Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка събота през лятото - фермерски пазар на алеята в Балчик

Организаторите очакват повече балчишки производители да се включат

"За чиста храна" е девизът на малките производители, които ще посрещат лично своите потребители всяка събота привечер, между 17 и 21 часа в началото на крайбрежната алея в Балчик. Те ще предложат своята чиста продукция, отгледана без химически торове, без изкуствени консерванти и подобрители. Потребителите ще могат да се възползват от разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, храни от краве, овче, козе мляко, сладка и конфитюри, сокове и сиропи, ядки и сушени плодове, плодови вина, ръчно изработена керамика и други занаятчийски изделия от естествени материали.Първото издание на 11 юли премина при голям интерес, отчетоха организаторите от кооперация „Хранкооп“.


Доволен от първия пазар бе и Георги Кабаков от Доматена къща село Кичево, който смята да се включва всяка седмица. С изключение на разсадите, произвежда всичко на открито и изгражда цех за лютеница, производството на която възнамерява да покаже на живо. За биопроизводството му, чуйте в следващия разговор:

Чуйте цялото интервю с Кабаков на кореспондента ни Албена Иванова:


„Доматен къща - село Кичево е биологично сертифицирано производство шеста година. Първите участия във фермерски пазари започнахме във Варна. Преди това зареждахме много ресторанти на Златни пясъци, но спряхме и започнахме производството. Изцяло преминахме на биологична основа и започнахме да продаваме по пазарите продукцията си. Доста по-скъпа е от другата продукция. Оказва се, че много трудно се произвежда по биологичния метод – не се пръскат нещата, само се наторяват с оборска тор, трудно се получават, има много болести, много вредители.

Нашите потребители са предимно клиентите от фермерски пазари, имаме страница в интернет и във фейсбук, където клиенти си поръчват готови пакетирани продукти от нашите. Преди работехме и с чужденци, идваха на гости в Доматената къща – една красива градина от 3 декара, цялото производство е концентрирано на едно място. Но тази година с коронавируса нещата се промениха.

Биодоматите са на цена 5,80 лв. за килограм, изключителен вкус имат. Свежата коприва е 3 лева пакета (90-100 грама), бере се от специални места в Доматената къща и също е сертифицирана. Произвеждаме според сезона моркови, тиквички, зеле, свежа салата, лук, чесън, домати, краставици“, споделя производителят от село Кичево с намерението всяка събота да е в Балчик, сутринта са във Варна на друг пазар.

Като за първо издание интересът е добър и изненадващ. Хората трябва да свикнат, че това производство е специално и затова са по-скъпи нещата, иначе няма как да оцелеем, уточнява Кабаков.

На земеделския производител помага група от варненското сдружение „Няма невъзможни неща“ (което работи основно в подкрепа на деца и младежи със специални потребности). „Много съм доволен от тях, един път седмично ми помагат, защото ходят и на други места. Участват в пакетираните, етикетирането, в по-лесни за изпълнение неща“, посочи той.

Георги Кабаков се похвали и с цеха за лютеница, който градят. „Нашата лютеница е много известна в целия свят. Само с три съставки се прави – домат, пипер и патладжан. По бабешка рецепта от едно време, пече се на огъня и става изключително вкусна. Наесен, като дойде сезонът, ще правим демонстрация на живо“, разкри производителят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Соколово и Сенокос е потушен, спасени са 130 декара пшеница, унищожените са близо 30 дка

Два екипа от пожарните в Балчик и Добрич успяха да загасят пожара в пшеничена нива в землището на балчишкото село Сенокос в посока Соколово. Спасени са 130 декара, унищожени са между 15 и 30 декара, съобщи началникът на балчишката служба Стелиян Стойчев. По обяд днес сигналът за пожар между балчишките села е подаден на телефон 112 от пътуващ..

публикувано на 06.07.24 в 16:42

Продължава бреговият етап на учението ,,БРИЗ 2024“

Днес и утре продължава бреговия етап на учението ,,БРИЗ 2024“ с провеждане на работни срещи за планиране на съвместни задачи и с цел повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието между Военноморските сили на участващите в учението страни, както и отработване на междуведомственото сътрудничество и взаимодействието с правителствените и..

публикувано на 06.07.24 в 16:12

Почетоха паметта на митрополит Кирил

Заупокойна литургия и панихида отслужи в катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, по повод навършването на 11 години от кончината на неговия предшественик митрополит Кирил. По-късно митрополит Йоан отслужи и трисагий на гроба на митрополит Кирил на старите гробища в морската столица...

публикувано на 06.07.24 в 15:32
доц. Иво Инджов

Иво Инджов: ДПС ще се разцепи, ако Доган не изхвърли Пеевски

„ Ще има развръзка на кризата в ДПС, но тя ще се случи постепенно. Логично е Ахмед Доган да отговори по някакъв начин и този начин ще бъде отстраняването на Делян Пеевски от ръководството на ДПС. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът доц. Иво Инджов. Според него има два варианта за разрешаване на проблемите в ДПС: „Единият..

публикувано на 06.07.24 в 14:43

Пожар изпепели 100 дка пшеница в Балчишко

Голям пожар в землището между балчишките села Сенокос и Соколово. Един екип на балчишката пожарна е на мястото. Няма данни за пострадали, съобщи началникът на службата в Балчик Стелиян Стойчев. Сигналът е подаден на телефон 112 от пътуващ в посока Добрич - Балчик.  По данни на кмета на село Сенокос Красимир Георгиев на..

публикувано на 06.07.24 в 14:16
Мая Димитрова

Мая Димитрова: БСП ще опита да състави експертен кабинет, ако получи третия мандат

„Нищо не гарантира, че президентът ще даде мандата на БСП. Обикновено БСП получава мандат в последните три години, но нямаме никакви гаранции коя политическа партия ще го получи сега. Ако мандатът ни бъде даден като отговорна политическа партия, след решение на Националния съвет, така е по устав, ще положим всички усилия да има правителство...

публикувано на 06.07.24 в 14:15

В 12 часа - 29 градуса във Варна и Добрич

В 12 часа в Русе термометрите отчетоха 31 градуса; във Варна, Добрич, Шумен и Силистра 29; в Бургас, Ахтопол и Разград 28 градуса, а в Шабла и на носовете Калиакра и Емине 27 градуса. Във Варна атмосферното налягане в 1017 hPa, по-високо от средното за м.юли 1008 hPa, до края на деня ще остане без съществена промяна. О тносителната..

публикувано на 06.07.24 в 13:53