Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Майките от "Системата ни убива" настояват за възстановяване на Фонд "Социална закрила"

| обновено на 21.07.20 в 13:26
Снимка: БГНЕС

 Майките  от инициативата "Системата ни убива" настояват да се възстанови прекратена в началото на тази година практика от фонд "Социална закрила" да могат да се плащат еднократни социални помощи за спешни медицински дейности на хора с увреждания над 18 години. Днес те ще връчат искане до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева във връзка с дейността на фонд "Социална закрила". Това ще стане в  14 часа, предаде БНР.

Вера Иванова от инициативата „Системата ни убива“ заяви, че е премахната възможността хората с увреждания да кандидатстват пред фонда и да получат еднократна помощ от 2000 лева при нужда от спешно лечение, операция или зъболечение:

„Зъболечението е огромен проблем. Деца в момента, пораснали деца, са със страшни болки. Не може да се плати анестезиолог, защото със 159 лева пенсия няма това как да се случи“.

Марина Сарадинова, директор на фонд „Социална закрила“, каза, че за миналата година за зъболечение е отпусната помощ на три лица. След анализ е преосмислена процедурата за отпускане на еднократни помощи и целите, за които се отпускат по желание на нуждаещите се, и е утвърдена нова методика:

„В практиката се очертаха редица проблемни области като помощта беше много обща и в един момент се стигна дотам, че фондът допълва дейността на Националната здравноосигурителна каса. Затова предложенията конкретно за социалните помощи бяха да се насочат за хора с трайни увреждания, като подпомагането е в две направления – за закупуване на помощни средства, приспособления, съоръжения, които не се отпускат по друг ред и за първи път насочихме подпомагането към хора със зрителни увреждания за покупка на помощни технически средства“.

Размерът на помощта е увеличен на 2500 лева, а идеята е дейностите на фонда да обхващат повече хора, на които да се помогне.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на работещи във варненски заведения

Малоброен протест пред община Варна. Работещи във варненски заведения настояват за мерки, които да им помогнат да преживеят във времето, в което остават без работа.   Работещите в бранша искат да им бъде осигурена една минимална заплата на член от домакинство до края на извънредната епидемична обстановка за всеки засегнат служител, независимо..

публикувано на 27.11.20 в 19:23

Последен ден на голямото пазаруване във варненските молове

Не са натоварени големите търговски центрове във Варна по време на т. нар. "черен" петък, когато магазините правят големи предколедни отстъпки. Това установи репортерска проверка на Радио Варна. Днес е и последният ден в който работят моловете. Според заповедта на здравното министерство те ще бъдат затворени от 27 ноември в 23:30 до 21 декември. В тях..

публикувано на 27.11.20 в 18:53

Тази вечер влизат в сила по-строгите мерки срещу COVID-19

По-строгите мерки срещу разпространието на коронавирус влизат в сила от 23.30 часа днес (27 ноември, петък) и ще важат до 21 декември 2020 г.  Ето какви са те:  I. Въвеждам следните временни противоепидемични мерки на територията на Република България считано от 23.30 часа на 27.11.2020 г. до 21.12.2020 г.: 1. Преустановяват се присъствените..

публикувано на 27.11.20 в 17:42

В Covid-сектора на МБАЛ-Добрич се подготвя разкриването на реанимация

Covid-сектора в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич се подготвя разкриването на реанимация, в която вече безвъзмездно са извършени ремонтни работи от строителна фирма , изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Георги Желязков, предаде БТА. По думите му настаняването на пациенти в тежко състояние с коронавирусна инфекция..

публикувано на 27.11.20 в 17:08

До дни личните лекари ще могата да издават направление за PCR тест

До дни личните лекари ще могата да издават направление за PCR тест , предаде БНР.  Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай..

публикувано на 27.11.20 в 16:08

От понеделник учениците минават към онлайн обучение

Учениците и децата в предучилищна възраст от детските градини във Варна преминават към работа в електронна среда от понеделник (30.11.2020 г.), съобщиха от дирекция "Образование и младежки дейности". В общинските детски градини се използват многообразни дигитални ресурси за връзка с родителите, с цел постоянна информираност и безпроблемно..

публикувано на 27.11.20 в 14:52
Емил Димитров

Екоминистърът: Водна криза няма да има

Водна криза няма да има, заяви пред премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Екоминистърът е докладвал пред министър-председателя ситуацията с водоснабдяването в Бургас и мерките, които ще се предприемат в следващите месеци, за да няма проблеми, ако сушата продължава. Целта е догодина земеделските производители да..

публикувано на 27.11.20 в 14:32