Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Измислиха по-ефективни батерии за смартфони

Руски и немски учени предлагат алтернатива на литиево-йонните батерии за смартфони. Резултатите от изследванията са публикувани в научното списание Nano Energy.

Литиево-йонните батерии намират широко приложение в различни области – от мобилни телефони и таблети до транспорт и космическа техника. През 2019 г. на техния създател е присъдена Нобелова награда по химия. Все още не съществува близка по ефективност тяхна алтернатива.

Литият обаче е скъпоструващ алкален материал и запасите му в природата са ограничени, по тази причина се търси начин да се замени като основа на батериите с друго вещество.

Учените от руския Национален Изследователски Технологичен Университет /МИСиС /, Института по биохимична физика /РАН/ и немския Център Хелмхолц Дрезден – Росендорф предполагат, че в устройствата може да се използва натрий, „опакован“ по специален начин.

Авторите на настоящата работа установили, че ако атомите на натрия в батерията се поставят един над друг, батерията би имала висока енергоемкост. Главна роля в тази технология играе подреждането – два слоя натрий се поставят между два слоя графен, като сандвич.

Следващата крачка на научната група е създаването на експериментален образец и проучването му в лабораторни условия. С това ще се заемат немските учени.

„В случай на успех ще може да се говори за създаване на ново поколение натриеви батерии, които ще бъдат съпоставими по ефективност с литиевойонните или дори ще ги превъзхождат при по-ниска в пъти цена“, съобщават от МИСиС. /РИА Новости




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изплащат пенсиите от понеделник

Изплащането на пенсиите през октомври чрез пощенските станции ще започне на 7 октомври (понеделник) и ще завърши на 21 октомври (понеделник). Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 октомври. На 3 октомври на всички правоимащи лица ще бъдат изплатени..

публикувано на 01.10.24 в 09:16

Варна ще привлича гости от скандинавските страни за здравен туризъм

Варна ще привлича туристи от скандинавските страни, изпращани и финансирани от здравните им каси. Във Варна здравният туризъм е една от възможностите, които се разработват за утвърждаването на морската столица като дестинация на четири сезона. Това каза проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара. Той допълни, че вече се работи..

публикувано на 01.10.24 в 09:00

Натоварен трафик в района на двете кули дни преди началото на ремонта

Сериозно натоварен е трафикът в района на кръстовището на булевардите "Владислав Варненчик" и "Република" до входа на Варна от АМ "Хемус" , видя репортер на Радио Варна. Само след няколко дни на това място се очаква да започне работата по изграждането на едно от основните съоръжения от мащабния ВиК проект- канализационния колектор на входа на града...

публикувано на 01.10.24 в 08:51

Днес тестват системата BG-Alert и сирените

Тест на системата BG-Alert и Национална звукова система за ранно предупреждение ще се извърши от 11 часа днес, вторник, съобщиха от общинската администрация във Варна.  Тестовете са с цел проверка техническото състояние на системата и обучение на населението за разпознаване на сигналите и съобщенията. При провеждането на теста на системата BG-Alert..

публикувано на 01.10.24 в 08:38

Адресите без ток на 1 октомври

В периода 30.09.2024 - 04.10.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Горен чифлик - клиентите, електрозахранени от ТП 2. На 01.10.2024, от 8:30 до 16:30 , поради обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия..

публикувано на 01.10.24 в 05:56

Облачно време във вторник с превалявания до обяд

Утрото ни посреща с облачно, дъждовно и ветровито време. Преди обед ще преобладава облачно време и по Северното Черноморие и в Добруджа все още ще превалява. Следобед и валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб до умерен, на места по Северното Черноморие временно силен северозападен вятър. Максималните..

публикувано на 01.10.24 в 05:55
Левон Манукян, Личен алхив

Арестуваха директора на филхармонията в Разград за присвояване на средства

Арестуван е известният диригент и директор на Театрално-музикален филхармоничен център в Разград  Левон Манукян. Досъдебното производство е наблюдавано от Окръжната прокуратура в Пловдив. Разследването е за длъжностно присвояване и пране на пари и по него са задържани още трима души, предаде БНР. Според държавното обвинение извършените престъпления..

публикувано на 30.09.24 в 19:09