Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват паметна плоча на Баба Рада във Варна

| обновено на 27.07.20 в 10:08

По повод 27-и юли - Ден на Освобождението на Варна от 09.00 до 10.30 ч. всички граждани, които желаят, могат да поднесат цветя пред Паметника на руските войски в двора на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“ на ул. „27 юли“ № 9 (бившият музей на Възраждането).

Тържествена церемония няма да има.

Около 9.30 ч. ще бъде открита паметна плоча на Баба Рада – на едноименната улица в града. От 20.30 ч.  на пл. „Независимост“ ще започне празничен концерт с участието на солисти и на оркестъра на Държавна опера - Варна.

Поради ограниченията, наложени от епидемиологичната обстановка, в организацията на събитията ще се спазват всички изисквания на Министерството на здравеопазването.

Подписването на Санстефанския мирен договор, 3 март (19 февруари ст. ст.) 1878 г. гравюра

+++ Църквата "Св. Архангел Михаил" на ул."27 юли", е мястото, където варненци посрещат с хляб и сол руските войски, предвождани от генерал Аркадий Столипин. Варна е последният български град, освободен от турско робство по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор. На 27 юли 1878 година. руски войски от XIV Брянски полк навлизат във Варна и освобождават града от османска власт. Градът е освободен по-късно от останалата част на страната заради присъствието на турски гарнизони във възловите крепости на Североизточна България. Според Санстефанския мирен договор, тяхното изтегляне не е строго установено с конкретна дата. Едва след Берлинския конгрес става ясно, че Варна остава в границите на новоосвободеното княжество и това слага край на турското военно присъствие в областта.

+++++ Свободата на Варна, поради значението на града като голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, е резултат на дълга дипломатическа война. Преди руските войски да превземат Варна, воюващите сили се споразумяват да прекратят войната. Така, свободата спряла пред портите на Варна. След първоначалното въодушевление настъпило мъчително очакване. Въпреки, че договорът от Сан Стефано вече бил подписан, въпреки, че в него било упоменато, че Шуменската и Варненската крепости трябвало да бъдат освободени от турските гарнизони, двата града останали в техни ръце. Договорът от Сан Стефано категорично казвал, че крепостите Варна и Шумен трябва да бъдат сринати. В него обаче не се упоменавало кога да стане това и кога точно да напуснат турските войски. Едва на петото заседание на Берлинския конгрес през юни 1878 г., след поредни заседания и мъчителни преговори Турция склонила да изтегли войските си. И наистина в началото на юли турският гарнизон напуснал Шумен, но се укрепил във Варна под командването на Фазлъ паша. Главнокомандващият руските войски, генерал Тотлебен, издал заповед да се тръгне към Варна. На 24 юли външните укрепления били завзети. Същият ден, разгневен от протакането, генерал А. Столипин лично се отправил към Цариград, взел разпореждане от турското правителство за предаването на Варна и на 27 юли той връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варньi".

Трима души, обичащи историята: Кольо Хубенов, Симеон Кулиш и Теодор Роков създават клип, наподобяващ късометражен филм „За Освобождението на Варна“... Може да го гледате в youtube.
Още за идеята чуйте от разговора на Ваня Славова със Симеон Кулиш и Теодор Роков:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Конфликт между кмет и Общински съвет във Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да отговори на въпроса дали съветниците от партията му гласуват в ущърб на Варна по партийна повеля или е решение на местно ниво. Поводът за изявлението му е днешното гласуване в Общинския съвет, при което с 16 "за" и 30 "въздържали се" местният парламент не прие отпускането на..

публикувано на 29.07.24 в 20:35
Снимката е илюстративна

МВнР: Отменени са полетите на редица авиокомпании от и до летището на Бейрут

Във връзка с развитието на обстановката в региона на Близкия изток, Министерството на външните работи уведомява за отмяната на полетите на редица авиокомпании от и до международното летище на Бейрут, Ливанска република. МВнР напомня на българските граждани за своето предупреждение от 22 юни 2024 г. за преустановяване на всякакви пътувания до Ливан и..

публикувано на 29.07.24 в 17:52

От БСП се обявиха против спирането на важните за Варна проекти, финансирани от държавата

Общинските съветници от Коалиция "БСП за България" обявиха своята категорична позиция против "спирането на важните за Варна проекти, финансирани от държавния бюджет". Те изпратиха своето становище в писмо до медиите.  "От конфронтацията между кмет и Общински съвет губят само варненци", коментират от БСП във Варна. Те призовават кмета на общината да..

публикувано на 29.07.24 в 17:44
Снимката е илюстративна

Съдят за подкуп надзирател във варненския затвор

50-годишен надзирател в Затвор-Варна ще бъде съден  по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за приет подкуп в размер на 500 лева.  За извършеното се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок до осем години и „глоба“ в размер до 10 000 лева, уточняват от Апелативната прокуратура във Варна.  К.К. работел като надзирател в ОЗ..

публикувано на 29.07.24 в 17:12

"Възраждане" с критики към кмета на Варна за бързите ремонти

Заместник-председателят на Общинския съвет във Варна Николай Костадинов, който е част от групата на "Възраждане" в местния парламент, заяви в позиция, изпратена до медиите, че "е динственият виновен за липсата на активност във Варна е само кметът Коцев".  Костадинов определи като "екзотично" кметското присъствие на сесии на ОбС-Варна. Според..

публикувано на 29.07.24 в 16:50

Олинклузивът - не толкова привлекателен за туристите във Варна през лято 2024

Олинклузув офертата вече не е толкова привлекателна за туристите, идващи във Варна. Все повече са тези, които избират частично изхранване в хотела, в който са отседнали. Това е наблюдение на Павлин Косев, председател във Варна на  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация . По думите на Косев, във Варна и региона отсядат все..

публикувано на 29.07.24 в 16:26

Отпускат 80 хил. лева за ремонт след пожара в ДКЦ-то във Владиславово

Близо 80 000 лв. ще отпусне Община Варна за възстановяване на щетите от пожара в ДКЦ III в квартал „Владислав Варненчик“. Решението беше взето с 44 гласа „за“ и 2 „въздържал се“ на днешното заседание на местния парламент. Пожарът, който избухна на 7 юли, нанесе сериозни материални щети на третия етаж на едното крило на сградата. Пострадали са основно..

публикувано на 29.07.24 в 15:57