Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осма вечер на протести във Варна

| обновено на 17.07.20 в 20:28
10
Осми ден антиправителствен протест във Варна
Снимка: Румен Сарандев

Варненци се събират за осма поредна вечер на протест срещу управлението. Обикновено хората се подреждат и вдигат знамената пред сградата на общината. От там няколко вечери поред шествието преминава по бул. "Сливница", "Княз Борис Първи" до площад "Независимост", а после по бул. "Вл. Варненчик", ул. "Отец Паисий" и бул. "Цар Освободител". За всички искания, възгласи и емоции ще ви разказваме подробно.

Радио Варна предава протеста "на живо" в страницата си във Facebook.

18.40 ч.


Хронологията на събитията следим: Румен Сарандев - фотограф, Галена  Ковчазова - редактор, Доротея Николова - репортер.

И днес основните искания на протестиращите са две оставки - на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Разногласия преди тръгването на шествието отново възникнаха заради знамената на Европейския съюз.

18.45 ч.
Шествието тръгна отново предвождано от огромния трикольор и под звуците на барабан, който отмерва ритъма на скандиранията.

Протестиращите потеглиха с викове "Оставка" в посока от Община Варна към площад "Севастопол". Възгласите са  "Мафията вън!" и "Оставка!".

18.50 ч.

Начело на шествието са предимно млади мъже за разлика от предишните дни, когато в първите редици бяха главно жени. Пред флага върви мъж с народна носия с тъпан, който дава тон на протестиращите. 
Много са младите хора тази вечер, повечето са с маски. Шествието не се движи плътно, а има разстояние между хората - спазва се дистанция. Тази вечер има и много зрители, преминаващи снимайки и навярно стрийвайки на живо в мрежите. Основният възглас продължава да е " Оставка".

19.00
Протестиращите преминаха покрай храма "Св. Николай Чудотворец".  Тъпанът задава ритъма, но тази вечер възгласите не са така силни и емоционални, звучат повече вувузели, тромби и свирки.

Колоната бързо стигна  до площад  "Независимост". Възгласите са "Гешев е позор!", "Мутри вън!" и "Оставка!".

19.05
Протестиращите вече са на площада пред варненския театър. "Оставка!" и "Мутри вън!" - тези възгласи звучат. Преминавайки покрай сградата на Съдебната палата, виковете, сирените, вувузелите все по-силно се чуват.
Промяна в съдебната система и оставка на кабинета "Борисов 3" искат протестиращите.
Полицаите и тази вечер са с деликатно присъствие, съпровождат шествието, но нетрапчиво.
19.10
Протестиращите скъсяват маршрута и вместо по "Вл. Варненчик"  поемат по бул. "Мария Луиза". Хората са по-тихи, затова пък тъпанът и всички вувузели са "на макс". Протестиращите се движат плътно в платното към "Чаталджа" с викове  "Сърце, душа за България", чуват се предимно свирките и тъпана.
19.20
Сред протестиращите се виждат предимно млади хора, повечето са обути със спортни обувки, има жени с торби с покупки, спортно облечени, наметнати с флагове. Една част са се подсигурили като за протест - носят си вода, има и немалко велосипедисти, както и деца  с тротинетки, вкл. и младежи с ролери, неизменно - и домашни любимци.
Към музикалното оформление се добавят и чанове.
19.25
"Гешев е позор - оставка и затвор" и "Оставка"  - колкото по-близо до сградата на общината, толкова по-силно се чува. Посоката на протестното шествие е пазар "Чаталджа".
Гласовете се щадят тази вечер, виковете са предимно край ключови обекти, през останалото време звучат треньорски свирки, вувузели, сирени и новото за тази вечер - рог.
19.30
Шествието вече е край Младежкия дом и продължава към "Чаталджа". В петъчното протестно шествие доста по-малко са хората, които  се включиха. 
Тази вечер се вижда нов плакат. На него пише "Община Варна смърди отдавна, не е от тръбата".
19.45

Протестиращите стигнаха до пазар "Чаталджа" и от там се отправят към бул. "Ген Колев". В края на лятната делова седмица участниците намаляват, стихнал е и ентусиазмът им да скандират.
19.55
Тази вечер маршрутът на протеста е изцяло нов - след "Чаталджа", шествието преминава по бул. "Ген. Колев" - движението за автомобили по него е спряно.

20.00
Шествието е по-малобройно, но пък стегнато и бързо преминава по новия маршрут. В този час протестиращите излизат на бул. "Цар Освободител".  Викове "Оставка", тъпан бие, свирки и вувузели кънтят.
20.05
Под звуците на тъпан, вувузели и рог, с викове "Оставка" протестиращите се насочват към сградата на ОбщинаВарна.
20.10
Отново пред сградата на общината приключва шествието. Осми ден на протест. Може би, най-краткият. Шествието отново приключва с изпяване на химна "Мила, Родино".  Протестиращите се разделят с уговорката утре пак да се срещнат в 18.30 пред общината.
Още снимки на  фоторепортера Румен Сарандев може да видите в галерията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюша

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш. Според Кунчев не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Днес трябва да бъде последният работен ден на депутатите от 49-ото Народно събрание. Заседанието ще се проведе без председател на институцията, след като в четвъртък бе гласувана оставката на Росен Желязков. Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков Очаква се депутатите да гласуват на първо четене забраната на реклама на..

публикувано на 26.04.24 в 08:35

Започва изплащането на великденските добавки на пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Майските пенсии ще се изплащат..

публикувано на 26.04.24 в 08:18

Правителството решава днес дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството днес,  съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да бъде обявена..

публикувано на 26.04.24 в 08:00

Адресите без ток на 26 април

На 26.04.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Люлебургаз бл. 1, бул. Чаталджа 22, ул. Лозенград 3, ул. Уилям Гладстон 2, 4, 6, 8, 10, 12, ул. Черна 1, 3, ул. Джеймс Баучер 1,..

публикувано на 26.04.24 в 06:14
Есенно море

Утрото започва с облаци, през деня ще е слънчево

Утрото в петък ни посреща с повечко облаци и лек хладен вятър. Днес сутринта ще има разкъсана ниска и средна облачност, която по-късно ще намалее, временно до слънчево. Вятърът ще е умерен от запад-северозапад, привечер ще отслабне. Минимални температури между 7° и 12°, за Варна около 11°, максималните ще са между 16° и 21°, за Варна..

публикувано на 26.04.24 в 06:13

Увеличават с около 20 % заплатите в туристическия сектор

Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви служебният министър на туризма Евтим Милошев от Слънчев бряг, предаде БГНЕС.  Милошев е на работно посещение в курорта, където се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят проблемите преди старта на летния сезон. „Това е добър знак..

публикувано на 25.04.24 в 19:11