Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници от БСП: Общинският съвет се събуди, за да не се разпадне заради бездействие!

Актуалните и важни към настоящия момент проблеми на община Варна според съветниците от БСП не присъстват в дневния ред към поканата за предстоящото заседание на Общинския съвет на Варна, което се свиква в края на законовия срок, след който трябва да се провеждат нови избори заради пасивност на органа – 13-14 юли 2020г. /срокът е 15.07.2020г/. Това се уточнява в становище на съветниците от БСП относно сесия на ОбС, изпратено в радио Варна

Според управляващите приоритетни са други въпроси, а не аварията  във Варненското езеро, проблемите в инженерната инфрактуктура особено в частта за канализационно-отводнителната система на уличната мрежа, текущото изпълнение на бюджета.

В проекта за дневен ред са документи, искания, преписки и какво ли още не с дати от началото на 2019г. до сега

Видимите и търсени от мнозинството резултати са свързани с масирано и целенасочено намаляване на собствеността на общината по най-различни начини: продажби на имоти на будещи изненада „пазарни“ цени, прекратяване на съсобственостс общината.

Общинската икономика се гледа на парче, пише в становището.Неясно как се трансформира вече агонизиращото дружество „Обреди“ ЕООД, което до преди 5-6 години беше изключително печеливше общинско дружество, ликвидират се дружества, прекратяват се договори с неясно съдържание, но носещи тежки деловодни номера, предлагат се за сключване договори с разни деловодни номера.

Променят се общински наредби, отпускат се пари, дава се съгласие за поемане на дългосрочен общински дълг...

За 9-те дни от началото на месец юли на съветниците са изпратени по електронните пощи само в предмета на комисия „Финанси и бюджет“ 36 писма,  а на комисия „Собственост и стопанство“ – 111, като във всяко има по много приложения.. Насрочването на комисиите „от днес за утре“ и изпращането на материалите за тях в същия срок не може да обезпечи необходимата качествена работа по тях. Обективно прочитането на такъв обем специализирана информация  изисква време, а за анализа му  понякога са необходими и допълнителни консултации, проучвания, подготовка..

Т.е. работата на цялата общинска администрация за период от около година и половина всеки съветник трябва да обработи за около 7-10 дни и да вземе отговорно пред варненци решение с начина си на гласуване.

Числата показват, че в предвидените два дни за провеждане на заседание на Общинския съвет – 13 и 14 юли само в точката на комисия „Собственост и стопанство“ ще се разглеждат 118 подточки, а в тази на „Финанси и бюджет“ – 27.

Интересен факт е, че дори и в късните часове на нощта продължават да пристигат нови и нови материали, вече в точка „Разни“ поради законова невъзможност да се включат където трябва.

Пасивността на съветниците, които коментираха в медиите, че са опозиция на управлението на ГЕРБ, а не подкрепиха искането на съветниците от БСП за извънредна сесия, поради което не се събра нужният брой съветници за нея, доведе до рязкото събуждане на управляващите - ГЕРБ и компания в края на законовия срок за разпускане на Съвета..

Прокарването в спешен порядък на толкова специфични сделки и решения в горещото юлско време без възможност за обективен, професионален и квалифициран анализ, но все пак в законовите срокове и съгласно законовите процедури, в областта на правото се нарича злоупотреба с права, се обобщава в края на становището.

Становище на съветниците от БСП относно сесия на ОбС-Варна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

32 градуса в неделя във Варна

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 16° и 21°, по крайбрежието до 23°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево, в следобедните часове с временни увеличения на облачността. Тогава на места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще..

публикувано на 24.08.24 в 15:42

Очаква се скоро Франко Неро да се снима в българския филм „Аве Мария“

Искрено съм се забавлявал по време на кариерата си,тъй като съм от малкото актьори, които са се снимали във всички жанрове-това каза на пресконференция във Фестивалния и конгресен център-клон на НДК във Варна италианската кинолегенда Франко Неро. Той сподели, че е имал късмета да работи с гениалния режисьор Куентин Тарантино и с великия актьор..

публикувано на 24.08.24 в 15:22
Плаж к.к.

Ваканционно селище "Албена" отбелязва своята 55-та годишнина

Както през последните 55 година, на всеки 24-ти август от далечната 1969 година, ваканционно селище "Албена" ще отпразнува своя рожден ден с празничен концерт и много изненади за своите гости и приятели.   Кулминация в програмата за отбелязване на годишнината ще бъде шоуто на знамения цигулар Васко Василев, което започва точно в 21:30 ч. на..

публикувано на 24.08.24 в 12:01

Девня празнува с богата програма няколко дена

Девня ще отбележи 55-ата си годишнина от обявяването си за град с четиридневна програма. Сред звездните изпълнители на празничния концерт са фолклорен ансамбъл „Варна“, кипърската звезда Аристос Константину & бенд, група „Тангра“ и фолкдивата Камелия, научи Moreto.net На 27 август се навършват 55 години, откакто селата Девня, Река Девня и..

публикувано на 24.08.24 в 11:56
Снимката е илюстративна.

Пожари избухнаха на остров Крит

Три нови пожара са избухнали на гръцкия остров Крит. Все още не е загасен и..

публикувано на 24.08.24 в 11:45
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Радев: Шипка е кръстопът на историческата ни съдба

Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината. Вече 147 години подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет, на обичта към Отечеството, символ на възродения български дух и на саможертвата в името на свободата, това..

публикувано на 24.08.24 в 11:27

Един загинал при тежка катастрофа по пътя за ГКПП „Маказа“

Тази сутрин около 8.00 часа стана тежка катастрофа в района на село Първица, на главния път за ГКПП „Маказа“ , община Кирково. При инцидента са се ударили две коли. Една от тях е управлявана от 86-годишен шофьор, който е загинал при удара. Пътниците от другата кола са откарани за преглед в болница в..

публикувано на 24.08.24 в 11:25