Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Очакване" на Елена Стоева

6
Снимка: Галерия Le papillon

Арт Галерия Le Papillon от 8 юли до 5 август 2020 г. представя изящните творби на романтичната Елена Стоева, създадени в ситуацията на „спряло време“. Времето, в което  натиснахме спирачка и позабавихме забързаното ни ежедневие.
Този период даде много надежди за промяна към добро в живота ни, в поведението и мисленето на хората, в загрижеността един към друг, мисълта за света, който ни заобикаля. Тази надежда и очакване на положителната трансформация в човека са основните емоции в творбите, обединени от темата "Очакване". Пейзажът през прозореца с усмихнати нотки и застиналият живот, пресъздаден в ефирните натюрморти с осезаемото присъствие на пролетта като мощен обновяващ символ, са основните теми, чрез които изразява мислите и емоциите си Елена Стоева. В изложбата са включени малко повече от 20 творби, утвърждаващи романтичната художничка в лиричен разказвач.
На какво ни научи времето в изолация? Стана ли човекът по-чувствителен към малките неща и цени ли природата? Художничката Елена Стоева сподели размишленията си по темите  в разговор със Светлана Вълкова.

Заглавието на картината Ви - „Душата ми бяга по полета от макове“, ми звучи като заглавие на стихосбирка. Всичко в картините Ви излъчва щастие, промяна, нещо ново и красиво. Кога рисувахте вашите творби?
Рисувах ги по времето, когато започна карантината. Останахме си вкъщи, ходихме само сред природата. Но в самото начало се чувствах така- дуашта ми бягаше по полета от макове.

Какъв беше този период за вас? Промени ли се нещо във вашето възприятие за света?
Смятам, че светът не е същият. Нещо повече – убедена съм в това. И мисля, че никога няма да бъде такъв, какъвто го познавахме преди. Цялата тази ужасна ситуация промени общуването, хората започнаха да се страхуват един от друг, дори вече като видиш приятел си по-предпазлив и не смееш да го прегърнеш. Тази прибраност на хората е доста потискаща, но от друга страна ги има и ясните знаци, че е дошло времето те да си променят мисленето.
Живеем на такова място, където имам възможност непрекъснато да наблюдавам природата. Видях какво се случва с нея, когато всички бяха затворени и не можеха да й вредят. Всичко избуя, животните станаха по-социални. В една от разходката си край реката (бел. ред. -  по брега на р. Янтра, във Велико Търново, където живее и твори художничката) се запознах с една гарга. Животните са по-спокойни.
Цялата природа реагира положително на това, че хората се спряха. Това също беше толкова ясен знак, че е крайно време да приберат лакомията си и да бъдем малко по-толерантни към целия свят, който ни заобикаля.

Тази природа, която видахтя по време на кризта ли запазихте в картините си?
Нещо такова се случи. Краят на май ми е много любим с черешовите дъждове. В условията на карантина си стоиш вкъщи и съзерцаваш през прозореца страхотния дъжд, живота.Тогава имах много силни надежди, че хората ще стигнат до нови изводи. В началото всички бяха много добри. Започнаха да си помагат, възникнаха групи във фейсбук за тов.  Всеки споделяше своите преживявания и какво се разкрива пред неговия прозорец. В този период, този труден момент се улавяше нотка на взаимопомощ.
В някои от картините си показвам каква гледка виждам аз през стъклото. Тези с котките, например, илюстрират техния чудесен живот, как общуват помежду си, те не спярха да живеят.
Истината е, че на мен много ми липсваха близките ми. Липсваха ми събиранията, нормалната комуникация. След това една обикновена среща с приятели можеше да ме разреве. Започнахме да отдаваме значение на малките неща. Когато пък всички бяхме вкъщи, се замислих, че никога не сме общували толкова пълноценно.
                                 
Класическа живопис - любимите Ви цветове може би са ярките?
В един момент рязко минах в синьо. Тези сини и зелени цветове не съм ги мислила нарочно, но те си идваха.
"Очкаване" нарекохте изложбата си? Какво очаквате?
Очаквам нещо по-добро. Очаквам хората да разберат посланието. Да започнат да се радват на малките неща. Те вече обръщат внимание на природата. Седейки вкъщи, те започнаха да забелязват, че навън има небе. Много се надявам да продължи да бъде така.
Цялото интервю на Светлана Вълкова с Елена Стоева можете да чуете от звуковия файл по-горе.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев: Филмите по някакъв по-лек начин трябва да продават силните и важни теми

Има един много важен фактор - колкото и да е драматичен филмът, колкото и да е силно значението му, колкото и да е интелектуален, филмът трябва да достигне по-широка публика. Филмът трябва да има занимателен елемент. Не можем да правим филми, които само да тровят хората и да ги отчайват. Това каза режисьорът Момчил Карамитев, който е председател на..

публикувано на 29.08.24 в 08:00

"Състояния" - изложба с философия, която витае отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби...

В изложбата „Състояния“, която е подредена в Арт салона на Радио Варна до 5 септември, няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети..

публикувано на 28.08.24 в 08:30

Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME): Предизвикателство е нещо да звучи грозно и в същото време да чуваш всичко

Интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME) LEFT TO DIE e супергрупа – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. В състава на LEFT TO DIE влизат Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да, Rick Rozz, участвал и в първата реинкарнация на DEATH - MANTAS, настоящият..

публикувано на 28.08.24 в 07:25

Юри Георгиев - за хвърчилата, чудесата и фестивала по света и у нас

Един бивш военен пилот от Варна продължава да лети, но по много различен начин. Той пуска хвърчила и им се радва истински. Това негово хоби успя да зарази цяла Варна през последните години, а вече и цялото Българско Черноморие.  Юри Георгиев е човекът, който провежда Фестивала на хвърчилата. Такъв имаше във Варна, тази събота и неделя, на плажа в..

публикувано на 27.08.24 в 08:25

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветският съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00