Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бранимир Балачев: Нужни са 1.5 млрд лева за канализация във Варна, което да минимизира щетите от наводненията по улиците

Темата за наводненията след силни дъждове по варненските улици е много голяма. Проведохме срещи с ръководството на ВиК Варна, знаем откъде идват част от проблемите - каза за предаването „Позиция” председателят на групата варненски общински съветници от ГЕРБ Бранимир Балачев. „Наводненията са свързани с остарялата канализация във Варна", каза още той и допълни:

"Може би ще ни трябват 1.5 млрд лева, ако трябва да направим отводнителните системи да бъдат с диаметър метър и половина, вместо 0.8 м. Всичко обаче опира до възможности и начин, по който това нещо би могло да се направи. Знам за проблемите, които възникват при по големи валежи, също живея в този град. Но дори в законодателството присъстват така наречените форс мажорни обстоятелства - когато вали по 100 л/кв. м. дъжд, каквато и да е канализационната мрежа, тя не може да поеме такъв обем вода.

Специално за новия булевард, водосборът от дъждовна вода, който се получава там след силни валежи е поради факта, че във Варна всичко е в бетон и асфалт и водата не може да попива, каза още Бранимир Балачев.


Според Бранимир Балачев, въпрос на виждане е, дали трябва да общинският съвет да заседава заради пет - шест точки в дневния ред и да се правят сесии по-често или общинските съветници да се свикват без достатъчен материал за обсъждане.

"Дори и законово няма изискване каква да е честотата на общинските сесии - може да са на две седмици, на месец или на по-дълги периоди. Единственото, което законът е задал като рамка е, че на три месеца трябва да има поне едно заседание."

Според председателят на групата съветници от ПП ГЕРБ, така се е минимизирала възможността от коронавирусната заплаха.

На въпрос, дали ще бъде потърсена някаква отговорност от лицата, които са сложили подпис под документа въвеждащ в експлоатация скъсаната канализационна тръба във Варненското езеро, Балачев отговори положително. "Община Варна предприе действия по установяване на действителния извършител на строително монтажните дейности, извършвани през годините. По законовия ред установихме и какво е състоянието, за да може да се търси и финансова отговорност от субектите, осъществили тази обществена поръчка. Отправихме и сигнал до прокуратурата, която се е самосезирала след тях и след публикации и извършва проверка."

Българската асоциация по кредитен рейтинг, е оценила кредитния рейтинг на Варна в дългосрочен план като перспективно стабилен, обясни Балачев и поясни, че това което се прави по отношение на общинските финанси е довело до тази оценка.

На въпрос, как ще се отрази кризата в туризма на бюджета на Община Варна и планираните в началото на годината приходи, при липса на работещ бранш и съответно данъци, Балачев призна, че градът е от най- засегнатите в този сектор.

"В този контекст на на 1 юли, в Постоянната комисия на НСОРБ по местни финанси, бюджет и общинска собственост, на която присъствах, бяха разгледани много варианти по отношение на това кое може да се оптимизира и кое не по отношение на данъчни преференции и данъчни намаления. Сред проблемите на Варна е именно този туристически данък и липсата на приходи в бюджета от него. В тази връзка бяха набелязана мерки в дългосрочен план и средносрочен план как да бъдат подпомогнати най-засегнатите общини, в това число и Варна. Общият размер на недостига в национален план е 11% или около двеста милиона лева.

За компенсация решихме да искаме авансово привеждане на дължимите трансфери от държавния бюджет. Ще искаме и временно спиране на възстановяване на кредитите които общините дължат към държавата. Тъй като удължихме с два месеца събирането на данък сгради и данък смет, с два месеца ще търсим компенсации и в тази насока. Препоръчваме мярката 60/40 да придобие по-масов характер, за да може да се компенсира липсата на определени общински предприятия, които не са в добра финансова кондиция, за да могат да задържат своя персонал".

Препоръчва се и падане на мораториума върху сделките с общински имоти, член 19 и 45 от закона за публичните финанси.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30