Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Докога ще плащаме повече вода, отколкото потребяваме

Големи разлики между сбора на индивидуалните водомери и общия водомер в сгради „етажна собственост” отчитат от ВиК-Варна по време на извънредното положение. Сметките на варненци за месец юни скочиха с около 20-30 % заради начислените допълнителни кубици вода. Снежана Иванова, ръководител на отдел „Инкасо и реализация” във водното дружество, обясни за Радио Варна, че разликите са натрупани през март, април и май:

„Наистина се разпределят големи разлики, които през юни и юли вече намаляват. Според мен се е ползвала повече вода, която не се е отчитала по индивидуалните водомери. Според Наредбата трябва да се направи визуален отчет, а в рамките на 24 часа да се отчетат общият водомер и индивидуалните водомери, за да се направи разпределението.”

Не всички инкасатори обаче влизат в апартаментите, за да направят визуалния отчет. Това означава, че разликите в показанията се разпределят неправомерно в нарушение на Наредбата.  Иванова обясни:

„Правим комисии, когато има големи разлики, но не намираме количествата вода. За съжаление, разпределението е на принципа колкото повече вода потребяваш, толкова повече ти се разпределя. Възможно е на общо събрание етажната собственост да реши ВиК да начислява фактурата на общия водомер, а после етажната собственост да прави разпределението, както намери за добре.”

Чуйте повече в прикачения файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК удължи до 7 декември срока за оферти за машините за гласуване

Срокът за подаване на заявления по обществена поръчка за доставка на машини за гласуване и софтуер за тях се удължава до 23:59 ч. на 7 декември, поради извършена корекция в документацията за възлагане на обществената поръчка , съобщава Централната избирателна комисия. ЦИК иска да купи 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване с..

публикувано на 30.11.20 в 16:12

Започна антиспин кампания "Пазя себе си, пазя и теб" във Варна

Антиспин кампания, посветена на Световния ден за борба със СПИН - 1 декември , започна във Варна. Организираната за дванадесета поредна година акция ще се продължи от 26 ноември до 3 декември. Кампанията е под мотото „Пазя себе си, пазя и теб!“ и се провежда онлайн в социалните мрежи  фейсбук  и  инстаграм  чрез профилите на дирекция „Превенции“. Целта..

публикувано на 30.11.20 в 15:44

Детска градина в Добрич вече приема деца на медици

В епидемичната обстановка детска градина "Слънчице" в Добрич вече приема деца на лекари, медицински сестри и други специалисти, работещи в системата на здравеопазването , съобщават от общината. Родителите медици са подали до днес 18 заявления в детското заведение, което ще се грижи за децата, разделени в две групи, посочват от кметската управа. Със..

публикувано на 30.11.20 в 15:11

Детска градина и ясла отварят врати за децата на медиците от Варна в сряда

Детска градина "Д-р Петър Берон" и детска ясла "Приказен свят" от сряда (02.12.2020 г.) са на разположение на работещите в здравните заведения на територията на община Варна. И двете заведения се намират в района, където са съсредоточени най-много болници в града. За времето на прилагане на въведените противоепидемични мерки ДЯ „Приказен свят“..

публикувано на 30.11.20 в 14:58

Ваксини срещу COVID-19 на "Пфайзер" идват у нас в края на годината

Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек", а първите количества се чакат още в края на 2020 година . Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството, предаде БНР. През изминалата седмица над 12 хиляди души са излекувани от Covid-19..

публикувано на 30.11.20 в 14:46

Получваме ПИК на НОИ през телефоните

Издаването на персонален идентификационен код на Националния осигурителен институт (ПИК на НОИ) по електронен път вече се заявява чрез нова електронна услуга на НОИ и подписване с електронен подпис през мобилни устройства/телефони. Електронната услуга на институцията изисква наличие на смартфон с инсталирано приложението на „Евротръст Технолъджис“ АД за..

публикувано на 30.11.20 в 14:29

Нови ограничения за влизане в България от 1 декември до 31 януари

Въвежда се временна забрана за влизане на територията на България от 1 декември до 31 януари. Заповед за това издаде министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 1. Временно се забранява влизането у нас на всички, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт...

публикувано на 30.11.20 в 14:18