Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ - Варна: Партията на Иван Костов е разпродавала Варна за жълти стотинки

| обновено на 14.07.20 в 17:42

Груби неистини за работата на Община Варна и на Общинския съвет, които въвеждат в заблуждение обществеността на Варна, бяха представени в декларация на "Демократична България - Варна", в която обаче бяха пропуснати важни факти. Държим отново да ги съобщим, тъй като бяха засегнати теми като презастрояване и продажба на общински имоти, но в позицията на така наречени носители на нов морал липсва важна информация, която трябва да бъде припомнена на варненци и особено на младите хора, за да бъдат наясно с генезиса на тези проблеми. Защото вълкът нрава си мени, но козината-не!

Това заяви председателят на ОбС Тодор Балабанов (ГЕРБ) на пресконференция, заедно с председателя на групата на ГЕРБ –Варна Бранимир Балачев и общинския съветник Мартин Байчев, цитиран от пресслужбата на местната структура на ГЕРБ.

Категорично не приемаме обвиненията за разпродажба на общински имоти. Сделките са заложени в „Годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост“ на Община Варна, която е приета от съветниците от този Общински съвет и ще бъдат обявени на публични търгове с явно наддаване, което гарантира прозрачност на процедурите, категорични бяха от ГЕРБ.Тодор Балабанов припомни, че затова пък именно по времето на управление на Иван Костов Варна е била разпродавана за жълти стотинки. "Разполагаме със списък на общински имоти в центъра на града, продавани за по 600 и по 1000 лв., знакови ресторанти по 2000-3000 лева, а много предприятия бяха съсипани в приватизацията.

Припомнена бе сделката за курорта "Златни пясъци"  по времето на Иван Костов. „Няма да коментирам цената, но от зелен курорт след приватизацията той беше превърнат в квартал на Варна- презастроен, с бариери срещу свободния достъп до плажа“, каза Балабанов. Припомнено бе още, че директорът на Златни пясъци - Николай Недков, бе неуспешно издигнат за кмет на Варна от ДСБ, вероятно с идея, да бъдат споделени същите „добри“ практики по строителството и в града.

„Така и не уточниха носителите на „новия морал” коя е окончателната им позиция за колите в Морската градина, след като техни лидери защитават интересите на собствениците на имоти в парка, а партийната маса протестира срещу движението на автомобилите”, коментираха още от ГЕРБ.

По време на пресконференцията бе изнесена информация и за сделка с имоти на Алея Първа, с участието на лидера на „Да, България-Варна“ – Нелко Начев и брат му Жулиен Начев.

През 1999 г. по време на правителството на Иван Костов е била открита процедура по приватизацията на „Лазурен бряг 91“ ЕООД“, дружество, притежаващо имоти на днешната Алея Първа. Един от участниците в процедурата по приватизация е „Лазурен бряг приват“ АД, фирма, създадена специално за сделката, с предмет на дейност „Участие в приватизационната сделка „Лазурен бряг 91“ ЕООД. Мажоритарният пакет от акциите на капитала на „Лазурен бряг приват “ АД се притежават от друго дружество, чийто собственици са Нелко Начев и Жулиан Начев, които влизат в съвета на директорите на „Лазурен бряг приват“ АД. В началото на 2003 година, докато се провежда процедурата по приватизация, Нелко Начев и Жулиан Начев продават „Лазурен бряг приват “ АД на настоящия собственик на Алея Първа. В договора за продажба изрично е записано, че в случай, че „Лазурен бряг приват “ АД не спечели процедурата по приватизация на „Лазурен бряг 91 ЕООД, продавачите Нелко Начев и Жулиан Начев са длъжни да изкупят обратно акциите. Така през май 2003 г. „Лазурен бряг приват“ АД „учудващо“ печели процедурата“. Остават без отговор въпросите – откъде братята са осигурили пари за сделката и как са имали гаранция, че ще я спечелят.

"Тази информация бе представена на сесията, пред всички общински съветници. Но до момента няма реакция от страна на представителите на ДСБ и "Да, България", припомниха съветниците. От ГЕРБ определиха като цинизъм към десните избиратели нареждането в една редица на активисти на "Да, България- Варна" с Борислав Гуцанов, Костадин Костадинов от "Възраждане", който ежедневно зове за излизане на България от ЕС, и движение "Боец" на Цветан Василев.

По време на срещата с медиите Тодор Балабанов и Бранимир Балачев обобщиха и приетите от ОбС предложения на ПП ГЕРБ-Варна в подкрепа на бизнеса и гражданите: Отсрочване плащането на туристическия данък до 15 ноември; Намаляване на такса смет на хотелиерите; 40% по-ниски наеми за улично право и тротоарна площ за заведенията; Таксиметровите превозвачи ще бъдат освободени от такси за регистрационни режими до края на 2021; Родителите няма да плащат 20 лв.задължителна такса , когато децата им не посещават детски градини и ясли, а за бъдещите първокласници вместо 100 лв. ще плащат по 48 лева това лято за престой в детска градина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите на 9 юни

Централната избирателна комисия заличава регистрацията на партия "Атака" за изборите на 9 юни. Това става ясно от решение на комисията, публикувано снощи. Причината е, че при извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели. Решението подлежи на обжалване пред Върховния..

публикувано на 26.04.24 в 11:15

На първо четене: Забраняват рекламата на хазарт в медиите

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за хазарта, които предвиждат хазартни зали да има само в населени места с над 5 хиляди жители. Забранява се рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени места, фасади на сгради, в печатни произведения и електронни медии. Рекламирането ще се допуска само върху билбордове,..

публикувано на 26.04.24 в 11:07

Биляна Якова с коментар по темата за интегрирания градски транспорт и валидаторите

Ръководителят на проекта "Интегриран градски транспорт"-Варна инж. Биляна Якова изпрати писмо до редакцията на Радио Варна  във връзка с публикации в медиите, в които е отразена пресконференция на кмета на Община Варна Благомир Коцев и неговия екип от 18 април 2024 г.  Внесоха сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на проекта за интегриран..

публикувано на 26.04.24 в 10:31
Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюша

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш. Според Кунчев не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Днес трябва да бъде последният работен ден на депутатите от 49-ото Народно събрание. Заседанието ще се проведе без председател на институцията, след като в четвъртък бе гласувана оставката на Росен Желязков. Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков Очаква се депутатите да гласуват на първо четене забраната на реклама на..

публикувано на 26.04.24 в 08:35

Започва изплащането на великденските добавки на пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Майските пенсии ще се изплащат..

публикувано на 26.04.24 в 08:18

Правителството решава днес дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството днес,  съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да бъде обявена..

публикувано на 26.04.24 в 08:00