Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отново затварят дискотеките и стадионите /обновена/

| обновено на 09.07.20 в 12:26

Без дискотеки на закрито, спортните мероприятия без публика

Отново ще бъде забранено присъствието на публика по стадионите на футболните мачове.

Информацията оповести лидерът на НФСБ Валери Симеонов, предаде репортер на БГНЕС.

Решението е взето по време на провелия се коалиционен съвет между ГЕРБ и ОП.   /БГНЕС

Основните възстановени мерки са:

1. Всички колективни и инидивидуални занятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и закрито, се провеждат без публика.

2. Втората промяна е забрана на посещения в пиано бар, дискотеки, нощен бар и клубове за развлечения на закрито. Допуска се посещение на такива заведения при заетост 50%, дистанция от 1,5 метра  и взети всички мерки

3. Забраняват се групови празненства над 30 души и на открито, и на закрито, с дистанция от 1,5 метра. Става дума за сватби, балове, кръщенета и др.

4. Засилва се контрола от всички държавни институции - РЗИ , областни управители и др.

Това обяви на брифинг, който продължава и в момента, здравният министър К.Ананиев.

Заповедта влиза от нула часа тази нощ, 10 юли 2020.

От няколко седмици отпаднаха доста мерки и тяхното отпадане беше свързано с желанието ни да върнем българските граждани към нормалния начин на живот. Гласувахме доверие на гражданите и на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия и дейности. За съжаление анализът за последната седмица показва, че броят на носителите на коронавируса се увеличава и премина критичната точка от 200 души. Това заяви на брифинг здравният министър Кирил Ананиев, предаде БГНЕС.

Както ви обещах стигнем ли до това ниво на заразяване, ще възстановим някои от използваните мерки досега. В следващите дни не очакваме да спадне бройката на носители на коронавируса. Затова възстановяваме част от мерките и премиерът Борисов се съгласи на това решение.

Вече подписах заповедта за противоепидемичните мерки. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на открито и закрито ще се провеждат без публика. Заповедта влиза в сила от утре 10 юли от 0:00 часа. Второ, не се разрешават посещенията в пиано барове, нощни барове, дискотеки, нощни клубове и всички нощни заведения за развлечения на закрито. Посещенията в тези заведения на открито се допускат при заетост от 50% общ капацитет и спазване на физическа дистанция от 1,5 м и всички останали мерки.

Трето, забраняват се групови празненства с присъствие над 30 души на открито и закрито – сватби, балове, кръщенета. Те могат да се провеждат, но до 30 души, с дистанция от 1,5 м и всички останали противоепидемични мерки.

Последните промени са свързани с ангажиментите и задълженията на държавните органи и институции за засилване на контрола в рамките на техните компетенции. МЗХГ трябва да възложи на БАБХ проверки на заведенията за хранене и развлечения, поясни още Ананиев.

Доц. Ангел Кунчев съобщи, че за последните 4 дни най-много са случаите на коронавирус в Кюстендил, Смолян, София град, София област, Благоевград и Сливен. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Черно море с класика срещу Черноморец Балчик в контрола

Черно море победи Черноморец Балчик с 3:0 в контролна среща, играна на стадион “Тича” във Варна. Проверката се игра в две полувремена по 35 минути. “Моряците” откриха резултата в 14-ата минута. Матиас Курьор бе изведен сам срещу вратаря на гостите и реализира..

публикувано на 13.08.20 в 21:11

35 дни протести във Варна, за кратко бе блокиран Аспарухов мост /обновява се/

По-рано през деня стана ясно, че шествието тази вечер ще бъде в посока Аспарухов мост и блокадата там на място ще продължи около 40-50 минути. Полицията е известена, в социалната мрежа също има информация за това. На живо може да проследите и във фейсбук страницата на РАДИО ВАРНА . Очакваше се проявите да започнат по традиция след 18:30 пред общината...

обновено на 13.08.20 в 21:04

Чакаме ли вече туристите от Израел

Израел отменя 14-дневната карантина за пристигащите от България По информация на българското посолство в Тел Авив израелските власти отменят изискването за 14-дневна карантина за пристигащите от България граждани, съобщиха от МВнР. Решението влиза в сила от 16..

публикувано на 13.08.20 в 19:51

Варненското училище "Найден Геров" ще има нов физкултурен салон

Министър Кралев посети ОУ „Отец Паисий“ в село Тополово заедно с кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, където предстои да бъде изградено ново спортно съоръжение в двора на училището. На заседание на Министерски съвет в сряда бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета на ММС на стойност 840 000 лв...

публикувано на 13.08.20 в 18:16

МУ – Варна намали таксите за платено обучение за студенти, приети в предходни години

Академичният съвет на Медицински университет – Варна със свое решение от 12.08.2020г. намали увеличените с изменението на Закона за висшето образование такси за всички студенти, обучаващи се срещу заплащане по чл.21, ал.2 от ЗВО, приети в предходни години. Намалението стана факт благодарение на положените усилия и устойчивата подкрепа на..

публикувано на 13.08.20 в 18:10
Филиал на МУ - Шумен

Намалиха таксите за платено обучение на приетите в предходни години студенти в МУ-Варна

Академичният съвет на Медицински университет – Варна намали увеличените такси за всички студенти, обучаващи се срещу заплащане, приети в предходни години , съобщават от учебното заведение за Moreto.net. До повишаването на таксите се стигна с изменението на Закона за висшето образование. Последваха бурни реакции сред студентите в страната...

публикувано на 13.08.20 в 17:55

Община Варна с 56% изпълнение на бюджета, без просрочени задължения, в добра кредитна кондиция

Община Варна е в стабилно финансово състояние, изпълнението на приходите до края на юни е 56 процента, за същия период на миналата година то е 53 процента -това заяви по време на представянето на анализа на изпълнението на бюджета до 30 юни Стефка Господинова -директор на дирекция "Бюджет и финанси" . Тя каза също, че е запазен и дългосрочния..

публикувано на 13.08.20 в 16:25