Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери от Кранево, Албена и Балчик настояват за данъчни отсрочки

За спасяване на туристическия бранш хотелиери в Кранево, Албена и Балчик отправят предложения до местната власт за частично опрощаване, намаляване и отсрочване на туристическия данък, както и намаляване на налозите за смет и недвижими имоти.

На 16 юли заседава Временната комисия към Общински съвет, която бе сформирана, за да разгледа внесените искания от сектора за справяне с последствията от пандемията Covid-19 и да предложи проекторешение в местния парламент.  Чуйте подробности в репортажана кореспонднета ни в Балчик Албена Иванова:

„Желанието е едно, но имаме ли право?!“, каза пред присъстващия бизнес председателят на комисията, съветникът Симеон Господинов. Като хотелиер той сподели, че също е засегнат, работи се на загуба. „Тази година е малко вероятно и възможно да направим нещо. Разумен ход е намаляването на туристическата такса за догодина“, коментира той. Това предложение направи и колегата му Илиян Станоев:Браншът е застрашен от фалити и ако не помогнем сега, занапред ще се лишим от приходи. Неговото антикризисно предложение е да се върне за 2021 г. старият размер на туристическия данък от 2019

Като законосъобразно именно това предложение подложиха на гласуване шестимата членове на комисията, но то не събра мнозинството от гласовете. На този етап не е ясна „дупката в общинския бюджет“, мотивира вота „въздържал се“ единият от членовете Владимир Лафазански.

Становище по исканията даде юристът на Общинския съвет Асен Атанасов. За отсрочка на плащанията, той коментира, че сроковете са указани в Закона за местните данъци и такси. Изменението е в ръцете на държавата, даде за пример той приетия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение. Това, което може да направи местният парламент, е да намали туристическия данък за другата година, посочи още Атанасов.

Акцент в исканията на срещата от страна на бранша бяха намаляване на данъка, който да е сравним с другите морски общини, да се направят сериозни инвестиции в инфраструктурата и поддържането на Кранево, отговарящи на данъците, които влизат в местната хазна от курортното село.

Симеон Господинов сподели очакванията си, че въпросът за размера на туристическия данък ще се обсъжда наесен с бюджета.

В крайна сметка комисията ще изготви доклад за работата си, който ще бъде внесен в местния парламент, а дали данъкът ще бъде намален през 2021 година, ще стане ясно до декември т.г., когато е крайният срок за изменения, валидни за следващата година.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 05.05.24 в 13:15

Празнично богослужение за Второ Възкресение в Катедралата във Варна

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужва Второ Възкресение с прочитане на библейските текстове на 12 езика. На тази празнична литургия по традиция се четат текстове от Евангелието на различни езици, посветени на Възкресението на Божия син - Исус Христос. Така се напомня, че благата вест за Христовото Възкресение е била..

публикувано на 05.05.24 в 12:32

Проф. Кожухаров: Забраната на рекламата на хазарт е стъпка в правилната посока

В последния работен ден на 49-то Народно събрание депутатите приеха единодушно предложението на ГЕРБ и ДПС за пълна забрана в медиите на рекламата на хазарт. Тя влиза в сила три дни след обнародването на текстовете в Държавен вестник. Най-вероятно това ще стане следващата седмица. Според психиатъра проф. Христо Кожухаров, забраната е стъпка в..

публикувано на 05.05.24 в 10:53

"Български възход" регистрираха листата си за изборите

Партия "Български възход" регистрира листата си с кандидати за народни представители от Варна. Водач е областния координатор на структурата, експертът по пътна безопасност, Диан Драганов. Втори е Георги Андреев, който беше депутат в 42-то и 44-то Народно събрание. Андреев е и бивш кмет на село Ветрино. От политическата формация на бившия служебен премиер..

публикувано на 05.05.24 в 10:09

Слънчево време на Възкресение Христово

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб вятър от север-североизток, следобед по крайбрежието ще се обърне от югоизток, вечерта, вече и във вътрешността, ще се ориентира от юг. Преобладаващи максимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 14°-16°. Изгрев на Слънцето за..

публикувано на 05.05.24 в 07:23

Стотици варненци посрещнаха Възкресение Христово в катедралния храм "Свето Успение Богородично"

По традиция стотици варненци се събраха да посрещнат най-голямото събитие в човешката история в катедралния храм "Свето Успение Богородично". 40 минути преди Възкресение Христово започна пасхалната полунощница отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници от епархията. В първите минути на новия ден..

публикувано на 05.05.24 в 07:13

Румънски туристи напълниха Слънчев бряг, лошото време не ги изплаши

Няма отказани резервации по морето заради лошото време. Част от хотелите в Слънчев бряг, Несебър и Поморие отвориха за Великденските празници, като в тях почиват предимно румънци, българи и гърци. Има и полски туристи и малко англичани, предава БГНЕС. Само в един от хотелите в Слънчев бряг за празниците са дошли близо 900 румънци. „Предварителните..

публикувано на 04.05.24 в 16:40