Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден 22 на протести срещу кабинета във Варна

| обновено на 31.07.20 в 19:09
Снимка: Радио Варна

Повече от 20 дни варненци се събират пред общината, за да изразят недоволството си от управлението на страната. Исканията им остават същите - оставка на кабинета и на главния прокурор. Не стихва ентусиазмът на протестиращите. Днес в морската столица се проведе и друга гражданска акция отново пред срадата на общинската администрация . Група от хора разпънаха плажни чадър и хавлии и "плажуваха" под прозорците на местната власт.  

Хронология на събитията от 22-рия ден на протеста срещу правителството.

19.05 ч.

Вече десетки чакат на сборния пункт с издигнати плакати и знамена. Група от протестиращите блокира кръстовището пред общината. Тази вечер протестът има оратори. Демонстрантите се разменят мегафон и изказват своите позиции.

19.15 ч.

Остра реакция на протестиращите имеше срещу жена, която минавайки покрай тях взе мегафона и ги помоли, да не пречат на гражданите и да изразяват своето недоволство по друг начин. Тя бе освиркана и изгонена от своеобразната трибуна.

19,20ч.

Трибуна намери и адвокат Мария Димитрова, която бе кандидат за независим общински съветник. Тя отбеляза, че вече 10 години се опитва да води диалог с хората от тази сграда (сочейки към община Варна) Димитрова заяви, че гражданите трябва да знаят, че според законите на страната, те имат право да изискват от администрацията.

19,27 ч.

Управляващите са кукли на конци, които правят това, което има кажат хората над тях. Трябва да се събудим, да се съберем и да ги почистим, каза младо момче, грабнало рупора.

19,28 ч.

"Всеки ден ще е така до победата" и "Оставка" скандират основно протестиращите, които и днес озвучават шествието със свирки и вувузели. Те се движат по бул. " Mария Луиза". Походът върви паралелно по блокираното платно към Катедралата и по тротоара.

19,32 ч.

Колоната вече е на кръстовишето с ул. "Шипка". Демонстрантите блокираха движението и там. 

Прави впечатление, че отделни хора от протестиращи демоснтрират неуважение към националното знаме, носейки го на раменете си като перелина.

19,36ч.

Шестващите тръгнаха в  посока Катедралата и двете платна  на булеварда са блокирани за движение. Постоянни се присъединяват нови хора.

19,41 ч.

С викове "Гешев вън" и "Варна, събуди се" протестното шествие блокира кръстовището пред Катедралата. И днес има хора от  всякакви възрасти. Забелязват се семейства с деца. Хора с велосипеди и такива, излезли на разходка с кучета също се включват спонтанно в протеста.  Недоволните граждани вече са повече от 200.

19,47 ч.

Протестиращите са отправили погледи към сградата на Окръжния съд във Варна. И тази вечер не липсват освирквания и лозунги срещу главния прокурор Иван Гешев.

19,50ч,

Протестиращите се задържаха пред Катедралата. Събират се на малки групи и правят опити да спазват социална дистанция.

19,55 ч,

"Уволнени сте, законът ви зове" се провикват несъгласните с властта. Чуват се и възгласи "Бойко е позор, оставка и затвор" .

19,57 ч.

След предложения на няколко от протестиращите за посоката на шествието, участниците в него решиха да тръгнат по бул."Вл. Варненчик".

20,02 ч.

Демоснтрантите блокираха кръстовището на булевардите "Вл.Варненчик" и "Съборни". Още по-мощни са възгласите "Оставка!Веднага!".Продължават и да скандират "Гешев е позор! Оставка и затвор!"

20,05 ч.

Множеството тръгна по бул. "Съборни". Демонстрантите са заели и двете платна.

20,08 ч.

Протестиращите направиха кратка блокада и на къстовището на бул."Съборни" и ул."Александър Рачински" и продължават към площада пред сградата на общината.

20,16 ч,

Отново се чуват скандирания "Оставка" . Множеството отново е срещу сградата на община Варна, а движението е възпрепятствано. С думите "Протестът е за вас! Елате при нас! протестиращите канят и други да се присъединят и да излязат на улицата, докато не бъде постигната целта им. 

20,35 ч.

Протестиращите се разделиха с уговорката утре отново да се чакат пред общината. 

Припомняме, утре се готви и протестно автошествие. Очаква се автопоходът да започне в 10 часа и да продължи до около 13 часа.

Маршрутът обхваща и Аспаруховия мост.

"Протестно автошествие във Варна е в подкрепа на Общонационалния митинг-протест в София.

След повече от 20 дни на протести и над 100 000 българи протестиращи в София, не трябва да се отказваме, а да ставаме още по-настоятелни“, пишат организаторите в страница във Facebook..

Те уточняват, че всеки, който иска оставката на правителството е добре дошъл със своята кола, мотор или друго превозно средство. Помислено е и за тези, които нямат МПС, те също могат да подкрепят шествието, като се повозят в автомобила на някой от протестиращите.

Сборнитя пункт е под Аспаруховия мост. Организаторите казват, че няма да спрат движението, но ще се движат бавно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на Белославското село Езерово настояват за ефективни мерки за ограничение на движението в района

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, затвори важни улици в селото. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки че има пътни знаци /тип В-26 и Т-17/, поставени на разстояние от..

публикувано на 13.07.24 в 18:24

Времето остава горещо и в неделя

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 19° и 24°, по носовете до 26°, за Варна около 24°. През деня ще е слънчево със слаб, следобед умерен вятър от североизток и изток. Остава горещо с максимални температури между 35° и 40°, по крайбрежието от 29° до 34°, за..

публикувано на 13.07.24 в 17:00
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: С всеки изминал избор, електоратът на ДПС намалява етнически, както у нас, така и в Турция

Няма модел Пеевски, има модел Доган. И моделът Пеевски е част от модела Доган. Така коментира в предаването „Позиция“ последните събития в ДПС бившият заместник председател на партията и парламентарната група през 90-те години Гюнер Тахир. По думите на Тахир, почетният председател на ДПС грешно е преценил, че освобождаването на Делян Пеевски би..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, ще затвори важни улици в селото днес от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008...

публикувано на 13.07.24 в 16:00

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

публикувано на 13.07.24 в 15:41

Пожар в Парк „Росенец" на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган

Незагасен фас предизвика пожар в Парк "Росенец", близо до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. За щастие горят само сухи треви и храсти. Комисар Николай Николаев, директор на пожарната в Бургас, съобщи за агенция БГНЕС, че огънят е локализиран, но в момента се е възпламенил пожар в двора на къща в град Камено, пожари в областта има..

публикувано на 13.07.24 в 15:11

Търговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни според инспекторите на НАП

От 28 юни досега от НАП - Варна са проверили над 320 обекта, на 30 от тях са издадени актове за различни нарушения. Tърговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни. Това заяви Лора Георгиева - говорител на НАП-Варна. Тя, заедно с инспектори, присъства на проверка на заведение за хранене на Крайбрежната алея в морската столица. В..

публикувано на 13.07.24 в 15:03