Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден 24-ти на протести срещу кабинета във Варна, 50 минути бе блокиран Аспарухов мост

| обновено на 02.08.20 в 20:39

За 24-ти пореден ден варненци се събират пред общината, за да изразят недоволството си от управлението на страната. Исканията им остават същите - оставка на кабинета и на главния прокурор.


Хронология на събитията от 24-тия ден на протеста срещу правителството:

19.00

Кръстовището пред община Варна вече е блокирано от протестиращите. "Крадат от нашите пари и от живота ни. Искаме децата и родителите ни да имат нормално здравеопазване", каза един от първите изказали се на мегафон.

19.10

Звучат вече познати лозунги като "Оставка и затвор. Бойко е позор".  Шествието ще тръгне всеки момент в посока Катедралата , а оттам към Аспарухов мост.

19.15

Шествието бавно потегля, водено традиционно вече от младеж в народна носия, който с тъпан диктува ритъма.

Вървейки всички свирят и скандират "Оставка".  Отново има много млади хора.

Прави впечатление, че хората се движат на малки групи и на дистанция едни от други.  Шествието се движи по двете платна на бул.Мария Луиза в посока Катедралата.

19.20

Днес наред с националния трибагреник, който носят мнозина от протестиращите, младо момче вее копие на знамето на Райна Княгиня с надпис "Свобода или смърт".

Протестиращите скандират "Елате при нас, протеста е за вас" към преминаващите по бул. "Мария Луиза".

Много от участниците в шествието са млади хора, семейства с децата си, с бебешки колички даже, младежите вече се включват не само с тротинетки и велосипеди, но и с ролери. Монотонното преминаване по улиците на Варна всеки ден се разнообразява с нови плакати и превозни средства.  Постоянни си остават призивите "Оставка" и подканянето "Веднага".

19.30

Шествието блокира кръстовището до Юнашкия салон.
"Варна събуди се!" е основното скандиране тук на фона на свирки и вувузели.
Тролеите преминават безпроблемно през кръстовището.
Покрай протестиращите се движат и полицаи, които наблюдават, но до момента не са се намесвали в хода на протеста.
19.35
Протестиращите продължават към Аспарухов мост. Те  изпълват и двете платна на бул. "Христо Ботев".
Шествието премина през кръстовището на бул."Христо Ботев" и ул. "Кракра" без да го блокира и продължава към Аспарухов мост.
"Борисов е позор - оставка и затвор" и ""Мафията вън" скандират протестиращите.
19.45
На метри преди моста протестиращите пропуснаха линейка с включени светлини и сирена.
Протестиращите са почти до моста, но е спряно движението само в посока Аспарухово.
Почти веднага излезе афектирана дама от колата си да се разправя с протестиращите защо блокират движението. Полицаите се намесиха адекватно и деликатно.
В момента те регулират движението, за да премине още една линейка
В образувалото се задръстване вече има 20-тина леки автомобила и кола на Градския транспорт.
В момента са блокирани и двете посоки за движение по моста. Не е известно колко време ще останат там протестиращите, скандирайки "Оставка".
20.00
В задръстването посока към Варна вече са около 100 автомобила.
Но към Аспарухово няма колона, най-вероятно защото покрай звуците и колоната, която е видима още от пресечките , водачите са избрали обходен маршрут.
20.05
Протестиращите пропуснаха движението, но продължават по моста към Аспарухово.  Те пуснаха движението към града  и се движат в платното за Аспарухово.  Полицаите се движат заедно с демонстрантите, макар и на отстояние.  Преминаването е спокойно, даже виковете заглъхнаха и звучат само тромби, свирки и вувузели.
20.10
Протестиращите се спряха и скандират "Оставка". Младежите с велосипеди, ролери и тротинетки обикалят в кръг около участниците. Всички като един викат "Всеки ден ще е така до победата".
20.15
"Силни сме, млади сме, дайте ни властта" -  този възглас младежите скандират в края на протеста.
Блокадата завършва с благодарности и аплаузи към полицаите, които съдействаха за реда.
Все още обаче протестиращите седят по бетонните блокчета на острова между двете платна, затворени са и двете посоки на моста.
20.20
Протестиращите пропуснаха трета линейка, която премина с включена сирена и на скорост покрай тях в посока града.
Останаха не повече от 100 души на моста и се редуват с мегафона да изказват своите основания за исканите оставки и причините да се стигне до тези протести.  Много от участниците сами снимат през цялото време как се провежда блокадата и публикуват в социалните мрежи. 
20.30
Протестиращите под барабанния ритъм тръгнаха обратно към града и скоро Аспарухов мост ще бъде свободен за движение.
20.40
Протестното шествие приключи, а останалите около 50 души си обещаха утре отново да се съберат пред сградата на общината.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47

Рибари от Бургас протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Рибарски сдружения от Южното Черноморие протестираха пред Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида. Тя влиза в сила от 1 май, а мотивите са, че популацията им е застрашена.  Уловът на бяла мида е намалял с 60 %, ИАРА с предложение за тримесечна забрана Близо 100 представители на..

публикувано на 24.04.24 в 15:28