Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се спасим от жегите

В горещо време е необходимо да направите у дома си оазис, да спуснете щорите и завесите, да носите със себе си бутилка с чиста вода или мокри кърпички, ако излизате навън, и да избягвате физическите натоварвания, препоръчват експерти пред РИА Новости.

"Трябва да бъдете внимателни, когато сте на слънце", каза Нана Погосова, заместник генерален директор на Националния център по кардиология към Министерството на здравеопазването на Русия.

Според нея трябва да се избират сутрешни или вечерни часове за разходка. Това важи особено за възрастни хора и хора с артериална хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.

  Екатерина Иванова, главен специалист по медицинска превенция на Министерството на здравеопазването на РФ, препоръчва да останем на сянка колкото е възможно по-дълго, особено от 12:00 до 17:00. Според нея всеки трябва да избягва сериозни физически натоварвания в горещо време, независимо от възрастта и наличието на заболявания.

Също така не се препоръчва да носим тежки чанти, да ходим с бързи темпове, но си струва да носим обикновена, негазирана вода, мокри кърпички или шишета с термална вода, за да мием лицето, шията и деколтето си.

Когато избираме дрехи, трябва да дадем предпочитание на естествените материи, не носете тесни дрехи, отбеляза експертът.

Водният режим през лятото трябва да бъде по-активен поради силното изпотяване, което може да доведе до дехидратация, особено ако човек се занимава със спорт или други физически активности, отбеляза Погосова. В този случай трябва да консумираме много повече вода.

Също така през летния период кръвното налягане може да се понижи, така че трябва да се измерва често, каза тя, като отбеляза, че в тази връзка може да се наложи лека корекция на дозите лекарства, които хората приемат, по предписание на лекар.

Иванова препоръчва да избягваме да се къпем в жегата. Това се отнася предимно за хора със заболявания на сърдечно-съдовата система. Но дори и здравите хора трябва да се ограничават да си вземат душ.

"Направете си оазис у дома.

Спуснете щорите или сложете просто по-тъмни завеси, проветрявайте по-често.

Избягвайте обаче течението", препоръча Иванова и отбеляза, че в жегите не трябва да се поставят аерозоли у дома, тъй като намаляват съдържанието на кислород във въздуха. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Във Варна започнаха да пръскат срещу комари

Във Варна започна обработка против комари на терени с обществено значение, съобщиха от общинското предприятие  „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. Вече са обработени Морската градина, включително районът около Летния театър и Зоопарка. С топъл аерозол са напръскани парковете във Възраждане, Младост и район „Вл. Варненчик“, както и част от деретата...

публикувано на 21.06.24 в 17:33

"Къщичка за птици" събира туристи в местност край Белослав

Нов туристически информационен център за екотуризъм, помещаващ се в сграда, наподобяваща къщичка за птици, отвори врати за посетители в Птичи рай "Ятата" в община Белослав, съобщават от Областен информационен център - Варна. Целта на новосъздадения център е популяризиране на местното природно и историческо наследство на територията на Община Белослав,..

публикувано на 21.06.24 в 12:53

Премиера на "Лудориите на Карлсон" в Добрич днес

Вечните истории за Карлсон и Дребосъчето ще оживеят тази вечер на сцената на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич. Премиерата е последната за този сезон и е под режисурата на Леонард Капон. Пиесата е подходяща за всички възрасти и има за цел да развихри въображението на зрителите и да възпита в тях смелостта да бъдат различни и по своему..

публикувано на 21.06.24 в 11:00

43-ти пешеходен поход „100 километра за 24 часа“ стартира във Варна днес

Традиционният пешеходен поход „100 километра за 24 часа“ ще се проведе на 21 и 22 юни във Варна за 43-ти път. Събитието се е превърнало в желан избор за любителите на природата и дългите разходки. Целта е участниците да разгледат природните богатства на Варненския регион.Всички участници трябва да са на началната точка в кв. "Виница" в 17.30ч.,..

публикувано на 21.06.24 в 09:25

Жълт код за опасно високи температури в 16 области в страната днес

Жълт код за опасно високи температури е обявен в 16 области на страната. Предупреждението е в сила за Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково, Ямбол. В тези области ще е горещо, като максималните температури ще са между 35 и 38 градуса. Днес..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Варна се включва в Международния ден на йогата

Денят на йогата, определен от Организацията на обединените нации през 2014 година, отново ще бъде отбелязан във Варна в петък, 21 юни. Събитието започва от 7.30 часа на Южния плаж в морската столица с Поздрав към Слънцето с Илияна Захариева и звукотерапия с Ивелина Томова. Йога Флоу и релаксираща Хатха Йога ще бъдат представени от Кристина Димитрова и..

публикувано на 20.06.24 в 14:24

"Аспарухово пее и танцува" от 26 до 30 юни във Варна

Фестивалът "Аспарухово пее и танцува" започва на 26 юни. Откриването ще бъде от 18 часа в парк "Аспарухово" в едноименния квартал във Варна.  Вкусна храна, студени напитки, развлечение за малки и големи са предвидили организаторите.  Тази година в рамките на фестивала ще бъде отбелязан и Деня на здравето. На 30 юни ще има много спортни игри..

публикувано на 20.06.24 в 13:20