива в България от години. Огромна заслуга за неговото популяризиране има град Варна в лицето на Иван Ефтимов. Той е основател и главен треньор на клуб „Джа-Ра”. „Все още се опитваме да популяризираме футболът на маса като професионален спорт. Ако в..

публикувано на 21.04.21 в 09:55

Един от най-добрите фотографи на дива природа в България Богдан Боев прави безплатен урок за Деня на земята

Богдан Боев е един от най-добрите фотографи на дива природа в България в момента. От ранното си детство, при риболов и излети  сред природата с баща си, той е запленен от живота на птиците и животните. С времето интересът му се разгръща и с помоща на фотообектива започва да запечатва уникални мигове от полета, храненето и любовната игра на птици и..

публикувано на 20.04.21 в 09:56

"Улицата на готвачите" във Варна с нови специалитети за гостите до 25 април

"Улицата на готвачите" за пореден път ще събере любителите на кулинарни вкусотии във Варна. От 16 до 25 април те ще бъдат разположени до Търговската гимназия във Варна. В инициативата ще участват общо 13 готвачи от Варна, Бургас и София. С организаторите и участници в кулинарното събитие ни среща Ваня Славова. Филип Спасов : Много..

обновено на 17.04.21 в 10:48

Откриха първата пиеса от афиша на Варненския театър

Първата пиеса, поставена на варненска сцена, се съхранява в кралската библиотека на Белгия. Именно там я открива Анна Сливкова, преводач в Европейския парламент в Брюксел и почитател на операта и театъра. Пиесата е на Анри Кистмекер "Инстинктът" и с нея на 12 март 1921 г. започва летоброенето на Варненския театър. По тази пиеса е бил заснет филм..

обновено на 16.04.21 в 14:02

Нора Михайлова: В пустинята оставаш сам с мислите си

Нора Михайлова събира впечатления  докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света . В свободното си време обича да кара колело на дълги разстояния. В предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" тя бе наш задочен домакин в Йордания. Нора  е стигала до такива места, където сякаш човешки крак не е стъпвал, като планината Небо, Ум..

обновено на 16.04.21 в 09:37

Новият Парламент в старата сграда - декор или символика

"След една вяла, дори отсъстваща предизборна кампания, заваляха почти апокалиптични прогнози, че нещо страшно ще се случи в страната. Сякаш забравихме, че никой не губи или печели властта завинаги. Съвременните политически демокрации са представителни системи на управление, изградени на основата на така наречената демократична..

публикувано на 15.04.21 в 07:42