Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остри реакции срещу изказването на президента

3
Красимир Каракачанов и Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Правителството няма да иска оставката на президента. 

"Това би ни вкарало в глъбините на още по-тежка институционална криза. Днес заявявам, че българският президент има повече от година до края на мандата си и аз държа той да си изкара мандата. Въпреки всичко! Въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите, които той изразява публично". 

Това коментира след изказването на президента Румен Радев този следобед за на извънреден брифинг вицепремиерът Томислав Дончев.

Според Дончев, президентът днес поиска цялата власт! 

"Защото съгласно конституционната процедура следва служебно правителство, без парламент. Напомням на всички, които са забравили, че това правителство е единствената възможна политическа конструкция, която може да се сглоби в това Народно събрание. Като директен превод искането днес означава: „Искам цялата власт в държавата, сега и безконтролно“.

"Искам да призова всички към малко повече мъдрост, особено политиците. Живеем в страна, където бурните емоции се разпалват лесно. Има точка, от която връщането назад е много трудно. Напомням, че Министерският съвет не е на Бойко Борисов, президентството не е на Румен Радев и българската полиция не е на Младен Маринов. Те са на България! Искам да призова всички да пазим държавата, защото ние друга държава си нямаме!... Който и каквито политически сметки да прави, моля, призовавам, да пази държавата!", каза още Томислав Дончев.

Друг член на кабинета - военният министър Красимир Каракачанов призова президента "да призове организаторите (на масовото посещение на плаж в бургаския парк "Росенец" днес - бел. РВ) да не провокират полицията".

"Не отричам правото и не мога да го отрека на всеки един българин да протестира, да иска по-добър живот, промяна в една или друга посока, но очаквам всички да призоват хората, които участват на протестите, по никакъв начин да не провокират полицията! Това е същата тази полиция, на която плащаме да пази нашия живот, нашето здраве и нашата собственост!“, посочи Каракачанов. 

В профила си в Twitter главният прокурор Иван Гешев заявява, че държавният глава "за пореден път си позволи да наруши независимостта на съдебната власт и да окаже груб натиск върху Прокуратурата на Република България. С това си действие Радев наруши Българската Конституция, уреждаща разделението на властите!". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Задигнаха дюзите от фонтана до общината във Варна

Двама мъже на 44 и 50 години, рецидивисти са заловени след бързи оперативни действия на служителите на Първо РУ. Установено е, че ден по-рано те са извършили кражба на 8 броя дюзи, от фонтана до община Варна. Вещите, обект на престъплението са намерени и приложени към образуваното досъдебно производство, съобщават от полицията.

публикувано на 09.05.24 в 10:40

Забраниха провеждането на мотошествие във Варна

Забраниха провеждането на мотошествие във Варна, Събитието е  организирано от мотоклуб „Нощни вълци - Варна“. Причината е, че организаторите не са подали уведомление съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите. Със заповед на кмета се забранява провеждането на шествието, както и движението на колоната до централен гробищен парк и..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

МВР открива денонощна линия за изборни нарушения

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл  izbori@mvr.bg  - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е част от предприетите от МВР мерки за ефективно..

публикувано на 09.05.24 в 10:20

Средният осигурителен доход за март е 1633,53 лева

Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец март 2024 г. е 1633,53 лв., съобщи Националният осигурителен институт. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г. е 1498,44 лв. 

публикувано на 09.05.24 в 09:13

Отбелязваме Деня на Европа

Община Варна ще почете Деня на Европа и Ден на победата над хитлерофашизма, с традиционния военен ритуал с полагане на венци и цветя пред паметника-мемориал на Осми Приморски полк.   Събитието ще се състои от 10:00 часа пред паметника. В 11:00 часа на същия ден, следва церемония по издигане на флага на Европейския съюз пред централния вход на Община..

публикувано на 09.05.24 в 09:05
Варна, изгревът днес

Облачно с валежи от дъжд

Днес облачността ще се задържи по-често значителна, на места с валежи от дъжд. Възможни са и гръмотевици. Ще духа умерен вятър от североизток. Максимални температури между 14° и 19°, за Варна около 17°. Вълнение на морето 3 бала, следобед в открито море до 4. Температура на морската вода 14°-16°. Изгрев на Слънцето за Варна в 5 часа и 53..

публикувано на 09.05.24 в 06:08

Адресите без ток

В периода 07.05.2024 - 10.05.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Дългопол – ул. Георги Димитров, ул. Митко Палаузов, ул. Никола Вапцаров, ул. Никола Обретенов, ул. Димчо Дебелянов, ул. Толбухин, ул. Пейо Яворов,..

публикувано на 09.05.24 в 05:00