Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Надпревара с дронове във Варна

Състезанието с дронове в квартал Аспарухово край Варна започна. Доста публика се събра за да погледа тези невероятни изпълнители с тези малки зверчета. Скоростта е изключително голяма и публиката трудно може да забележи във въздуха дрона. Само силния и писклив звук ориентира зрителите накъде да гледат. Състезанието се провежда в парка в квартал Аспарухово. Най-добрите майстори на дрона са във Варна.
Началото на третото издание на международното състезание с дронове във Варна започна в 10ч. до игрищата във квартал "Аспарухово". Вторият кръг на спортната надпревара и награждаването са утре, 26 юли. Състезанието събира на едно място не само едни от най-добрите пилоти на дронове в България и техните умни летящи устройства от последно поколение, но и ентусиазирана публика от варненци и гости на града. Макар че тази година участието на пилотите от чужбина беше отменено поради мерки за безопасност, свързани с разпространението на коронавируса, се очертава поредна оспорвана надпревара за първите места.
Дрон рейсингът е модерен спорт, който печели все повече почитатели и има потенциал да се превърне във „Формула 1 във въздуха“. Въпреки че са малки по размери, състезателните дронове концентрират огромна мощ в себе си, а ускорението им е впечатляващо. Само за 2 секунди те достигат скорост от 160 км./ч., а двигателите им работят с до 50 000 оборота в минута. Развитието на технологиите в областта е повече от бързо. Инвестициите за усъвършенстване на дроновете са сериозни поради засиления интерес към младия спорт.
Всяка година в глобален мащаб се организират стотици FPV (first-person view) състезания с дронове, а в тях вземат участие десетки хиляди пилоти. Тазгодишното издание на надпреварата във Варна се осъществява като част от най-голямата и престижна лига за състезания с дронове в света – Multi GP. 
Организатори са FPV-BG, Drone Arena и община Варна.
Благодарение на съвременните технологии вълнуващата надпревара с дронове ще бъде заснета и излъчвана на живо и в двата състезателни дни. Така всички фенове по света, които следят шампионатите, включително онези, които не могат да присъстват заради пандемията, ще станат свидетели на състезанието през екраните на своите устройства.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отрязаха металните огради на ул. "Орех" (СНИМКИ)

Отрязаха с ъглошлайф металните огради на ул. "Орех", които възпрепятстваха нормалното движение на живеещите в района на новопостроените жилищни комплекси в кв. "Победа".   Около 300 души се събраха по време на акцията по демонтиране на огражденията от служители на общината, съобщи репортер на Радио Варна. Заповед за премахването на оградата, поставена от..

публикувано на 27.09.22 в 17:31

С едно училище по-малко във Варненско от тази учебна година

С 8 училища по-малко в страната започна новата учебна година. Едно от тях е Основното училище „Христо Ботев“ в село Николаевка, община Суворово. Годината е 1847-а, когато в Николаевка отваря врати първото в областта българско светско училище. Първият учител в него е поп Константин Дънов, баща на Петър Дънов. 175 години по-късно училището..

публикувано на 27.09.22 в 16:26

Експерт: Все повече от бранша започват да преосмислят туризма

Туристическият сектор в световен мащаб се е възстановил почти 60% от нивото преди пандемията. Резултатите за България са по-добри, ние сме постигнали 75% от това, което е било през 2019 година. Това каза Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара. „Да преосмислим туризма“ , това е мотото, което Световната организация по туризъм към..

публикувано на 27.09.22 в 16:20

Няма да продават гори край авренското село Синдел на частен инвеститор

Горите в землището на авренското с. Синдел остават общинска собственост. На провелото се днес заседание на Общинския съвет в Аврен кметът на общината Емануил Манолов оттегли докладната си записка за приемане на инвестиционно предложение от немска фирма, която искаше да закупи 3 170 декара горски земи. Причината - в последствие фирмата се е отказала,..

обновено на 27.09.22 в 15:20

Тема с продължение: Премахват огражденията на улица "Орех" във Варна (ВИДЕО)

След протест пред община Варна започна премахването на огражденията, които ограничават достъпа до улица "Орех" в кв. "Победа" във Варна. Протестиращите, които имат закупени апартаменти в новопостроените жилищни комплекси в района, настояха да бъдат предприети незабавни действия.  Казусът продължава вече две години. За този период са водени редица дела...

публикувано на 27.09.22 в 11:26

Жители на кв. "Победа" излязоха на протест за отваряне на ул. "Орех"

Жители на новопостроените комплекси в кв. "Победа" излязоха на протест за отварянето на ул. "Орех", на която неправомерно са поставени ограждения от частна фирма, което ограничава достъпа до нея. Те настояват Община Варна да предприеме незабавно действия. Казусът продължава вече две години. За този период са водени редица дела. Административен съд- Варна..

обновено на 27.09.22 в 10:44

30 задържани във Варненско при спецакция на полицията (СНИМКИ и ВИДЕО)

30 души са задържани във Варненско при провеждането на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността и търговията с гласове. Проверени са 914 души. Това каза комисар Илиян Илиев, началник Сектор "Охранителна полиция" при ОД на МВР - Варна. Акцията е започнала в 0,00 часа. Има задържани за производство и разпространение на..

публикувано на 27.09.22 в 10:38