Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Надпревара с дронове във Варна

Състезанието с дронове в квартал Аспарухово край Варна започна. Доста публика се събра за да погледа тези невероятни изпълнители с тези малки зверчета. Скоростта е изключително голяма и публиката трудно може да забележи във въздуха дрона. Само силния и писклив звук ориентира зрителите накъде да гледат. Състезанието се провежда в парка в квартал Аспарухово. Най-добрите майстори на дрона са във Варна.
Началото на третото издание на международното състезание с дронове във Варна започна в 10ч. до игрищата във квартал "Аспарухово". Вторият кръг на спортната надпревара и награждаването са утре, 26 юли. Състезанието събира на едно място не само едни от най-добрите пилоти на дронове в България и техните умни летящи устройства от последно поколение, но и ентусиазирана публика от варненци и гости на града. Макар че тази година участието на пилотите от чужбина беше отменено поради мерки за безопасност, свързани с разпространението на коронавируса, се очертава поредна оспорвана надпревара за първите места.
Дрон рейсингът е модерен спорт, който печели все повече почитатели и има потенциал да се превърне във „Формула 1 във въздуха“. Въпреки че са малки по размери, състезателните дронове концентрират огромна мощ в себе си, а ускорението им е впечатляващо. Само за 2 секунди те достигат скорост от 160 км./ч., а двигателите им работят с до 50 000 оборота в минута. Развитието на технологиите в областта е повече от бързо. Инвестициите за усъвършенстване на дроновете са сериозни поради засиления интерес към младия спорт.
Всяка година в глобален мащаб се организират стотици FPV (first-person view) състезания с дронове, а в тях вземат участие десетки хиляди пилоти. Тазгодишното издание на надпреварата във Варна се осъществява като част от най-голямата и престижна лига за състезания с дронове в света – Multi GP. 
Организатори са FPV-BG, Drone Arena и община Варна.
Благодарение на съвременните технологии вълнуващата надпревара с дронове ще бъде заснета и излъчвана на живо и в двата състезателни дни. Така всички фенове по света, които следят шампионатите, включително онези, които не могат да присъстват заради пандемията, ще станат свидетели на състезанието през екраните на своите устройства.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Бранимир Балачев

Бранимир Балачев: Новият бюджет на Варна е с акцент върху образованието, здравеопазването:и инфраструктурата

Община Варна ще кандидатства по националната програма за подпомагане на здравеопазването в условията на ковид пандемия. Общият финансов ресурс на програмата е 180 милиона лева. Това съобщи в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Бранимир Балачев, който е председател на ПК „Финанси и бюджет“ към Варненския общински съвет. Средствата по..

публикувано на 23.01.21 в 12:44
Армин Лашет

Наследникът на Меркел е за запазване на антируските санкции и на „Северен поток-2”

Новият председател на Християндемократическия съюз (ХДС) в Германия Армин Лашет, който е потенциален наследник на Ангела Меркел на канцлерския пост, твърди, че няма причина за отмяна на антируските санкции и е необходим напредък в прилагането на Минските споразумения. Лашет заяви, че „в Източна Украйна все още има скрити и явни актове на агресия от..

публикувано на 23.01.21 в 12:18

Започва прием на документи по мерките „60/40” и „80/20”

Агенцията по заетостта започва прием на документи от работодатели, желаещи да получат финансова подкрепа по мерките за запазване на заетостта „60/40” и „80/20” за 2021 година. Министерският съвет удължи периода за предоставяне на финансова подкрепа по мярката „60/40”. Регламентираната подкрепа за новия период – януари-март, е в размер на 60%..

публикувано на 23.01.21 в 12:11

Германски експерти предлагат ново споразумение за свободна търговия със САЩ

Германския институт за икономически изследвания (DIW) предлага Европа да започне бърза инициатива за ново споразумение за свободна търговия със САЩ, предаде ДПА. Нов пакт, който да замени провалилото се Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP), би засилил позицията на Европа по отношение на Китай, посочи президентът на..

публикувано на 23.01.21 в 11:41

Премиерът Борисов призова президента Радев за позиция относно задържането на Навални

Премиерът Борисов призова президента Радев за позиция относно задържането на Алексей Навални. „На Европейския съвет беше разгледано и задържането на опозиционния лидер в Русия Алексей Навални. На този фон са оглушителни тишината и мълчанието на президента Радев. До този момент той не се е произнесъл. Европейските депутати – а началникът на кабинета му е..

публикувано на 23.01.21 в 11:17

Борисов: От 4 февруари ще отворим и залите за извънкласни дейности

„От 4 февруари, като пуснем големите ученици да се върнат поетапно в училище, ще отворим и залите за извънкласни дейности. Защото, ако нещо може да се сложи на везната със здравето, това е образованието, културата, обучението“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение в Младежкия център за извънкласни дейности в Сливница. Балансът при..

публикувано на 23.01.21 в 11:11

Движението по пътя Провадия-Айтос е възстановено

Възстановено е движението в двете посоки по пътя Провадия-Айтос в участъка Комунари-Аспарухово, съобщава Агенция „Пътна инфраструктура". Движението бе временно ограничено тази сутрин заради катастрофа. Трафикът бе пренасочен през общинския път за с. Красимир и се регулираше от "Пътна полиция". Агенция „Пътна инфраструктура" информира, че в района на с...

публикувано на 23.01.21 в 11:04