Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Втори протест във Варна тази вечер - с факли срещу Закона за социалните услуги

| обновено на 13.07.20 в 21:35

Около  петдесет души се събраха в градинката на Севастопол.  Те се отзоваха на организираното събитие факелно шествие чрез Facebook  от групата Единение за семейството и децата


Отнасяме нашия светлинен протест, както и нашите надежди към конституционните съдии!  Законът за социалните услуги, под маската на защита на децата и други уязвими групи, грубо погазва правата им, поставяйки ги в зависимост от частни интереси, пишат в страницата инициаторите.


Предимно млади хора са участниците в осветляването на антидетските закони. На частни доставчици на социални услуги, включително търговски фирми, се предоставят не само права да извършват определени услуги в помощ на социално-уязвимите, но и да поставят под диктат всяко семейство, както и да подчиняват (субординират) държавните органи!

Ето и част от мотивите, уточнени от организаторите на факелното шествие:

Как Ви се струва, че съгл. ЗСУ чл. 87 ал.1 дете може САМО да поиска социална услуга от частна фирма, доставчик на социална услуга, като родителите изобщо не биват уведомени!!

Предоставянето на услугата е задължително и държавата плаща. За Доставчика няма задължение за удостоверяване дали детето говори истината или не. Ако то е под 14 години, Доставчикът уведомява Агенция за социално подпомагане. Ако детето е над 14 години дори АСП не научава, детето остава самотна жертва на частни търговски интереси.

Родителите се уведомяват само при желание на детето.

Чии конституционни права са засегнати в по-груба форма от ЗСУ - на детето или на родителите (да отглеждат и възпитават децата си до пълнолетието им) е въпрос на дискусия.

Репресивния характер на закона си личи и от огромните глоби за неизпълнение на предписания на новите „задължителни социални услуги“.

Глобите започват от 2 000 лева, като могат да стигнат до 5 000 лева за първо нарушение (чл.169)!

Това са глоби, налагани на уязвими лица. Какво се случва с тях нататък всеки може да си отговори, отчитайки „модерната“ практика държавата и общините да събират вземанията си чрез частни съдебни изпълнители.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Шествие на антиправителствения протест - Варна, ден 33

33 дни гражданско недоволство във Варна - протести, блокада, шествия /обновява се/

От снощи палатковият лагер във Варна отново е на пътното платно пред общината. Шатри, палатки и столчета стоят в центъра на кръстовището. Седем автобусни линии са с променен маршрут, но този път навреме беше информирано за това по спирките. Протестиращите искараха по-голямата част от деня в лагера "в тил" по маси и столчета на площада край..

обновено на 11.08.20 в 20:38

Изслушват Борисов в парламента в четвъртък

Парламентът ще проведе извънредно заседание в четвъртък от 9 ч., пише на сайта на Народното събрание. Като първа точка в четвъртък е записан Проект на решение за внасяне на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за..

публикувано на 11.08.20 в 17:35

Вода за уста срещу коронавирус

Изплакването с вода за уста може да намали риска от заразяване с коронавирус, откриха германски учени . Резултатите от изследването са публикувани на сайта на Рурския университет. Изследването е проведено от група специалисти по молекулярна и медицинска..

публикувано на 11.08.20 в 17:27

Посланикът на Словакия посети Община Варна

Посланикът на Словакия Н. Пр. Мануел Корчек се срещна днес със заместник-кмета на Община Варна Пейчо Пейчев. Това е първа визита на дипломата в морската столица. На срещата присъства и Едита Благоевова, почетен консул на Словакия в морския град. По време на разговорите зам.-кметът Пейчо Пейчев запозна Н. Пр. Мануел Корчек с проектите,..

обновено на 11.08.20 в 17:14

Гешев посети Добрич, Силистра и Разград

Главният прокурор на Република България Иван Гешев, участва в работно съвещание с магистратите от окръжните прокуратури в Добрич, Силистра и Разград, съобщиха от прокуратурата. Заедно с временно изпълняващия длъжността директор на ГДНП старши комисар Николай..

обновено на 11.08.20 в 17:12

Дифузно се разпространява КОВИД 19 в Добрич, болницата е с лоша организация

Ръководството на болницата в Добрич ще бъде сменено. Спешни мерки и смяна на ръководството на многопрофилната болница в Добрич са необходими за овладяване на усложнената епидемична обстановка в областта. Това стана ясно днес при посещението на здравния министър проф. Костадин Ангелов и държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. След..

обновено на 11.08.20 в 17:03
Поле със слънчоглед в Добруджа

Ниски добиви от маслодаен слънчоглед и царевица очакват в Добруджа

Причините за слабата реколта са липсата на сняг през зимата и малкото дъждове през пролетта и лятото. Това каза за Радио Варна председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. Добивите от слънчеглед са едва 50 килограма от декар, а миналата година средният добив е бил около 300 килограма, съобщи още Радостина..

обновено на 11.08.20 в 16:21