Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пандемията засили държавността

Проф. Нина Дюлгерова
Снимка: БГНЕС

Засилена държавност във всички политически единици в света след началото на пандемията от COVID-19  - това отчита професор Нина Дюлгерова, д-р на икономическите науки: „В един момент се оказа, че битката между икономическия и политически неолиберализъм, който господстваше и засилваше своите позиции до започване на пандемията, влезе в много яростен двубой с държавите.”

Светът днес е на кръстопът, а посоката му зависи от избора на следващия американски президент. „Силно се надявам това да е Доналд Тръмп. Като представител на републиканците, той на практика е представител на индустриалния капитал. Той е надеждата, че хората ще работят.”

Финансовият капитал на демократите, който се представлява от Джордж Сорос,  би вкарал изцяло човечеството във виртуалното пространство, смята проф. Дюлгерова. Автократичната власт е възможно да се случи и в САЩ, защото ерозията на англосаксонския свят е показателна за това как студената война ще приключи, когато се реши въпросът за властта в САЩ и в Англия.

„Днес и сега ние сме в очакване на избора в САЩ – едното е бъдеще за човечеството, другото е крах”.

Все още не може да се говори за виртуална глобализация – „тя ще настъпи, когато по улиците вече няма да има хора и протести, каквито наблюдаваме сега.”

Въпрос на гледна точка е как Китай се справи с пандемията, откъдето тръгна всичко. „На изток не всичко е така, както ни се представя. Пандемията формално тръгна оттам, но все още не е решен проблем. Там засилиха държавността в контекста на тоталната власт.

Обществото ни се опитва да намери себе си, но няма нужната стабилност. Грандоманско е да се каже, че всеки мисли за държавата, но факт е, че мислейки за себе си, човек в някаква степен защитава или определя бъдещето на страната, в която живее.

Чуйте повече в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

На чаша вино с Милко Божков....

„На чаша вино с Милко Божков" се нарича документалният филм за художника с режисьор Атанас Киряков. Филмът е заснет в ателието на Милко Божков, а размислите на художника за изкуството и живота започват със спомени от детството, родната къща и професионалния път. Оператор е Димитър Митов, а музиката е на Веселин Веселинов /Еко/. С Милко Божков ни..

обновено на 04.12.20 в 10:00
Атанас Скатов

Алпинистът Атанас Скатов се отправя на експедиция в планината Каракорум

На границата между Пакистан и Индия Атанас Скатов ще направи опит за изкачване на втория по височина (след Еверест) връх на планетата – К2. Със своите 8611 м надморска височина. Свободното си време от първия локдаун алпинистът е посветил в довършване на новата си книга „Седемте континентални първенеца“, която вече е на пазара. Чрез нея той..

публикувано на 03.12.20 в 08:47

Премиера на филма "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето"

Поради удължаването на противоепидемичните мерки в страната премиерата на документалния филм "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето" ще се състои онлайн в официалния  YouTube  канал на университета  https://www.youtube.com/user/uevarnabg  на 1 декември 2020 г. от 17.00 ч. Документалният филм е подготвен от екип на..

обновено на 01.12.20 в 10:29

Хотелиер: Бизнесът сланинки и мазнинки вече няма, задават се протести на глада

Според браншовика в туризма Виктор Лучиянов, който участва в управлението на четири хотелски комплекса в Балчик и София, с целогодишен цикъл на работа, ни очакват фалити и съсипани хора.  Преболедувал Ковид – 19, Лучиянов е на мнение, че ограничителните мерки не трябва да са към здравите, а към рисковите групи. Заради локдауна той е принуден да..

обновено на 01.12.20 в 09:44

Светлозар Желев: Книгите са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората

Много е важно книжарниците да останат отворени, защото книгите, литературата и културата са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората. Книгите са лекарство в това време, в което мерките за справяне с коронавируса се засилват. Това каза Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ към НДК...

публикувано на 27.11.20 в 12:11

Актьорът Свилен Стоянов за театъра през човешката съдба

За любовта към театъра, за театъра през човешката съдба, за богатия творчески път, за публиката, за ценните приятелства, вдъхновението и за хората, които не могат без морето разказва актьорът Свилен Стоянов в интервю на Даниела Стойнова. Актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бе удостоен с годишната награда на клуб „Отворено общество“..

публикувано на 25.11.20 в 12:53
Елена Вутова

Ще изгубим ли човечността си заради страх от зараза

Тя е на 17 години и има мнение за всичко, което се случва около нас. Може да решава задачи и да пише есета. Математиката я е научила, че всеки проблем има решение, а литературата, че във всяко решение може да се намери проблем. Така съчетавайки двете науки расте във време на ковид-пандемия и съвсем скоро й предстои да поеме пътя си след..

публикувано на 24.11.20 в 12:25