Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка събота през лятото - фермерски пазар на алеята в Балчик

Организаторите очакват повече балчишки производители да се включат

"За чиста храна" е девизът на малките производители, които ще посрещат лично своите потребители всяка събота привечер, между 17 и 21 часа в началото на крайбрежната алея в Балчик. Те ще предложат своята чиста продукция, отгледана без химически торове, без изкуствени консерванти и подобрители. Потребителите ще могат да се възползват от разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, храни от краве, овче, козе мляко, сладка и конфитюри, сокове и сиропи, ядки и сушени плодове, плодови вина, ръчно изработена керамика и други занаятчийски изделия от естествени материали.Първото издание на 11 юли премина при голям интерес, отчетоха организаторите от кооперация „Хранкооп“.


Доволен от първия пазар бе и Георги Кабаков от Доматена къща село Кичево, който смята да се включва всяка седмица. С изключение на разсадите, произвежда всичко на открито и изгражда цех за лютеница, производството на която възнамерява да покаже на живо. За биопроизводството му, чуйте в следващия разговор:

Чуйте цялото интервю с Кабаков на кореспондента ни Албена Иванова:


„Доматен къща - село Кичево е биологично сертифицирано производство шеста година. Първите участия във фермерски пазари започнахме във Варна. Преди това зареждахме много ресторанти на Златни пясъци, но спряхме и започнахме производството. Изцяло преминахме на биологична основа и започнахме да продаваме по пазарите продукцията си. Доста по-скъпа е от другата продукция. Оказва се, че много трудно се произвежда по биологичния метод – не се пръскат нещата, само се наторяват с оборска тор, трудно се получават, има много болести, много вредители.

Нашите потребители са предимно клиентите от фермерски пазари, имаме страница в интернет и във фейсбук, където клиенти си поръчват готови пакетирани продукти от нашите. Преди работехме и с чужденци, идваха на гости в Доматената къща – една красива градина от 3 декара, цялото производство е концентрирано на едно място. Но тази година с коронавируса нещата се промениха.

Биодоматите са на цена 5,80 лв. за килограм, изключителен вкус имат. Свежата коприва е 3 лева пакета (90-100 грама), бере се от специални места в Доматената къща и също е сертифицирана. Произвеждаме според сезона моркови, тиквички, зеле, свежа салата, лук, чесън, домати, краставици“, споделя производителят от село Кичево с намерението всяка събота да е в Балчик, сутринта са във Варна на друг пазар.

Като за първо издание интересът е добър и изненадващ. Хората трябва да свикнат, че това производство е специално и затова са по-скъпи нещата, иначе няма как да оцелеем, уточнява Кабаков.

На земеделския производител помага група от варненското сдружение „Няма невъзможни неща“ (което работи основно в подкрепа на деца и младежи със специални потребности). „Много съм доволен от тях, един път седмично ми помагат, защото ходят и на други места. Участват в пакетираните, етикетирането, в по-лесни за изпълнение неща“, посочи той.

Георги Кабаков се похвали и с цеха за лютеница, който градят. „Нашата лютеница е много известна в целия свят. Само с три съставки се прави – домат, пипер и патладжан. По бабешка рецепта от едно време, пече се на огъня и става изключително вкусна. Наесен, като дойде сезонът, ще правим демонстрация на живо“, разкри производителят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Сиела Норма" единственият кандидат за осигуряване на машините за вота

Дружеството "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за предстоящите избори две в едно на 9 юни. То ще бъде поканено да представи първоначални оферти, става ясно от решение на Централната избирателна комисия, публикувано на интернет страницата ѝ. Обществената поръчка беше..

публикувано на 24.04.24 в 13:34

Специалист: Ваксината срещу коклюш не води до дълготраен имунитет

След преболедуване на заболяването коклюш няма траен пожизнен имунитет. Ваксината срещу заболяването, която се прилага в момента, също не води до дълготраен такъв. Това каза за Радио Варна д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология на инфекциозните болести. До 2010 година в България се е прилагала ваксина с по-висока ефективност в сравнение със..

публикувано на 24.04.24 в 12:10

Консултациите за състава на СИК-овете в община Балчик се свикват на 30 април

Във връзка с изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители кметът на Балчик Николай Ангелов свиква консултации за състава на секционните избирателни комисии в общината на 30 април от 11 часа на етаж 3 в заседателната зала. В изпълнение на Изборния кодекс поканата е към представители на парламентарно..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

На прага на изборите 2 в 1 в Добрич: Какви са очакванията и нагласите в Североизтока?

От години се говори за изоставащия северозапад на България, но дали нямаме вече достатъчното основания да заговорим по-активно и за все по-изоставащия североизток? Област Добрич остава трайно отдалечена от централната власт не само по географското си разположение и хората напълно оправдано считат себе си и мястото, в което живеят и работят за забравено..

публикувано на 24.04.24 в 10:48

Започна раздаването на чували и ръкавици за почистването на 27 април във Варна

В петте районни кметства във Варна раздават ръкавици и чували за отпадъци на всички граждани, които желаят да се включат в мащабната кампания за почистване на 27 април, събота. В районите „Приморски“, „Одесос“, „Вл. Варненчик“, „Аспарухово“ и „Младост“ консумативи вече се раздават, като това ще продължи във всички работни дни през тази седмица от..

публикувано на 24.04.24 в 10:09

Задържаха мъж и жена за кражба на велосипед във Варна

32-годишна жена и 36-годишен мъж са задържани в ареста на Трето районно управление на полицията във Варна за извършена кражба на велосипед в морската столица. Те са к риминално проявени и осъждани, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Мъжът и жената са  станали познати на обществото от публикувани техни снимки в социалните..

публикувано на 24.04.24 в 10:01

Варненски митничари задържаха над 10 хиляди недекларирани строителни инструменти

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Варна задържаха 10 563 недекларирани стоки – строителни инструменти и части за тях, в контейнер, пристигнал от Китай. Контейнерът е разтоварен на Митнически пункт „Варна Запад“ и по документи съдържа 18 вида специализирани стоки  - уреди, използвани в строителството, ръчни инструменти и части за..

публикувано на 24.04.24 в 09:56