Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Къде децата могат да видят, да пипнат, да вдъхнат автентична история

| обновено на 06.07.20 в 18:32

Над 100 хиляди  души са преминали през единственият по рода си Музей на стъклото в Белослав.

Създаден е преди 10 години на мястото, където трябваше да спрат пещите в цеха за стъкло на компанията „Инхом” след газовата криза в началото на 2009-та г., на мястото, където за първи път в България в края на 19-ти век започва промишленото производство на стъкло у нас, днес край музея се оформя цял комплекс.

До месец и половина освен демонстрациия на духане на стъкло и експонати и машини, свързани с историята на производството на стъкло у нас, там ще може да се влезе и в единствената ни оцеляла подводница – „Слава”.

Парите за издръжката и на музея на стъклото и за ремонта на „Слава”, която предстои да бъде пребоядисана в следващите седмици, се осигуряват от фондация „Белославско стъкло” каза за Радио Варна председателят ѝ Данко Калчев.


Още за музея на стъклото чуйте от разговора му с Доротея Николова.

Домакините от Музея на стъклото ще отправят покана към посетителите чрез купуване на изделие от магазина /фигурки и изделия от стъкло/ или от новите екомодели - стъклената арматура и течността за борба с пожари, те за обработка срещу горене на дърво и текстил, да подпомогнат възстановяването и поддръжката на подводницата "Слава". От всяко купено изделие ще бъдат отделяни 20% за целта.
Изделия от стъкло в Музея на стъклото - Белослав 
Музейната експозиция на стъклото вече има своя малък юбилей - 10 години, не е в центъра на Варна, но е на своето правилно място, каза Калчев. Това е мястото, където се е родило първото промишлено производство на стъкло в България - в Белослав от 1893 година.  И тази автентичност ни накара подходът към подводницата да бъде същият, обясни той. Това е смисълът, каза още той, когато има такава над 100-годишна история.
Картина на майстор, работещ със стъкло в завода - Белослав 
Защо така неглижираме историята си? Много малко хора у нас знаят, че тук се е произвеждало стъкло, че е имало духано стъкло, че има Музей а стъклото
Фигурка на ледед, изработена чрез издухване на стъкло
Към днешна дата България е в топ 10 на производителите на стъкло в света.
Мисля, че бъдещето е свързано с образованието  и иновациите.
От десетина години се занимаваме с дребни изделия заедно с чуждестранни партньори и БАН.  И срещаме трудности в две неща:
Първото е, че в България  няма достатъчно акредитирани лаборатории, които да могат да сертифицират съответния иновативен продукт. Имаме показанията, тестовете на държавна лаборатория, но тя не е сертифицирана, за да ни документа, че този наш продект ще помогне на културата, на театрите, на музеите да си обработят инвентара, за да не гори.
И второто  - одобрено е всичко, акредитирани сме, но в правилниците за обществените поръчки не фигурират иновациите.
Тогава 100 хиляди души откъде дойдоха при вас в Музея?
От 100 хиляди души основно от България, 20-25% са чужденци - руски, германски туристи, много полски и чешки туристи, имаме договори с около 15 туроператори .  Нашият стеремеж е да работим и извън сезона. В последно време работим и по програми с министерството на образованието - музеите като образователна среда. Мисля, че това е бъдещето. И затова апелирам да се оставят по 2-3 дни в програмата на децата да ходят по такива места, да имат възможносто да ни посетят. Да видят реалности, които са си представяли чрез интерент, но тук при нас може да видят  на живо робот, как се издухва стъклото, а вече и да пипнат и помиришат истинска подводница. Това е смисълът от тази наша дейност.
Благодарност от фонд

Вижте в галерията още за история на производството на стъкло в Белослав от фоторепортажа на Галена Ковчазова и Румен Сарандев
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненци по широкия свят - Надежда Димитрова

До петък, преди да отбележим празника на Варна – 15 август, ви срещаме с варненци, които живеят далеч от нас, но не са загубили връзката си с родното място. Надежда Димитрова вече 10 години живее със съпруга си в Лондон. Имат две деца, които са родени във Великобритания, но въпреки това Надежда и съпругъг й ги учат на български, както и..

публикувано на 13.08.20 в 07:35

Варненци по широкия свят - д-р Симеон Тодоров

Д-р Симеон Тодоров е варненецът, който създаде проекта КОНЧЕ №7 свързан с възраждането на част от визуалната памет на Варна. Идеята на фотографа – лекар беше да възроди традицията на фотографа Хачик Минасян , който половин век „запечатва“ в черно-бял кадър децата или в центъра на града, или на входа на Морската градина, седнали в двуколката,..

публикувано на 12.08.20 в 07:35
Фреди Люпке

Варненци по широкия свят - Фреди Люпке

До петък, преди да отбележим празника на Варна – 15 август, ще ви срещаме с варненци, които живеят далеч от нас, но не са загубили връзката си с родното място. Първата среща е с Фреди Люпке, който живее повече от 20 години в Германия. Фреди е работил в немската редакция на Радио Варна, през летата на студентските си години. Сега е учител..

публикувано на 11.08.20 в 11:26

Николай Василев: Намаляването на ДДС е откровена глупост

Решението за намаляването на ДДС за нискоалкохолните напитки, спортните дейности, услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз продължава да предизвиква разнопосочни реакции. Според бившият икономически министър Николай Василев намаляването на ДДС на 9% за виното и бирата в заведенията показва липса на финансова..

публикувано на 10.08.20 в 09:00

Галин Герчев: Нудизмът сваля невидимите прегради в душата

Галин Герчев е един свободен човек, който не се страхува да бъде себе си. Той е председател на Българската натуристка федерация и е концесионер на единствения нудистки плаж, създаден по всички европейски и световни правила. Ивицата за хора, които искат да се слеят с природата и да се разхождат голи на спокойствие, се намира  в курорта Златни..

публикувано на 08.08.20 в 13:11

Неда Антонова: Трябва да се надяваме нашето време да излъчи своя герой, своя Паисий

"Безмълвие" от Неда Антонова разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски.  Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките. След дълги години на проучване авторката го описва като различен човек - човек от Бога и за Бога. Жив човек. Интригуващият роман "Безмълвие" от Неда Антонова, който..

публикувано на 07.08.20 в 13:29
Кинорежисьорът Милко Лазаров

Милко Лазаров: Страхът от новото е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва. Страхът от новото, което се задава, е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш. За случващото се в страната – екшън, хорър, комедия или треторазрядна сапунка, анализ прави режисьорът Милко Лазаров в интервю на Даниела Стойнова. Той..

публикувано на 06.08.20 в 12:33