Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вой на корабни сирени точно в 12 часа днес, напомня на правителствата по света за кризата със смените на екипажите


Всички моряци, чийто кораби са в пристанище, да задействат корабните сирени точно в 12.00 часа местно време днес, за да напомнят на правителствата за продължаващата криза за смяна на екипажите. Този апел отправи Международната морска камара в деня, в който се провежда световна среща на Международната организация на труда.

Надявам се в дневния ред на срещата да бъде включено обсъждането за смените на моряците, защото на такава среща ще има повече бързина при вземането на решения, коментира за Радио Варна к.д.п. Андриян Евтимов. Но ако тя е специално организирана за дискусия относно смяната на моряците, е позакъсняла, защото дълго време Международната морска организация и Международната организация на труда си прехвърляха отговорността, за това кой по-сериозно да стъпи и да провокира, мотивира и обясни на правителствата по света каква е важността за смяната на моряците, допълни Евтимов.

Има криза при смяната на екипажи и днес тя се управлява, каза още той. Страхът попремина, взеха се мерки, създадоха се и протоколи – някои международни, други в съответните държави, за извършването на смени на корабите, така че вече имаме криза, която може да се каже, че се управлява макар и с доста усилия от всички заинтересовани страни, коментира Евтимов.

Много са държавите, от които вече могат да се извършват смени на корабни екипажи, каза още морският посланик.

В Европа смени се извършват във всички страни, с изключение на Турция. Там не е разрешено, освен това кораби, които са посещавали Турция, след това имат проблеми със смените в останалите европейски страни.

Смени се извършват в САЩ и Канада с определени условия. В Мексико е разрешено в Западното крайбрежие, но не и в Източното.

Най-тежко е състоянието в Централна Америка и Западната част на Южна Америка, където в държавите – Перу, Колумбия, Чили и Аржентина за момента смените са блокирани.

Уругвай и Бразилия имат протоколи за извършване на смени.

В Африка е сложно да се правят смени. От миналата седмица в Египет се разрешават смени за корабите, които преминават през Суецкия канал.

В Южна Корея се извършват смени при определени условия.

Хонг Конг  е открита дестинация само за смени на корабни екипажи.

В Австралия са възможни смени с входяща карантина.

В Япония са възможни смени с провеждането на тестове.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

В понеделник слънце, дъжд и силен вятър

През нощта ще е предимно ясно с временни увеличения на облачността. Южният вятър ще отслабне и минималните температури ще са между 4° и 9°, за Варна около 7°. Утре преди обяд ще има повече слънчеви часове, но около и след обяд облачността от северозапад ще се увеличи и ще започнат валежи от дъжд, възможни са и гръмотевици. Вятърът от юг, по..

публикувано на 26.03.23 в 17:16

Клон падна върху кола във Варна

Голям клон на дърво се е откършил снощи на ул. „Стефан Караджа“ във Варна до номер 22. Клонът е паднал върху паркиралата до дървото кола и е нанесъл щети на автомобила. Днес живеещи в района разчистваха мястото. По техните думи са подали сигнал за инцидента в Гражданска защита.

публикувано на 26.03.23 в 16:26

Оставката на директора на ИАРА поискаха рибарите на задържаните от румънските власти кораби

Българските моряци от задържаните от румънските власти риболовни кораби вече са освободени. Те ще настояват пред министъра на земеделието Явор Гечев за оставката на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова. Снощи в България се завърнаха шестима от моряците, а днес и останалите четирима. Корабите са..

публикувано на 26.03.23 в 14:20
Ден на Тракия, Варна

Варненци отбелязаха Деня на Тракия

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред паметника-портал на Осми приморски полк във Варна беше отбелязан Денят на Тракия и 110-ата годишнина от превземането на Одрин през Балканската война. Заупокойна молитва отслужи свещеник от Варненската и Великопреславска митрополия. Венци поднесоха от Тракийското дружество "Капитан Петко войвода" във..

публикувано на 26.03.23 в 14:06

Повече валежи са нужни за добра реколта на пшеницата

Състоянието на пшеницата в Добруджа към момента е добро, но са необходими повече валежи, смятат специалистите от Добруджанския земеделски институт. Те се опасяват, че реколтата може да бъде компрометирана от рязко застудяване. На фона на сухата безснежна и топла зима, първите мартенски дъждове вдъхват надежда за пшеницата в Добруджа. Запасите от..

публикувано на 26.03.23 в 11:55

Шофьорите да не бързат да сменят зимните с летни гуми

Асоциацията на пострадалите при катастрофи съветват шофьорите да не сменят още зимните с летни гуми, въпреки че Закона за движение по пътищата го позволява от първи март. Според Владимир Тодоров недостатъчно високите температури оказват влияние на каучука на гумата. Той припомня, че в закона е записано, че от 15 ноември до 1 март водачите..

публикувано на 26.03.23 в 11:05
А380

Авиокомпания отменя полети от и за София

Авиокомпания "Луфтханза" отменя част от полетите си за днес и утре между летищата в София, Мюнхен и Франкфурт. Това съобщава във Фейсбук страницата си летище София. Два водещи синдиката призоваха за стачка. Ранният сутрешен полет днес, както и в 12,50 и 19,20 ч. са анулирани, няма да кацне и самолет от Мюнхен по обед и довечера...

публикувано на 26.03.23 в 09:28