Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отрежи си кичур и посети „Музея на косите“ в Турция

Майстор по грънчарство в централния анадолския град Аванос в провинция Невшехир, който през 1979 г. отрязал кичур коса на французойка и го окачил на стената, превърна работното си място в „Музей на косите“, съобщава „Хюриет“. Хората, които го посещават, продължават традицията за рязане на кичури - като го правят със собствените си коси през годините.

„Музеят на косите“, който влезе в Книгата на рекордите на Гинес през 1998 г., сега разполага с коси на хиляди хора.

„Никога не съм мислил, че мястото ще се превърне в музей“, казва Галип Кьорюкчю, разказвайки 41-годишната история на музея.

„През 1979 г. срещнах французойка с красива коса. Тя трябваше да се върне в страната си и аз поисках кичур от косата ѝ. Тя го отзряза, написа името и адреса си на хартия и го окачи на стената“, каза той.


Дни по-късно друга жена, която посетила работното му място, видяла косата на стената, харесала идеята и направила същото, така че това бързо се превърнало в традиция сред всички посетители.

Правенето на снимки е забранено вътре за лична сигурност, тъй като има имена и адреси, написани на документите, свързани с косите.

Майсторът по грънчарство, който взима 3 турски лири като входна такса, прави „Лотария за коса“ всяка година. Той тегли жребий на случаен принцип сред някои имена на собствениците на косите и награждава 10 жени с едноседмична ваканция в Кападокия.

Фатма Фатоланезад, иранска туристка, която посетила музея, каза, че също е оставила кичур коса.

„Видях мястото в интернет и дойдох. Отрязах и част от косата си. Помислих - децата ми може да дойдат тук след 10 години и да видят косата ми. Фантастично е". /БГНЕС


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ябълките подобряват паметта

Консумацията на ябълки помага за развитие на паметта. Изследването е публикувано в списание "Stem Cell Reports". Експерти от Университета в Куинсланд и Германския център за невродегенеративни заболявания са провели проучване върху мишки. Те култивирали стволови клетки от мозъка на възрастни мишки и..

публикувано на 27.02.21 в 14:44

В очакване на Баба Марта

Варна отново ще посрещне един от най-обичаните български празници – Баба Марта, с двуметровите Пижо и Пенда, които бяха монтирани на входа на Морската градина. Композицията е дело на Венцислав Марков и Христина Цонкова, възпитаници на Националната художествена академия. Те са изработени от метал - желязо, арматура и ламарина, и са..

публикувано на 27.02.21 в 11:04

Март до 1 градус над нормата и по-малко валежи

Облаците ще се разкъсват на националния празник С близки до нормата температури или до градус над нея се очаква да бъде март тази година. В източната половина на страната обаче ще е относително по-хладно. Средните климатични максимални температури за март са между 9 и 13 градуса, а средните минимални - между -1 и 4 градуса. Във валежно..

публикувано на 27.02.21 в 08:12

Италианско изследване: Ултравиолетовите лъчи убиват заряда на вируса

Ултравиолетовите лъчи могат да угасят до 99,9 на сто от заряда на Sars-CoV-2. Това съобщи в.”Кориере дела сера”, цитирайки изследване на екип италиански учени по медицина и физика от Университета на Милано. То трябва да бъде публикувано тези дни. Екипът е стигнал до извода, че в различни капки, съдържащи вируса, неговият заряд се деактивира..

публикувано на 27.02.21 в 07:52

Да останеш на улицата

Изгонена от квартирата, сама, с багажа.  Това се случва на жена, която е живяла 15 години под наем в блок 23 във варненския квартал "Възраждане".  Случайно я забелязва Вартан Сетракян, който работи в известна куриерска фирма. Вчера сутринта й носи пратка, а по обяд тя е пред входа с целия си багаж.   Чуйте още какво се случва от разказа на Вартан пред..

публикувано на 26.02.21 в 12:19

Счетоводството, съчетано с бродиране "ражда" мартенички

Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници? Отговорът е много лесен - цифрите помагат да се шие, подобно на гоблените. Още повече, че това хоби помага на човек като Антоанета Сърбова да си почине от тежкия ден, прекаран сред документи и изчисления. Антоанета превръща всяко нещо, до което се докосне в интересно бижу, практичен..

публикувано на 26.02.21 в 06:53
Снимката е с илюстративна цел.

Цените на билетите за крайградските линии с промяна след 6 месеца

Шест месечен срок за анализ определиха съветниците от комисията "Транспорт" преди да бъдат променени евентуално цените за билети и карти за пътуване в крайградските зони. Те разгледаха предложението на кмета на село Тополи Благовест Георгиев за изравняване на цените на картите, които към момента са различни за градските и крайградските зони. Според него..

публикувано на 25.02.21 в 14:47