Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осма вечер на протести във Варна

| обновено на 17.07.20 в 20:28
10
Осми ден антиправителствен протест във Варна
Снимка: Румен Сарандев

Варненци се събират за осма поредна вечер на протест срещу управлението. Обикновено хората се подреждат и вдигат знамената пред сградата на общината. От там няколко вечери поред шествието преминава по бул. "Сливница", "Княз Борис Първи" до площад "Независимост", а после по бул. "Вл. Варненчик", ул. "Отец Паисий" и бул. "Цар Освободител". За всички искания, възгласи и емоции ще ви разказваме подробно.

Радио Варна предава протеста "на живо" в страницата си във Facebook.

18.40 ч.


Хронологията на събитията следим: Румен Сарандев - фотограф, Галена  Ковчазова - редактор, Доротея Николова - репортер.

И днес основните искания на протестиращите са две оставки - на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Разногласия преди тръгването на шествието отново възникнаха заради знамената на Европейския съюз.

18.45 ч.
Шествието тръгна отново предвождано от огромния трикольор и под звуците на барабан, който отмерва ритъма на скандиранията.

Протестиращите потеглиха с викове "Оставка" в посока от Община Варна към площад "Севастопол". Възгласите са  "Мафията вън!" и "Оставка!".

18.50 ч.

Начело на шествието са предимно млади мъже за разлика от предишните дни, когато в първите редици бяха главно жени. Пред флага върви мъж с народна носия с тъпан, който дава тон на протестиращите. 
Много са младите хора тази вечер, повечето са с маски. Шествието не се движи плътно, а има разстояние между хората - спазва се дистанция. Тази вечер има и много зрители, преминаващи снимайки и навярно стрийвайки на живо в мрежите. Основният възглас продължава да е " Оставка".

19.00
Протестиращите преминаха покрай храма "Св. Николай Чудотворец".  Тъпанът задава ритъма, но тази вечер възгласите не са така силни и емоционални, звучат повече вувузели, тромби и свирки.

Колоната бързо стигна  до площад  "Независимост". Възгласите са "Гешев е позор!", "Мутри вън!" и "Оставка!".

19.05
Протестиращите вече са на площада пред варненския театър. "Оставка!" и "Мутри вън!" - тези възгласи звучат. Преминавайки покрай сградата на Съдебната палата, виковете, сирените, вувузелите все по-силно се чуват.
Промяна в съдебната система и оставка на кабинета "Борисов 3" искат протестиращите.
Полицаите и тази вечер са с деликатно присъствие, съпровождат шествието, но нетрапчиво.
19.10
Протестиращите скъсяват маршрута и вместо по "Вл. Варненчик"  поемат по бул. "Мария Луиза". Хората са по-тихи, затова пък тъпанът и всички вувузели са "на макс". Протестиращите се движат плътно в платното към "Чаталджа" с викове  "Сърце, душа за България", чуват се предимно свирките и тъпана.
19.20
Сред протестиращите се виждат предимно млади хора, повечето са обути със спортни обувки, има жени с торби с покупки, спортно облечени, наметнати с флагове. Една част са се подсигурили като за протест - носят си вода, има и немалко велосипедисти, както и деца  с тротинетки, вкл. и младежи с ролери, неизменно - и домашни любимци.
Към музикалното оформление се добавят и чанове.
19.25
"Гешев е позор - оставка и затвор" и "Оставка"  - колкото по-близо до сградата на общината, толкова по-силно се чува. Посоката на протестното шествие е пазар "Чаталджа".
Гласовете се щадят тази вечер, виковете са предимно край ключови обекти, през останалото време звучат треньорски свирки, вувузели, сирени и новото за тази вечер - рог.
19.30
Шествието вече е край Младежкия дом и продължава към "Чаталджа". В петъчното протестно шествие доста по-малко са хората, които  се включиха. 
Тази вечер се вижда нов плакат. На него пише "Община Варна смърди отдавна, не е от тръбата".
19.45

Протестиращите стигнаха до пазар "Чаталджа" и от там се отправят към бул. "Ген Колев". В края на лятната делова седмица участниците намаляват, стихнал е и ентусиазмът им да скандират.
19.55
Тази вечер маршрутът на протеста е изцяло нов - след "Чаталджа", шествието преминава по бул. "Ген. Колев" - движението за автомобили по него е спряно.

20.00
Шествието е по-малобройно, но пък стегнато и бързо преминава по новия маршрут. В този час протестиращите излизат на бул. "Цар Освободител".  Викове "Оставка", тъпан бие, свирки и вувузели кънтят.
20.05
Под звуците на тъпан, вувузели и рог, с викове "Оставка" протестиращите се насочват към сградата на ОбщинаВарна.
20.10
Отново пред сградата на общината приключва шествието. Осми ден на протест. Може би, най-краткият. Шествието отново приключва с изпяване на химна "Мила, Родино".  Протестиращите се разделят с уговорката утре пак да се срещнат в 18.30 пред общината.
Още снимки на  фоторепортера Румен Сарандев може да видите в галерията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят за профилактика басейн „Юлиян Русев“

За три дни – от 7:00 ч. на 13 юли до 07:00 ч. на 16 юли ще бъде затворен за посетители басейн „Юлиян Русев“ в Плувен комплекс „Приморски“, съобщават от Общинското предприятие „Спорт“. Причината е необходимостта от периодична профилактика, съгласно Инструкция №34 за хигиената на спортните обекти и екипировка.

обновено на 13.07.24 в 09:41

Слънчево и горещо в събота

Днес отново ще е предимно слънчево, главно в Североизточна България с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб северен, следобед умерен североизточен вятър. Остава горещо с максимални температури между 36° и 39°, по Черноморието от 29° до 34°, за Варна около 34°.  Вълнение на морето 2, на юг 3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 13.07.24 в 09:34

Спират движението на тирове в пет области заради жегите

Заради жегите: спират движението на тирове в пет области Между 13:00 и 21:00 часа днес ще бъде ограничено движението на камиони над 20 тона по пътни участъци в областите Русе, Шумен, Велико Търново, Разград и Силистра заради очакваните високи температури, съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ). Ограничението не се отнася за моторни..

публикувано на 13.07.24 в 09:32

Искат пътностроителните фирми да поставят подробни табели за ремонтите във Варна

Фирмите-изпълнители на обектите по дългогодишния проект на „ВиК - Варна“ да поставят подробни табели с обхвата и конкретните срокове на строително-монтажните работи. Това изискаха от тях от Община Варна. Те трябва да допълват информацията, която дават задължителните указателни знаци по Закона за устройство на територията. Това стана по време на..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Ремонтират републиканския път Балчик - Добрич и панорамния до пристанището?

Имаме уверение от Агенция Пътна инфраструктура, че два републикански пътя, нуждаещи се най-много от ремонт в община Балчик, ще бъдат рехабилитирани. Става въпрос за пътя Добрич – Балчик и панорамният, който свързва входа на града с пристанището и централния плаж и зоната около него. Това съобщи заместник – кметът по устройство на територията Димитрин..

публикувано на 12.07.24 в 16:38

Съставиха актове на незаконно паркирали на плажа в Шкорпиловци

Съставиха актове на водачите на автомобили, паркирали в защитените зони - плаж "Шкорпиловци" и "Камчийска планина", при проведена акция. Това съобщи министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който лично участва в проверките, съвместно с Ерджан Себайтин - директор на РИОСВ-Варна и Трифон Бойчев от МВР- отдел "Престъпления срещу природата"...

обновено на 12.07.24 в 16:34
Снимката е илюстративна.

Изгоря стадионът на балчишкото село Соколово

Около 13.00 ч. стадионът на Соколово се запали, огънят тръгна към селото и нивите. След два часа и половина беше загасен, съобщи кметът Исмаил Исмаил.  Продължаваме да следим да не се разгори отново, тъй като започна от различните краища на терена и се пръсна, признателен е кметът на балчишкото село на земеделския производител Даниел Станчев, оказал..

публикувано на 12.07.24 в 15:48