Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Супер спортни звезди-вегани !

Автор:


Вегетарианство и веганство-силни тенденции в храненето през последните години. Те достигнаха и до професионалния спорт. За някой нова диета отваря нови хоризонти.

Може ли да се комбинират веганството и професионални спортове? Най-вероятно да, но има нюанси. Няколко години назад вегетарианството се асоциираше с йога, смутита и салати, а не с професионални спортисти и техните изтощителни тренировки. Но сега все повече спортисти преминават към този тип хранене.

Вегетарианство и веганство, различията-веганите не ядат никаква храна от животински произход, вегетарианците могат да ядат млечни продукти и яйца, докато в чужбина често говорят и за растителна диета.

Веганството предполага етичен начин на живот. Това се отнася не само за консумацията на месо, но и за отхвърлянето на кожата, коприната и вълната.

Британският пилот Люис Хамилтън предпочита о растителна диета само заради загриженост за околната среда и животните. От 2017 г. шесткратният шампион във Формула 1 се отказа от животински продукти и се чувства по-добре от всякога. Промяната на диетата беше от полза: той не само не наддава тегло, но и подобрява вниманието си, започва да контролира по-добре енергийните си нива.

Хамилтън се грижи за околната среда и редовно се застъпва за правата на животните. Премахва боклуци от обществените плажове, продава личен самолет и преговаря с Mercedes за въвеждането на изкуствена кожа в интериора на автомобила, като цяло той се е превърнал в истински веган.

Американската футболистка Алекс Морган също премина на растителна диета.

Олимпийската шампионка стана веган, след като взе куче от приют. Стори й се неправилно да има куче и все още да яде месо. Диетата оказа положителен ефект върху здравето й. „Нямам много травми и мисля, че това се дължи на диетата. Чувствам се по-добре във всичко. Имам много енергия, концентрация, а сънят ми се подобри“, казва тя.

Тежка причина за преминаване към растителна дета е лечението на хронични заболявания. Тенисистът Новак Джокович се обърна към подобна диета (макар и не съвсем строга) в опит да се справи с неприятните последици от хранителните непоносимости и алергии. Спортистът е принуден да изостави глутена, млечните продукти и рафинираната захар. На Уимбълдън през 2019 г. Джокович нарече растителната диета тайната на впечатляващото си възстановяване от нараняване: „Сега имам най-добрия баланс между сила и скорост и изглежда, че не губя нищо, така че ще продължа да се храня със същото темпо“, коментира той.

Диета на растителна основа помогна на друга тенис легенда, Винъс Уилямс. През 2011 г. петкратната победителка на Уимбълдън бе диагностицирана с автоимунно заболяване – Синдром на Шогрен. За да намали възпалителния процес, тя бе посъветвана за  диета със сурова храна.

Винъс скоро стана веган. „Диетата не само ми помага на корта, но чувствам, че тялото ми е благодарно за мен“, уверява състезателката.

Звездата на американския футбол Том Брейди, въпреки че яде месо – пилешко, пуешко и говеждо със салати, твърди, че именно изобилието от растителни продукти му помага да продължи кариерата си дори след четиридесет години.

Сред футболистите Джермейн Дефо, Фабиан Делф, Серхио Агуеро и Крис Смолинт говориха за диета на растителна основа. Последният каза, че се чувства по-здрав и по-силен, ставайки веган. В началото бранителят на Рома  напълно изключи всички животински продукти и каза, че започва да се възстановява по-бързо и да се уморява трудно: „Наскоро тествахме задната част на бедрото и мускулната сила се увеличи с 35 процента. Постоянно ставам все по-силен и показвам по-добри резултати “, каза Смолинг.

Няма категоричен отговор. Диетите на растителна основа съдържат по-малко калории, протеини, мазнини, витамини В12, омега-3 мазнини, калций и йод от обикновените диети, но включват повече въглехидрати, фибри, микроелементи и антиоксиданти.

Когато става въпрос за веганство, първият въпрос, който възниква, е количеството протеин. Спортистите могат да получат достатъчно количество протеин от бобови растения, леща, соеви продукти.

отвъд месото съдържа 20 грама протеин, което е сравнимо с една и съща телешка котлета.

Що се отнася до бързото възстановяване, за което спортистите говорят толкова много, е напълно възможно то да се постигне не чрез отхвърляне на животински протеин, а чрез увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци.

Струва ли си да се притесняваме за здравето на професионалните спортисти, преминаващи към веганство? Най-вероятно не. Повечето елитни спортисти имат достъп до най-добрите лекари, които могат да провеждат всички възможни диагностики и тестове.

Ако решите да следвате примера на любимия си спортист и преминете към хранене на растителна основа, тогава трябва да вземете тестове, да следите диетата си, за да предотвратите недостиг на хранителни вещества и дори по-добре – да се консултирате с лекар.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВИДЕО: Рая Кирчева и Габи Джолева донесоха сребърни медали във Варна

Две млади и чаровни дами от Варна спечелиха сребърни медали от държавното първенство по бадминтон. Шампионатът се проведе в Ст. Загора, а Рея Кирчева и Габриела Джолева станаха вицешампионки до 17 години на България. Щастливи и емоционални двете ни разказват за участието си. Габриела Джолева Рая Кирчева

публикувано на 24.04.24 в 11:50

Петър Колев пое Монтана

Петър Колев е новият старши треньор на ПФК Монтана. Договорът му с клуба е за година и половина. 49-годишният специалист заменя на поста Николай Митов, който разтрогна по взаимно съгласие. Дебютът на бившия наставник на Берое ще бъде в събота срещу лидера в класирането Спартак (Варна). .

публикувано на 24.04.24 в 10:36

Боксьорките на България перфектни в Белград

Женският ни национален отбор продължава с перфектното си представяне на Европейското първенство в Белград. Светлана Каменова донесе нова, впечатляваща победа на ринга в сръбската столица. В категория до 57 килограма европейската вицешампионка и трета в света българка се класира по безапелационен начин на полуфинал. Под наставленията на Борислав..

публикувано на 24.04.24 в 10:35

"Левски" на победа от титлата

Волейболистите на Левски София поведоха във финалната серия с 2-0 победи. Те се наложиха над ЦСКА с 3:1 (25:20, 30:28, 19:25, 25:22) във втората среща.В първия мач "сините" спечелиха с 3:2 гейма. Третата среща е на 26 април (петък) от 19:00 часа в зала "Левски София".

публикувано на 24.04.24 в 10:34

Равен резултат за 15-годишните национали

Юношеският национален отбор на България до 15 г. завърши наравно 1:1 с връстниците си от Косово в приятелски мач, игран в Прищина. Двата отбора ще се срещнат отново в четвъртък, 25 април, от 16:00 ч. Първата проверка помежду им се изигра на изключително тежък терен заради силния дъжд, изсипал се над косовската столица. И двете попадения паднаха..

публикувано на 24.04.24 в 10:33

Една легенда в тениса на маса отбеляза 90 години

Иван Василев е легендарна фигура в спорта тенис на маса за Варна и България. Остава непобедим в годините в градските първенства. Национален състезател в продължение на пет години, с участия на много турнири и спечелени много награди. Само преди 48 часа Иван Василев отпразнува своя 90-годишен юбилей. Заедно с вас се връщаме в спомените му..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Дончич напусна Локомотив /София/, Балъков го наследява

Локомотив София освободи Данило Дончич.Ръководството на клуба взе решение да се раздели с досегашния старши треньор на клуба. С него си тръгват още помощник-треньорът и главен анализатор на тима Ивайло Захариев, треньорът на вратарите Владимир Манолков, както и кондиционният специалист Николай Георгиев.Начело на тима застава легендата на българския..

публикувано на 23.04.24 в 10:24