Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Боян Благоев: Убиването на змия носи лош късмет

4
Боян Благоев
Снимка: Д.Дончева

Боян Благоев е на 47 години от Варна. Той е най-новият служител на община Варна, който беше назначен на работа към общината на длъжността – ловец на змии. Боян работи в автосервиз. Случайно научава за обявата на общината, кандидатства за обявената длъжност и го назначават. За себе си разказа, че  обича влечугите, дори е отглеждал  питон и боа. Взел си ги е за домашни любимци, защото като малък се е страхувал от тях, а така е преодолял страха си.  За първи път работи като ловец на змии. Назначен е на минимална заплата с договор до края на годината. Работата му харесва. Най-много е загрижен децата да не се изплашат, ако видят змия в града. Затова е готов да посещава Зелените училища, където да обучи малчуганите как да се предпазват.

Аз съм новият ловец на змии. Проявих интерес към обявената от община Варна позиция, кандидатствах и имам договор до края на годината. Имам опит в отглеждането на змии. Като малък се страхувах от змии и за да преодолея страха си преди около 15-тина година отглеждах две змии вкъщи - боа и питон.

Има ли вече сигнали за залавяне на змии в града?

Да, има. Имам хванати около 5-6 змии в центъра. Навсякъде във Варна има змии във всички места с много храсти. Наскоро имах среща в една къща на ул. 12-та в Дружба и в храстите туя, които ползват за ограда, но не са подрязани, една змия си беше направила хралупа. Не можах да я хвана.

Какъв вид змии се срещат във Варна?

Предимно смок. Досега само такива съм хващал. Принципно не са опасни, но те ядат плъхове и ако ухапят човек може да  пренесат зараза.

Кой ви подава сигнал, че има змия в града?

Обажда ми се дежурният от общината, а на него от тел.112, на който се обаждат гражданите.

Как улавяте змиите и какво се случва с тях след като ги заловите?

С голи ръце. Змиите не трябва да се убиват, защото те са свещени животни, а и на мен ми е жал за тях. След като ги хвана, ги слагам в едно чувалче и ги нося там, където им е истинското място - в гората.

Има ли змии в Морската градина?

Да. Даже знам къде. Утре сутринта ще отида на мястото. То е долу до топлата вода, където има едни паднали стълбички.

Какво трябва да направят хората, когато видят змия и какво не трябва да правят?

Не трябва да влизат в контакт с влечугото. Да не я ритат, да не я удрят с мотика или лопата, както са правели нашите баби и дядовци. Първо, защото от старите хора съм чувал, че да убиеш смок носи лош късмет. Второ смокът може да те захапе, да те удари с опашка, а ако е по-голям и те удари може да ти счупи ръката. Най-добре е, ако някой има малко повече смелост, да покрие влечугото с някаква дреха или парцал. Така то си мисли, че е вкъщи и не мърда. След това човек веднага трябва да се обади на 112, от там се обаждат в общината и дежурният звъни на мен. Успявам да пристигна на мястото за около 20 минути.

Защо има много змии във Варна според Вас?

По принцип районите Варна и Златни пясъци са били навремето змиярници. По времето на Тодор Живков с кораб са били доставени таралежи, за да намалят популацията на змии. Не съм виждал, но съм чувал, че в района на Златни пясъци има и усойници, които вече са отровен вид.

Целият разговор чуйте в прикачения по-горе звуков файл.

Боян Благоев


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кинорежисьорът Милко Лазаров

Милко Лазаров: Страхът от новото е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва. Страхът от новото, което се задава, е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш. За случващото се в страната - екшън, хорър, комедия или треторазрядна сапунка, анализ прави режисьорът Милко Лазаров в интервю на Даниела Стойнова. Той..

публикувано на 06.08.20 в 12:33
Сабина Максимова

Сабина Максимова: Ако продължим да изхвърляме пластмаса, впоследствие ще я дишаме и пием

Златен медал получи еко идеята на варненка, предложила пластмасовите чаши в детските градина да бъдат заменени с иноксови. Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ получи отличието в световната еконадпревара 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. Кампанията за замяна на пластмасовите чаши за вода в детските градини у нас е наградена в категория..

публикувано на 02.08.20 в 12:21

Какво не знаем за лечебната билка безсмъртниче?

Лечебната билка безсмъртниче /жълт смил/ е позната от столетия, но стана хит култура в България преди 6-7 години. От нея се произвежда етерично масло с изключително ценни свойства. Безсмъртничето /Helichrysum/ расте по песъчливи и крайбрежни места. Отглежда се трудно и при дестилацията се извличат малки количества масло, затова то е доста..

публикувано на 02.08.20 в 06:36

Евгения Войнова и нейните "Книги за обичане" докосват детските сърца

За да отгледаш едни чудесни, перспективни деца, които да се реализират, на първо място трябва да ги възпиташ като добри хора. Това каза в интервю за БГНЕС Евгения Войнова, която е автор на 5 прекрасни детски книги – книги за обичане.     Войнова е художник и..

публикувано на 01.08.20 в 14:52

Красимир Вълчев: Длъжни сме да започнем новата учебна година присъствено, въпреки пика на заразени

Всеки един министър във всеки един момент е готов да подаде оставка, всички министри могат да бъдат сменени. Есента ще бъде трудна, не зная как ще се справи правителство без парламент – нито една социална или икономическа мярка не може да бъде гласувана, нито пък актуализация на бюджета. Нашето намерение засега като правителство е да довършим..

публикувано на 01.08.20 в 09:25

Ивелина Иванова: Всеки има в себе си един мъничък клоун

Ивелина Иванова е актриса на свободна практика в Париж. Работи съвременен и уличен театър, както и клоунада, която е много популярна във Франция. Интересува се и от социалния ефект на своята професия, затова става един от артистите, които правят специален деня на децата във френските болници. Тя посещава децата в онкологичното отделение..

публикувано на 29.07.20 в 11:06
Провадия-солницата от „птичи поглед”. Снимка: Исторически музей – Провадия

Проф. Васил Николов: Най-атрактивният праисторически обект в Европа - Провадия-Солницата, тази година ще бъде затворен за туристи

16-тият археологически сезон на Праисторическия комплекс Провадия-Солницата ще започне на 1 август и ще продължи около два месеца, каза за радио Варна проф. Васил Николов, ръководител на разкопките. Все още не е ясно колко точно ще е финансирането, допълни той. За първи път тази година историческото място няма да бъде отворено за туристи, заради..

публикувано на 27.07.20 в 12:43