Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Редовно пропадащ път и лоша инфраструктура, са само част от проблемите в СО "Ален Мак" във Варна

Пореден сигнал за неефективното изпълнение на европейски проект в СО „Ален Мак“ във Варна подаде Красимир Ангелов, слушател на Радио Варна. Конкретната отсечка, за която сигнализира е ул. „Петър Попов“ в района на ВСУ „Черноризец Храбър“. "Дори непрофесионалист може да установи, че ремонтите са направени с ниско качество", каза Красимир Ангелов, който е "възмутен от видимото неглижиране от отговорните инстанции". Това е последно напомняне от страна на живеещите в района на СО "Ален Мак" към Община Варна, каза Красимир Ангелов и добави, че ако няма адекватен отговор и реален, ефективен краен срок на проекта, ще се изпратят всички документи и данни до Европейските контролни органи, имащи касателство към тези европейски програми, които се реализират в района на Ален Мак. 

Отговорът от страна на Община Варна получихме в писмен вид в края на работния ден на 08.07.2020г. Той е следният: 

"На ул. „Петър Попов“ е изградена битовата канализация и са констатирани пропадания на пътната настилка в няколко участъка. Обектът не е въведен в експлоатация и е разпоредено на изпълнителя да извърши за негова сметка ремонти на пропаданията.
В момента се извършва строителство на клон 3 и 4 от проекта /над КК „Слънчев ден“/.  Обектът се изпълнява в свлачищна зона и беше временно спрян в началото на месец март. Причината е, че бяха открити големи скални късове по трасето на канализацията, което възпрепятства първоначално предвидените дейности по изпълнението по безизкопна технология чрез хоризонтални сондажи.
Направена беше промяна в техническия проект, съгласно ЗУТ. В средата на юни промяната на проекта влезе в сила и строителните дейности бяха възобновени – за изграждане на канализационния колектор. Срокът на изпълнение ще бъде удължен, като се очаква до октомври  дейностите да бъдат приключени". 

В получения отговор няма конкретизация по въпросите, отправени от хората, живеещи в СО "Ален Мак" - гр. Варна. А въпросите са следните: 

1/ Нормално ли е път, в който наскоро са вложени обществени европейски и национални средства да е в настоящото си състояние?

2/ Каква оценка дава пътно строителен контрол за причините, път който след извършените строително-монтажни работи и полагането на канализационните тръби и колектори, редовно пропада? Многократно е кърпен през годините 2019 - 2020 и е в настоящото си състояние!

3/ Каква е оценката на контролните органи от Дирекция "Европейски и национални програми за качеството на извършените строително-монтажни работи и какви мерки за корекция на състоянието са взети и ще бъдат взети?

4/ Каква е оценката на контролните органи на Община Варна за икономическата рентабилност на подобно строителство?

5/ Кой ще поеме щетите по превозните средства на живеещите в района? Необходимо ли е да се заведат дела?

6/ Нормално ли е един курортен район, второ поредно лято да е оставен с подобен път, а понастоящем и улица "Боян Бъчваров" е затворена, което допълнително усложнява ситуацията?

Гражданите, сигнализирали в Радио Варна и БНТ за този казус, очакват от Община Варна да отговори в необходимите срокове на поставените въпроси с конкретни срокове.

Красими Ангелов ни предостави клип, качен в You tube, където се вижда състоянието на посочената отсечка на ул. "Петър Попов" във Варна.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еколози: Предвидено е застрояване на Карадере

На 40 метра от брега на Карадере  изникват курортни зони с  малки хотели.   Процедурата за нов ОУП на община Бяла генерира все по-голям обществен интерес, съобщава гражданската инициатива  „Да спасим Карадере“ . Въпреки изпратените близо 2000 граждански становища за запазване на Карадере, една от последните незастроени местности по Черноморието,..

обновено на 21.06.21 в 16:40

Отпадат изискванията, свързани с COVID-19, за българи при влизане в Испания

Испания отменя изискването за представяне на каквито и да е диагностични тестове за COVID-19 , сертификати за извършена ваксинация или документи за преболедуване на вируса за пристигащите от България, считано от 21 юни 2021 г., съобщиха от Министерството на външните работи. По информация на българското посолство в Мадрид от днес България вече не..

публикувано на 21.06.21 в 16:06

Адвокати тръгват из Варненско, безплатно ще решават семейни проблеми

Хора с ниски доходи ще имат възможност да получат безплатна правна помощ  в населените места, в които живеят. Консултациите се предоставят от мобилни екипи, включващи адвокат и ромски медиатор, съобщават от Областния информационен център-Варна. Целта е да се разгърне системата за юридическа помощ към повече граждани от уязвими групи, като основният..

публикувано на 21.06.21 в 14:57

Какво е състоянието на подлезите след дъждовете?

Поройните дъждове в последните няколко дни наводниха немалка част от подлезите в града. Сред най-засегнатите бяха подлезът на бул. „Сливница” срещу „Тих труд” и този до Икономическия университет. С фоторепортера Румен Сарандев проверихме състоянието на двата подлеза. Ден след поредния обилен валеж, подлезът срещу "Тих труд" е проходим...

публикувано на 21.06.21 в 12:59

Д-р Кацаров: До 2024 г. трябва да имаме хеликоптерно спасяване

До края на 2024 г. трябва да имаме вече действаща система за въздушна медицинска помощ , заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „В медицински хеликоптери мога да кажа, че въпросът е решен. Изготвени са проектните фишове, изготвена е цялостната оценка. Разработена е програмата, внася се за финансиране в Плана за..

публикувано на 21.06.21 в 12:18

Проверете безплатно защитата на слънчевите си очила

Можете да направите това на 26 юни във времето между 11 и 14 ч по време на фестивала "Зелена революция" пред Фестивалния и конгресен център във Варна. Тестването ще се извърши от Гражданска еколаборатория към Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Последното подобно публично изследване Гражданската еколаборатория извърши преди 6..

публикувано на 21.06.21 в 11:30
Златни пясъци

Най-големите германски туроператори на посещение у нас

Над 180 ръководители на туроператорски фирми на най-високо ниво от Германия , журналисти, представители на най-престижното немско списание за туризъм ще участват на форум у нас.  Министърът на туризма Стела Балтова заяви във Варна, че за първи път в историята на България има събитие от такъв ранг.  Гостите в продължение  ще дискутират..

публикувано на 21.06.21 в 11:22