Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Споделената градина за градско земеделие е във "Владиславово"

Кулинарна работилница "Твоята храна" се провежда във Варна в споделената градина за градско земеделие в квартал "Владислав Варненчик".

19 варненци  и техните семейства, вече почти година отглеждат там по екологичен начин български зеленчуци, а днес се обучават от готвача Йордан Кръстев как да готвят, без да изхвърлят продукти.


Според статистиката, в Европа годишно се изхвърля близо 100 милиона тона храна, а у нас-  около 670 000 тона, най-голям дял се похабява от домакинствата.

Даниела Стойнова попита Драгомира Раева-представител на инициативата "Твоята храна", дали по този начин можем да се научим да бъдем по-икономични и да живеем по-екологично:Инициативата за екологично градско земеделие  продължава до края на 2021 година,след което други жители на Варна ще участват в нея.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Научноизследователския кораб

Пламен Дочев - за временния екипаж, подготвил кораба "Св. св. Кирил и Методий" за плаване

В 36-ия ден от пътя си към Антарктида, българският военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" плава в Атлантическия океан. Той се намира на около 100 морски мили североизточно от най-голямата лагуна в Южна Америка - Лагоа дос Патос в Бразилия, съобщиха от БТА. Знаем ли обаче повече за екипажа, който е подготвил кораба за плаването му,..

публикувано на 01.02.23 в 09:32

Православната църква чества Трифоновден

Трифоновден е православен празник в чест на свети Трифон, който се отбелязва от Българската православна църква на 1 февруари (по Юлианския календар). Традицията пази Трифон Зарезан и на 14 февруари. Празникът е включен към..

публикувано на 01.02.23 в 08:44

Деца ще почистят плажа на село Езерец през междусрочната ваканция

Срочната ваканция на учениците тази година е цели пет дни със събота и неделя. Ако сте си вкъщи и искате да ги откъснете от компютри и телефони, можете да ги заведете в шабленското село Езерец. Защото там от 2 до 5 февруари ще има кампания за опазване на влажните зони и аквакултури. Времето го дават топло за сезона, както се изразяват..

публикувано на 31.01.23 в 15:05

Балчик отбелязва 145 години от Освобождението си от Османско робство

Макар и встрани от големите сражения и погроми на Освободителната война (1877-1878 г.), Балчик има също своите герои и страдалци, припомнят паметната дата от Исторически музей - Балчик. Днес екипът поднесе цветя пред паметната плоча на опълченците, поставена на Етнографския музей. " Ние трябва да помним и тачим смелите местни жители, включили..

публикувано на 31.01.23 в 13:46

4144 проверки в горите на Североизтока. Конфискувани са 40 кубика дърва за огрев

4144 проверки са извършили през януари мобилните екипи към Североизточното държавно предприятие служители на 18 ловни и горски стопанства. 838 са инспекциите през последната седмица. Най-много проверки се отчитат при ловците – 1764, както и при моторните превозни средства – 1140. През първите четири седмици на годината са конфискувани в полза..

публикувано на 31.01.23 в 11:47

Спомен от първите свободни дни в Балчик

На 31 януари Балчик чества своето Освобождение. На този ден в мразовитото януарско утро на 1878 г. населението на града посреща с хляб и сол освободителните руски части, командвани от генерал-майор Николай Янов. Радостта на балчиклии е неописуема. След пет века робство и над този край на България изгрява свободата. Ето спомените на освободителя на..

публикувано на 31.01.23 в 09:00

Лесна работа: РТД (Разсипаха я тая държава)

Ще ви разкажа как разбрах кой е виновен за всичко. И... Eх, значи, разсипаха я тая държава! Направихме малък ремонт. Сменихме дограмата, няколко плочки в банята, няколко дивана и цвета на стените. Неочаквано за мен се оказа, че тази съвсем естествена човешка дейност е предизвикала огромна суматоха сред себеподобните. Тази сутрин срещнах..

публикувано на 30.01.23 в 17:00