Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Хотелите ще наваксат загубите с падане на ограниченията за повече страни

Първите туристи по родното Черноморие са от Полша, Чехия и Великобритания, но най-много са румънците. Това каза за Радио Варна проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. От първи юли има раздвижване, но е факт че само половината от хотелите по родните курорти са отворили и те имат ниска заетост от порядъка на 30-40%, каза още Маринов. По думите това е недостатъчно, за да генерират оперативна печалба.

Според него надежда за наваксаване на загубите има, ако паднат ограниченията за още страни, като Украйна например. Той прогнозира, че така ще се постигне по-висока заетост в хотелите и това ще даде шанс в края на сезона те да не са на минус.

Стоян Маринов коментира и отлива на туристите заради ситуацията със заразените в България. По думите му страната ни е една от сигурните дестинации в сравнение с Португали, Испания и Италия, но съобщаваните числа понякога действат стресиращо на тези, които са избрали да почиват у нас. Хотелиери казват, че има анулирани, но и се правят нови резервации, подчерта Маринов.

Той посочи, че процентът на заболеваемост не е висок и няма драстичен скок, а варира между 4-5 %.

При нас е както в останалите страни, колкото повече тестове правим, толкова повече се увеличава числото на заразените, каза още Маринов, като посочи, че когато се обявяват абсолютните числа, трбява да се споменават и относителните дялове.

Подробности чуйте от интервюто на Даниела Стойнова със Стоян Маринов:
БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Началникът на "Рибарски пристанища" за исканата оставка: Няма основание за този конфликт

Рибарско сдружение „Черноморски изгрев“ настоява в своя позиция началникът на отдел „Рибарски пристанища“ в община Варна Лъчезар Братоев да бъде отстранен от длъжност.  Рибари настояват за оставка на началника на отдел "Рибарски пристанища" във Варна Лъчезар Братоев каза, че не вижда основание за този конфликт. Според него поводът е вдигането..

обновено на 28.02.24 в 17:08

Заради случай на починал "Медицински надзор" проверява Центърa за спешна помощ в Добрич и Балчик

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ се самосезира и започва извънредна проверка в Центъра за спешна медицинска помощ – Добрич, Филиала за спешна помощ в Балчик и Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) Балчик. Това се съобщава на сайта на Агенцията във връзка с изнесена в медиите информация със заглавия:..

публикувано на 28.02.24 в 15:40

Международен институт дава възможност за иновативно лечение на онкологични заболявания

Девет държави, сред които България, участват в проект за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии-SEELIST. Той ще даде възможност за лечение на онкологични заболявания чрез облъчване с фотонно лъчение и ускорени снопове заредени частици. Това съобщи професор Леандър Литов , известен с изследванията си в областта на квантовата..

публикувано на 28.02.24 в 15:25

Кандидатстудентска борса предстои във Варна

Кандидатстудентска борса – Варна 2024 се организира на 15 март, петък, от 10 до 16 часа в Юнашкия салон във Варна.   Във форума ще участват всичките шест висши училища в града - Висше военноморско училище „Никола Й. Вапцаров", Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов", Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", Технически..

публикувано на 28.02.24 в 14:10

Кметът на Българево изпрати сигнали до две министерства за лошото състояние на буните на Болата

Сигнал до министерствата на регионалното развитие и околната среда и водите, кмета на Община Каварна, Басейновата дирекция „Черноморски район“ и други институции по повод бездействието на областния управител на Добрич изпрати кметът на село Българево Георги Георгиев.   Сигналът е по повод силно компрометираното състояние на брегозащитните съоръжения на..

публикувано на 28.02.24 в 13:30

Мартеница "Сглобка" представи във Варна Росен Марков

Варненският зевзек Росен Марков представи мартеницата „Сглобка“ - ротационна томахавка в центъра на Варна, на дърво до така наречената "Козирка". Хумористичната закачка във вид на брадва с дръжка, оплетена в двуцветни прежди, е препратка към предстоящата след дни смяна на ротационен принцип на министър - председателя в българското..

публикувано на 28.02.24 в 13:11

Дават под наем пасища и земеделски земи в Балчишко

Община Балчик обявява публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на свободни земеделски земи от Общинския поземлен фонд за срок от пет стопански години, считано от стопанската 2024/2025г. Подробна информация по условията е бъдат публикувани на интернет страницата на Общината. Търгът ще се проведе на 19 март от..

публикувано на 28.02.24 в 12:45