Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания унищожава 100 000 норки заради коронавирус, ферми има и у нас

Почти 100 000 норки във ферма в североизточна Испания трябва да бъдат унищожени, след като много от тях са тествани положително за коронавирус, твърдят здравните власти.

Избухването на заразата в провинция Арагон бе открито, след като съпругата на служител във фермата се зарази с вируса през май. Съпругът й и още шестима работници във фермата също са дали положителни тестове за болестта.

Норките, отглеждани заради ценната им кожа, бяха изолирани и наблюдавани внимателно, след като работниците се заразиха.

Но след като тестовете, направени на 13 юли показаха, че 87% от норките са заразени, здравните власти наредиха всички 92 700 животни да бъдат унищожени.

Властите заявиха, че компанията ще получи финансова компенсация.

Наред с Мадрид и Каталония, провинция Арагон е една от горещите точки като огнище на коронавирус в Испания, където са регистрирани повече от 250 000 инфекции и 28 000 смъртни случая от началото на пандемията.

Хоакин Олона, министърът на земеделието на Арагон, каза пред репортери, че решението за унищожаване на норките е взето, "за да се избегне рискът от предаване на заразата на хора"./БГНЕС, Би Би Си

През 2019 година регистрираните ферми за американски норки в България са 3. Една от тях е с временно преустановена дейност. Втората се намира близо до Ямбол и е с капацитет от около 2 000 животни. Най-голямата се намира до село Маджерито, Старозагорско. Край Варна  също имаше ферма за норки - от 2011 година в с. Любен Каравелово.  Изграждането на тези ферми не се афишира, те се разполагат обикновено в близост до птицеферми. Природозащитниците от „Анимал хоуп" Варна протестират, пишат петиции и предупреждават, че норките се дерат на есен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подписка и в село Дропла срещу ветрогенераторите

Подписка против ветрогенераторите и общо събрание за създаване на местна гражданска инициатива срещу перките организират в балчишкото село Дропла. Датата е 27 август от 18.00 часа в читалището в центъра на селото. Тя е провокирана от сесията на Общински съвет – Балчик на 1 август т.г., на която точките за одобряване на подробни устройствени планове за..

публикувано на 26.08.24 в 13:04

Пожар горя в депото за неопасни отпадъци в с. Въглен, огънят е овладян

Пожар е възникнал в регионалното депо за неопасни отпадъци в село Въглен. Сигнал за инцидента е подаден около 2 часа през нощта на 26 август.  Пожарът първоначално е обхванал площ около един декар.  Огънят е овладян, извършена и е и проверка на служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна и общината в Аксаково...

публикувано на 26.08.24 в 11:21

Обмислят вариант за ограничаване на МПС край Северния плаж в Шкорпиловци

Обмисля се вариант достъпът на моторни превозни средства в района на ивицата край Северния плаж в Шкорпиловци да бъде изцяло ограничен. Това съобщи за Радио Варна заместник-кметът на община Долни чифлик Илка Тенева. Причината - една от най-красивите плажни ивици у нас - тази край Шкорпиловци, където морето граничи с пясъчни дюни, иглолистни и широколистни..

публикувано на 26.08.24 в 11:05
Снимката е илюстративна

Продължава обработката срещу бълхи и кърлежи във Варна (ГРАФИК)

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” продължава обработката на общински площи и обекти против бълхи, комари и други вредители. Графикът на дейностите за периода 26 - 30 август 2024 г. включва следните обекти: - Спортен комплекс „Простор“ – обработка против насекоми; - Района около Катедрален храм, пл. „Св. св. Кирил и..

публикувано на 26.08.24 в 10:38

Главчев предложи Атанас Илков за министър на вътрешните работи, избори - на 27 октомври

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Атанас Илков, уволнен преди почти десет години дисциплинарно от Главна дирекция "Криминална полиция" заради случая "Лясковец", за служебен министър на вътрешните работи.  В очакване на състава на служебното правителство: Румен Радев приема Димитър Главчев Илков е предложението на Главчев за поста на..

публикувано на 26.08.24 в 10:10

Удължиха срока за набиране на оферти за временна сграда на дом „Гергана“

Община Варна удължи до 5 септември срока за набиране на оферти за временно ползване на сграда или част от сграда за предоставяне на две социални услуги – Дом за стари хора „Гергана" и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания. Периодът, в който потребителите на двете услуги трябва да бъдат преместени, е от 1 октомври 2024 г. до 31 януари 2026 г...

публикувано на 26.08.24 в 10:00

Сусил и Сеньори - част от работниците от Шри Ланка, които чистят варненските улици

Работници от Шри Ланка са част от служителите, ангажирани със сметопочистването във Варна. Имат тригодишна виза и са настанени в квартири, както и 25-те чужденци от Узбекистан, които работят главно като метачи. 25 чужденци от Узбекистан чистят улиците на Варна Именно метачи са Сусил Дараниагала и Сеньори Хашини Анураприйъ от Шри Ланка, които са..

публикувано на 26.08.24 в 09:40