Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

50 издатели и книготърговци в Алея на книгата във Варна

| обновено на 01.08.20 в 15:32
Снимка: "Щрихи от Варна"

Над 50 български издателства и книгоразпространители представят хиляди книжни заглавия във Варна.

Най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната,  Алеята на книгата, е в пешеходната част на бул. „Сливница” - от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център, всеки ден от 10:00 до 22:00 часа. Има и съпътстваща  културна програма на традиционния Литературен кът и на шатрите на участниците.

Ето и програмата на „Алея на книгата” за този уикенд:

1 август, събота

11:00 & 17:00 часа, Шатра №18

ИК „Знаци” Ви кани на среща с автограф с поета и преводач Хайри Хамдан.


16:00 - 18:00 часа, Литературен кът

Институтът за български език при БАН Ви предизвиква на специално събитие, на което можете да покажете знанията си по български правопис, граматика и пунктуация в занимателни езикови задачи и игри под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!“.


18:00 часа, Шатра №12

Жанет 45 представя Владимир Сълов и новия му роман „Възкресение”. Заповядайте на шатрата на издателството за автограф и разговор с автора.


18:00 часа, Литературен кът

Пощенска кутия за приказки представя „Произход на видовете”, първият сборник с разкази на Георги Блажев. Нашумелият музикант Тино ще чете от книгата, очаква Ви един час смях до сълзи.


19:00 часа, Литературен кът

ИК „Знаци” представя „Водните лилии на паметта” на поета и преводач Хайри Хамдан, носител на световни литературни награди в Египет, Саудиска Арабия и Палестина, както и на награда „Перото“ за превод, и наградата на Съюза на българските преводачи – 2018 г.


19:00 часа, Шатра №2

ИК „Хермес” представя Ангел Г. Ангелов, автор на романа „Пътуването” и на сборника с разкази „Внезапно сбогуване“, удостоен с наградата „Милош Зяпков“.


19:00 - 21:00 часа, Шатра №18

ИК „Знаци” Ви кани на среща с автограф с поетесата Виолета Христова, която е и председател на Литературен кръг „Смисъл” и ще представи Творческа платформа за издаване на българска литература.


20:00 часа, Литературен кът

Книгомания представя „Книга за песните“ на Стефан Вълдобрев.

2 август, неделя

17:00 - 19:00 часа, Шатра №18

ИК „Знаци” Ви кани на среща с автограф с поетесата и изследовател на Ванга Жени Костадинова.


18:00 часа, Литературен кът

Пощенска кутия за приказки представя „Книгите на Никола Крумов” с участието на комедийния актьор Ники Станоев. Заповядайте, за да чуете някои от най-култовите разкази от книгите „Дневник от панелните блокове”, „Междупанелни войни” и „Малка каменна топка”. Трите книги на Никола Крумов са едни от най-успешните и популярни сред феновете на Пощенска кутия за приказки. Писателят-загадка пази ревниво своята личност, споделяйки я само с котката Ивелина. Неговите произведения се препоръчват за повишаване на настроението и трайно намаляване на мърморенето. Те ще ви разплачат от смях и ще ви държат в добро настоение дълго време.


19:00 часа, Литературен кът

Росен Николов представя поетическата книга „Безвремие”, събрала творби от двадесет години насам. „Безвремие” представя любовта в чистия ѝ вид, тя е диалог с Музите, които нашепват стиховете. В „Безвремие” авторът обръща внимание на филосовско-екзистенциални теми, но преди всичко - търсенето на истинската любов. Защото я има и защото е навсякъде около нас.


20:00 часа, Литературен кът

Фондация „Въздигане” представя детските книги „История на България през вековете” с историческа тематика.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Телефонна линия за хронично болни в условията на Ковид 19

Инициативата е на Националната пациентска организация(НПО).  На телефон 0800 14 515 хронично болните хора ще могат да поискат помощ, консултация със специалист, съвети за психично здраве, както и да научат повече за ефектите от COVID-19 при пациенти със специфични заболявания, вкл. автоимунни. Председателят на Националната пациентска организация..

публикувано на 06.08.20 в 15:08

Варненската морска гимназия ще има нов иновативен образователен център

300 хиляди лева ще получи Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец “  за изграждане на STEM среда в категорията за училища с 300 и повече ученици, съобщават от  гимназията в сайта си. Морската гимназия с въвеждането на новия център ще предостави нови възможности за интегриране на иновации, ще осигури практическо измерение на учебната..

обновено на 06.08.20 в 15:01
Награда Варна

Определиха награди "Варна" и стратегията за личностно развитие на децата

Общинска стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в Община Варна бе приета за периода 2020-2021 година по време на заседание на комисия „Наука и образование”. С годишен план на дейността, съгласуван с началника на РУО– Варна, стратегията е разработена не само от Дирекция „Образование”, има раздели, които са направени от..

публикувано на 06.08.20 в 14:58

БСП иска извънредно заседание на парламента

ПГ на БСП за България днес внасяме необходимите подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание в понеделник от 13 часа. Това каза Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС. Определяме следния дневен ред. Първо - решение на Народното събрание, с което се задължава правителството на Борисов в 7-дневен срок да внесе актуализация на..

публикувано на 06.08.20 в 14:50

Инспекцията по труда засилва контрола в морските курорти с екипи от други области

Предвид активизирането на летния сезон Инспекцията по труда стартира традиционната си инспекционна кампания в морските курорти чрез подсилване на екипите с командировани служители от други област , съобщиха от инспекцията по труда. Засилен контрол в тях се осъществява от 01.06.2020 г., но дирекциите, на чиито територии има курортни комплекси, до..

публикувано на 06.08.20 в 14:40

Продават фалшиви дезинфектанти

За това съобщи днес доц. д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспекторза фалшиви дезинфектанти. По думите му в момента в търговската мрежа има над 100 козметични продукта, които се рекламират като дезинфектанти, но не са такива. Издадено е предписание на производителите им невярната информация да бъде премахната. Има вкл. вносни такива продукти..

публикувано на 06.08.20 в 14:37

Инвестиции за близо 5 милиона лева чрез местните инициативни групи в Добричка област

В Добричка област са осигурени инвестиции за 4 890 000 лева чрез четирите местни инициативни групи, подкрепили проекти по европейски програми , съобщават от Областния информационен център /ОИЦ/. Местната инициативна рибарска група "Шабла - Каварна - Балчик" ще ползва ресурс от над 901 000 лева за изграждане на морски клуб в рибарското селище Кария, за..

публикувано на 06.08.20 в 14:31