Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Обмисля се ясен план за консолидация на държавата

Премиерът Бойко борисов
Снимка: БГНЕС

Обмисля се ясен план за консолидация на управлението. Той ще бъде оповестен след Европейския съвет, който ще се състои в края на тази седмица. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.  Премиерът Бойко Борисов коментира преди редовното заседание на Министерския съвет протестите в цялата страната и исканията за оставка на кабинета.Той отрече ГЕРБ да е организирал контрапротест миналата седмица.  

"Миналия петък, когато влязохме в Чакалната на евро, не беше контрапротест, а се бяха събрали хора, които да поздравят правителството за свършената работа, след което мирно и тихо си отидоха. Едното беше свързано с безспорния успех на България за влизането в Чакалнята. Винаги съм бил на страната на протестиращите и съм се срещал с тях. Мъчно ми е, че разединението на нацията в момента е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци. Сутринта с Щаба имах разговори – България е единствената страна в света, която счита, че коронавирус няма и пандемията е отминала. В същото време никой нито вярва, нито мисли, нито изпълнява. Аз съм тревожен от това, окето докторите казва, че наесен това ще ни изиграе лоша шега", предаде БГНЕС.

Борисов отново повтори че икономическата криза тепърва се задава, нито един индикатор не показва, че нещо ще се подобри, ще става по лошо.

"Но, ще е грешно, повтарям, грешно да тръгнем в тая посока и да не забелязваме, което винаги сме правили, тези хора, които протестират за социални придобивки, да ги наречем, които друг път по това време на годината са или в Гърция на работа, или по Черноморието на работа, с мерките, които въвеждахме месеци наред - не работеха, доходите им паднаха“, каза той и допълни:

“Колкото и да се опитваме с новите дизайни, на 60, 40 , с всичко това, което правим в момента, не си е като да работи икономиката , както до пандемията бяхме на 3,5-4 % ръст. Ако успеем да държим по тоя начин финансите на държавата ,ще съумеем да завършим годината все едно сме края на 2018 г., началото на 2019 г. , което за тогава си беше безспорно успех, но сега, когато няколко години имаше тоя ръст, това ще е максимумът, който може да се постигне. Така, че да се концентрираме върху справедливите искания и да мине Европейския съвет, утре сутрин ще се видя с коалиционните партньори, ще говорим“, предаде БНР.

Борисов коментира и снощния протест:

"Мъчно ми е за полицаите, мъчно ми е и за невинно битите хора. Вие виждате, че се взривяват бомби в хората и целта е точно такава - да се окървавява протеста, защото знаят, че аз видя ли кръв на улицата веднага тръгвам. И те го знаят и точно това провокират. Затова бяха и тези пликчета с червена боя. Хвърлят, за да се създава впечатлението за кръв. Със сигурност вече и големите ни проекти са под риск поставени".

За министър Кирилов

"Забранявам на Дани Кирилов да пише във Фейсбук! Не само че не е смешно, не само че ги възпалявате, но и с Христо Иванов сме работили преди.

Ще дойде време и техните избиратели ще ги попитат „а с кого ще управлявате“? – видно е как си играят с ДПС. Ние ясно сме казали – нашите партньори са Обединените патриоти

Няма да коментирам вчерашните записи, то е ясно, че проблемът сме аз и Горанов. Що? Щото влязохме в Банковия съюз и вече не могат да се взимат такива кредити, щото всичко се наблюдава от ЕС".

Към президента

"Обръщам се към президента и опозицията: Предстоят тежки месеци, и ако има друго правителство, всички ще питат къде ни е единението и съгласието. Ние нищо не искаме, има няколко месеца, в които работим активно за машинното гласуване. Някой не иска да има машинно гласуване, щото при едни предсрочни избори няма да има машини. Коронавирусът спря процеса, щото нищо не се търгуваше в света".

Пандемията

"Коронавирусът не е минало, пазете се, не случайно от отличници вече сме в червените зони на почти всички държави – това  правим ние с поведението си. Нямам лостове – ако кажа, че правим КПП на протестите, ще стане страшно. Всичко е в ръцете на всеки един човек индивидуално", завърши премиерът.

"Забранявам на Дани Кирилов да пише във Фейсбук! Не само че не е смешно, не само че ги възпалявате, но и с Христо Иванов сме работили преди.

Ще дойде време и техните избиратели ще ги попитат „а с кого ще управлявате“? – видно е как си играят с ДПС. Ние ясно сме казали – нашите партньори са обединените патриоти

Няма да коментирам вчерашните записи, то е ясно, че проблемът сме аз и Горанов. Що? Щото влязохме в Банковия съюз и вече не могат да се взимат такива кредити, щото всичко се наблюдава от ЕС".

Към президента

"Обръщам се към президента и опозицията: Предстоят тежки месеци, и ако има друго правителство, всички ще питат къде ни е единението и съгласието. Ние нищо не искаме, има няколко месеца, в които работим активно за машинното гласуване. Някой не иска да има машинно гласуване, щото при едни предсрочни избори няма да има машини. Коронавирусът спря процеса, защото нищо не се търгуваше в света".

Пандемията

"Коронавирусът не е минало, пазете се, не случайно от отличници вече сме в червените зони на почти всички държави – това  правим ние с поведението си. Нямам лостове – ако кажа, че правим КПП на протестите, ще стане страшно. Всичко е в ръцете на всеки един човек индивидуално", завърши премиерът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на Белославското село Езерово настояват за ефективни мерки за ограничение на движението в района

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, затвори важни улици в селото. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки че има пътни знаци /тип В-26 и Т-17/, поставени на разстояние от..

публикувано на 13.07.24 в 18:24

Времето остава горещо и в неделя

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 19° и 24°, по носовете до 26°, за Варна около 24°. През деня ще е слънчево със слаб, следобед умерен вятър от североизток и изток. Остава горещо с максимални температури между 35° и 40°, по крайбрежието от 29° до 34°, за..

публикувано на 13.07.24 в 17:00
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: С всеки изминал избор, електоратът на ДПС намалява етнически, както у нас, така и в Турция

Няма модел Пеевски, има модел Доган. И моделът Пеевски е част от модела Доган. Така коментира в предаването „Позиция“ последните събития в ДПС бившият заместник председател на партията и парламентарната група през 90-те години Гюнер Тахир. По думите на Тахир, почетният председател на ДПС грешно е преценил, че освобождаването на Делян Пеевски би..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, ще затвори важни улици в селото днес от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008...

публикувано на 13.07.24 в 16:00

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

публикувано на 13.07.24 в 15:41

Пожар в Парк „Росенец" на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган

Незагасен фас предизвика пожар в Парк "Росенец", близо до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. За щастие горят само сухи треви и храсти. Комисар Николай Николаев, директор на пожарната в Бургас, съобщи за агенция БГНЕС, че огънят е локализиран, но в момента се е възпламенил пожар в двора на къща в град Камено, пожари в областта има..

публикувано на 13.07.24 в 15:11

Търговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни според инспекторите на НАП

От 28 юни досега от НАП - Варна са проверили над 320 обекта, на 30 от тях са издадени актове за различни нарушения. Tърговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни. Това заяви Лора Георгиева - говорител на НАП-Варна. Тя, заедно с инспектори, присъства на проверка на заведение за хранене на Крайбрежната алея в морската столица. В..

публикувано на 13.07.24 в 15:03