Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници от БСП: Общинският съвет се събуди, за да не се разпадне заради бездействие!

Актуалните и важни към настоящия момент проблеми на община Варна според съветниците от БСП не присъстват в дневния ред към поканата за предстоящото заседание на Общинския съвет на Варна, което се свиква в края на законовия срок, след който трябва да се провеждат нови избори заради пасивност на органа – 13-14 юли 2020г. /срокът е 15.07.2020г/. Това се уточнява в становище на съветниците от БСП относно сесия на ОбС, изпратено в радио Варна

Според управляващите приоритетни са други въпроси, а не аварията  във Варненското езеро, проблемите в инженерната инфрактуктура особено в частта за канализационно-отводнителната система на уличната мрежа, текущото изпълнение на бюджета.

В проекта за дневен ред са документи, искания, преписки и какво ли още не с дати от началото на 2019г. до сега

Видимите и търсени от мнозинството резултати са свързани с масирано и целенасочено намаляване на собствеността на общината по най-различни начини: продажби на имоти на будещи изненада „пазарни“ цени, прекратяване на съсобственостс общината.

Общинската икономика се гледа на парче, пише в становището.Неясно как се трансформира вече агонизиращото дружество „Обреди“ ЕООД, което до преди 5-6 години беше изключително печеливше общинско дружество, ликвидират се дружества, прекратяват се договори с неясно съдържание, но носещи тежки деловодни номера, предлагат се за сключване договори с разни деловодни номера.

Променят се общински наредби, отпускат се пари, дава се съгласие за поемане на дългосрочен общински дълг...

За 9-те дни от началото на месец юли на съветниците са изпратени по електронните пощи само в предмета на комисия „Финанси и бюджет“ 36 писма,  а на комисия „Собственост и стопанство“ – 111, като във всяко има по много приложения.. Насрочването на комисиите „от днес за утре“ и изпращането на материалите за тях в същия срок не може да обезпечи необходимата качествена работа по тях. Обективно прочитането на такъв обем специализирана информация  изисква време, а за анализа му  понякога са необходими и допълнителни консултации, проучвания, подготовка..

Т.е. работата на цялата общинска администрация за период от около година и половина всеки съветник трябва да обработи за около 7-10 дни и да вземе отговорно пред варненци решение с начина си на гласуване.

Числата показват, че в предвидените два дни за провеждане на заседание на Общинския съвет – 13 и 14 юли само в точката на комисия „Собственост и стопанство“ ще се разглеждат 118 подточки, а в тази на „Финанси и бюджет“ – 27.

Интересен факт е, че дори и в късните часове на нощта продължават да пристигат нови и нови материали, вече в точка „Разни“ поради законова невъзможност да се включат където трябва.

Пасивността на съветниците, които коментираха в медиите, че са опозиция на управлението на ГЕРБ, а не подкрепиха искането на съветниците от БСП за извънредна сесия, поради което не се събра нужният брой съветници за нея, доведе до рязкото събуждане на управляващите - ГЕРБ и компания в края на законовия срок за разпускане на Съвета..

Прокарването в спешен порядък на толкова специфични сделки и решения в горещото юлско време без възможност за обективен, професионален и квалифициран анализ, но все пак в законовите срокове и съгласно законовите процедури, в областта на правото се нарича злоупотреба с права, се обобщава в края на становището.

Становище на съветниците от БСП относно сесия на ОбС-Варна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12