Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Варна ще изгражда паркинг в широкия център

Паркинг за няколкостотин автомобила планира да обособи общината в широкия център на Варна. Съветниците от комисията по "Собственост и стопанство" дадоха съгласието си Община Варна да поиска от държавата имот за безвъзмездно управление. Теренът е с  площ от около 7 дка и се намира между улиците „Парижка комуна“, „Никола Даскалов“, „Никола Кънев“ и „Д-р Пискюлиев“. Върху този имот трябваше да бъде изградена нова Съдебна палата на Варна.

Към момента парцелът е с предоставени права на управление на Висшия съдебен съвет. До реализиране на инвестиционните намерения на административния орган имотът може да бъде обособен за обществен паркинг.  Зоната в непосредствена близост e застроена c жилищни блокове и нов паркинг би облекчил паркирането в района.

Членовете на комисията одобриха също пазарни оценки на общински имоти и взеха решение за провеждане на публични търгове. Съветниците от "Демократична България" обаче заявиха, че няма да гласуват предложенията на кмета за допълване на Годишната програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост:

 "В икономическа криза никой не продава, най-малкото не могат да се постигнат офертите, които цели всеки един продавач. Сега не е моментът да се продава", аргументира се Мария Дойчева от "Демократична България". 

Стилиян Иванов от ГЕРБ контрира, че "Община Варна не продава тези имоти на всяка цена. Оценител е дал пазарна цена, над която имотът може да бъде продаден." 

Заместник-кметът Пейчо Пейчев информира, че "нито един от инвестиционните проекти на община Варна  до момента не е спрян. Изпълнението им върви по план, затова приходната част от бюджета трябва да се изпълни на 100%." 

Припомням, че Националното сдружение на общините /НСОРБ/ взе решение да се вдигне мораториумът върху продажбата на съсобствени идеални части върху имоти, за да се даде възможност да се строи върху общински терени. По този начин общините ще компенсират загубите от коронавируса. 

Чуйте повече в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвети за планински преходи през зимата

В планините време има сняг. За радост на скиорите тази зима може и да не повтори миналогодишната, когато почти беше невъзможно практикуването на зимни спортове. Снежната покривка е вече под 1000 метра надморска височина. И всички любители на планинските преходи, трябва да бъдат много внимателни. Периодът е много труден за придвижване в зимни условия...

публикувано на 04.12.20 в 10:20

Приеха плана за ваксиниране срещу COVID-19, страната се разделя на 6 района

Приехме на заседание на Министерски съвет Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Планът е разработен от работна група от изпълнителната агенция по лекарствата, медицински специалисти, БЛС, зъболекарския съюз, фармацевтичния съюз, специалисти и др. Използвани са указанията на СЗО. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде..

публикувано на 04.12.20 в 10:15

Здравната система в Северна Македония се подготвя за ваксинация против Ковид-19

Броят на заразените с коронавирус в Северна Македония миналата седмица е намалял с 9,9 процента, като същевременно се е увеличил броят на оздравелите, съобщава "Независен весник" . Властите смятат, че ситуацията е под контрол, а здравната система започна подготовката за васинацията против Ковид-19, пише изданието. Първите, които ще се ваксинират, са..

публикувано на 04.12.20 в 09:35

Танева: Няма война с МОСВ и МРРБ, имаме чудесна комуникация

Няма конфликти между земеделското и регионалното министерство. Имаме чудесна комуникация с екоминистерството. Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред бТВ по повод на думите на колегата ѝ, отговарящ за околната среда и горите Емил Димитров, че има противоречия между нейното ведомство и МРРБ за язовирите „Ахелой“ и „Порой“, което може да..

публикувано на 04.12.20 в 09:26
Пътят в местността Кабакум

Докъде стигнаха ремонтните дейности в местност Кабакум?

Ремонтните дейности в местност Кабакум все още не са приключили , установи репортерска проверка. Липсва тежката техника, която бе разположена по-рано там, но отсечката по нищо не личи да е завършена. В началото на декември сме, а по пътя все още има насипи от пръст, няма осветление, а асфалтирането е наполовина. Пътят се използва, въпреки поставените..

обновено на 04.12.20 в 09:07

Присъствени индивидуални часове започват от днес в училището за деца с нарушено зрение във Варна

Присъствени терапевтични часове започват от днес (4 декември) за възпитаниците на Специалното училище за ученици с нарушено зрение във Варна, каза за радио Варна директорът Жулиета Петкова. Те са въведени съгласно решение на Министерството на образованието и за провеждането им са предвидени допълнителни противоепидемични мерки в учебното..

публикувано на 04.12.20 в 08:30

Варненци се стягат за Никулден

Шаранът за никулденската трапеза, който се продава на рибната борса във Варна е с цена 7,50 лева за килограм, с един лев повече от миналата година.  Даниела Стойнова разговаря с продавача Сюлейман Каменарски, който обясни причината, както и с купувачи, които предпочитат толстолоб, защото е с цена от 3 лева и 50 за килограм. За най-заможните има..

обновено на 04.12.20 в 07:51