Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проучване показва, че киселото мляко е спасило българите от COVID-19

Снимка: Wikipedia

Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса, твърди ново проучване, публикувано в списанието „Clinical and Translational Allergy“, изследващо връзката между смъртността на вируса и хранителните различия между нациите.

Според учените нациите, които консумират много кисело мляко или кефир, като Гърция, България и Турция, са регистрирали ниска смъртност от COVID-19.

Осен ферментиралите млечни продукти експертите смятат, че храните, съдържащи прясно и кисело зеле, могат да бъдат полезни в борбата с коронавируса, тъй като то понижава нивата на АСЕ 2, които помагат на вируса да зарази организма.

Според европейските изследователи, това би могло да обясни защо страни като Германия и Южна Корея, където тази храна е ключова част от менюто им, са с по-малко смъртни случаи в пандемията.

„Храната играе роля при имунната защита срещу COVID-19 и може да обясни някои от разликите, наблюдавани в епидемиологичната ситуация в европейските страни. Разбирането на тези различия и защитни фактори, какъвто е храната, е от решаващо значение и може да помогне за овладяване на такива епидемии. Сега промених начина си на хранене, ям сурово зеле три пъти седмично, кисело зеле веднъж седмично, йогурт за закуска и избирам кисели зеленчуци“, казва д-р Жан Бускет, професор от университета в Монпелие във Франция и бивш експерт на СЗО, който ръководи проучването.

Според СЗО, в Германия има значително по-ниска смъртност, както и в Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Прибалтика, Финландия, България, Гърция и Румъния. Смъртността обаче е много по-висока в Белгия, Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Експертите в проучването твърдят, храната може да бъде ключовата разлика между нациите.

В страни с ниска смъртност хората обикновено консумират големи количества ферментирали храни, като кисело зеле или млечни продукти. Тези храни са богати на антиоксиданти и се смята, че понижават нивата на ключов ензим, наречен АСЕ 2. Той е прикрепен към клетките в белите дробове, които СOVID-19 използва като входна точка в тялото.

Учените смятат, че ферментиралите храни могат да действат като естествен блокатор на вирусите.

„Установихме, че определена храна може да намали активността на АСЕ2. Например ферментиралите млечни продукти са признати за естествени инхибитори на АСЕ2. Коронавирусът се свързва с АСЕ2, причинявайки оксидативен стрес, възпалителни процеси и респираторни ефекти. Ферментиралите храни имат мощен антиоксидантен ефект и могат да предпазят от тежка форма на COVID-19“, казва д-р Баскет. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заплатата и работното време са водещи за търсещите работа

Специализирана трудова борса в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството се проведе днес в Юнашкия салон  във Варна. Тя е традиционно събитие на Агенцията по заетостта, което среща работодатели и търсещи работа преди началото на сезона.  Освен работното време водещ фактор е предлаганото заплащане. „ Който е работил в чужбина..

публикувано на 12.03.25 в 15:53

Зов за помощ: 36-годишната Петя Матева се нуждае от средства, за да пребори болестта

36-годишната Петя Матева от Варна има нужда от средства, за да пребори тежка онкологична болест. Дарителската кампания цели да събере голяма сума, непосилна за близките ѝ. Петя е изключително борбена и не спира да работи, въпреки че почти всеки месец се налага да е на лечение в Турция.  Тя е пример как не трябва да се предаваш, да вярваш и да продължиш..

публикувано на 12.03.25 в 13:55

Недостигът на кадри в туризма се задълбочава, но се очаква добър сезон

Недостигът на кадри за туризма се задълбочава. Една от причините е увеличаването на новите хотели и ресторанти в морските курорти, както и повишените изисквания на персонала към условията и заплащането, особено когато става дума за позиции, които изискват професионално образование.  Недостигът обаче се компенсира с внос на кадри, основно от Азия...

публикувано на 12.03.25 в 13:50

Мащабна кръводарителска кампания предстои във Варна и областта

Кампанията "Дари кръв! Спаси живот!" ще започне на 25 март - Благовещение, в цялата Варненска област. Мащабното събитие е под егидата на областния управител проф. Андрияна Андреева и се организира от Районния център по трансфузионна хематология във Варна и благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам".  "Ежедневно стотици хора, които живеят в..

публикувано на 12.03.25 в 11:40
Драматичен театър

Варненският драматичен театър отбелязва своята 104-годишнина

С цветя пред паметника на Иван Церов, водосвет на Сцена Филиал, спектакъла "Клетка за пеперуди" и ценни дарения на Калия Йорданова от 4 скулптурни портрета на видни варненски актьори, дело на нейния баща Христо Йорданов, Драматичният театър "Стоян Бъчваров" ще отбележи своята 104-та годишнина. На днешния ден се навършват 104 години от основаването..

публикувано на 12.03.25 в 08:30

Кандидатстудентска борса ще се проведе във Варна

Кандидатстудентска борса – Варна ще се проведе на 19 март (сряда) от 10 до 16 часа в Юнашкия салон.  Във форума ще участват всички шест висши училища в града - Висше военноморско училище „Никола Й. Вапцаров", Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, Технически университет, Икономически..

публикувано на 11.03.25 в 14:09

България със свой щанд на Лондонския панаир на книгата

Днес вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Българския щанд на Лондонския панаир на книгата. За втора поредна година България участва в авторитетния форум, който е вторият по мащаби след книжното изложение в Ню Йорк. Българският щанд, който по покана на Българския културен институт в Лондон, се провежда под патронажа на вицепрезидента, ще представи..

публикувано на 11.03.25 в 08:25