Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатът за помощ на туристическия бранш в община Балчик остава открит

Антикризисни мерки за туризма в община Балчик ще бъдат внесени в Общинския съвет за гласуване. Ако не го направи администрацията, ще използвам правото си на общински съветник. Това заяви Илиян Станоев на днешната сесия на местния парламент, след като не беше одобрен докладът на временната комисия от съветници, сформирана, за да разгледа исканията на бранша за справяне с ковидпоследиците. Припомням, че комисията не прие решение, което да предложи на вниманието на целия Общински съвет.

Да се върне по-ниската ставка на туристическия данък от 2019 г. за следващата 2021 година – това предложи Илиян Станоев като член на комисията, когато тя заседава, но това не получи мнозинство. Днес съветникът гласува „против“ доклада на комисията и обясни:

„Да нямаме мнение по наболял въпрос за бранш, който в момента страда, който дава 40-50 процента от приходите в общинския бюджет?! Затова гласувах против. Не знам дали тази временна комисия е достатъчно ползотворна в работата си. Ще използвам правото си на съветник и ще внеса докладна, в която ще поставя въпроса за разискване от Общинския съвет“, заяви той.

На същата сесия земеделците получиха три месеца отсрочка да платят наемите си за общинска земя за стопанската 2020/2021, а преди това поискаха петдесет процента намаление на наемните цени заради провалената реколта от сушата.

Припомняйки основните отрасли туризъм и земеделие, и тук съветникът Станоев призова кмета Николай Ангелов да помисли и за „другото си дете“ – туризма и да се срещне с бранша. 

Кметът Николай Ангелов за пореден път заяви, че Общината не може да опрощава данъци и да ги намалява в хода на текущата година, за която се дължат. Склонен е да се обсъжда в края на 2020-а размерът на туристическия данък за 2021, като подчерта, че този налог не тежи на бранша, когато няма туристи.

„Ще го решаваме в края на 2020 година. Това е в правомощията на Общински съвет, кметът не може еднолично да опрости и един лев“, каза Ангелов.

Да се отвори една широка дискусия, съвместно да се вземе едно решение между ОбС и ОбА, как да бъде подпомогнат браншът, апелира местният депутат Илиян Станоев. "Неизбежно е за следващата година най-малкото да се коригират нивата на туристическия данък. Против становището на колегите съм, че Общината нищо не може да направи. Аз твърдя, че може с решение на Общински съвет. Този въпрос трябва да се реши съвместно между ОбА и ОбС", смята съветникът от Кранево.

Подробностите чуйте от репортажа на кореспондента ни Албена Иванова.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в птицеферма в с. Константиново, изгорели са около 700 животни

Два пожара са се възпламенили във варненското село Константиново днес. Сигнал за единия - в селскостопанска сграда, е постъпил в 12.30 часа. Малко по-късно е получен и втори сигнал - за горяща птицеферма в селото. Към момента около 700 пилета са изгорели там, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на полицията в морската столица.  Пожарът е..

публикувано на 18.07.24 в 14:05

След пожара: Община Варна подпомага финансово ДКЦ-то във Владиславово

Община Варна ще отпусне средства за пострадалия при пожар диагностично-консултативен център – ДКЦ III в кв. „Владислав Варненчик“. Необходимата сума за възстановяване на щетите е 79 772 лв. без ДДС, стана ясно на днешното заседание на комисията по финанси и бюджет, на което съветниците дадоха зелена светлина за финансовото подпомагане. Пожарът избухна..

публикувано на 18.07.24 в 13:27

Държавата обеща помощ за пострадалите от пожарите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стойнов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради несправяне..

публикувано на 18.07.24 в 13:12

187 години от рождението на Апостола

Десетки варненци се включиха в общоградското честване по случай 187 години от рождението на Васил Левски. Венци и цветя бяха положени на паметника на Апостола на свободата на Алеята на Възраждането в Морската градина във Варна. Кметът на града Благомир Коцев, председателят на Общинския съвет Христо Димитров, командирът на Военноморските сили..

публикувано на 18.07.24 в 13:00

Затварят за ремонт участък от централна варненска улица

Днес и утре – 18 и 19 юли, ул. „Петър Парчевич“ в участъка от ул. „Шипка“ до ул. Шейново“ ще бъде затворен за движение, съобщават от район „Одесос“. Причината е разполагане на тежка техника във връзка с подмяна на 170 кв. м тротоарна настилка и бордюри. Улицата е с еднопосочно движение към Адвокатската градинка. От районната администрация уточняват,..

публикувано на 18.07.24 в 12:47

ЕРП-Север: В бъдеще минимизираме планираните изключвания

Плановите прекъсвания на електричеството в горещите дни са редуцирани, но не могат да бъдат преустановени изяло. Това обясни пред Радио Варна Христо Христов, член на Управителния съвет на Електроразпределение-Север. Причина да го потърсим са сигнали от наши слушатели, които трудно понасят жегите заради планови прекъсвания на тока от страна на..

публикувано на 18.07.24 в 12:26

Зелената зона възпрепятства варненка да излезе от гаража си

Собственичка на гараж на ул. "Хан Пресиян" 15  не може да изкарва колата си заради спрели коли в разчертаните за зелена зона места. За казуса сигнал до редакцията ни подаде Ирина Павлова, която обясни, че  габаритите на еднопосочната улица и обособеният паркинг успоредно на отсрещния тротоар затрудняват безопасното излизане от имота ѝ. Всекидневно й се..

обновено на 18.07.24 в 11:22