Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ден 24-ти на протести срещу кабинета във Варна, 50 минути бе блокиран Аспарухов мост

| обновено на 02.08.20 в 20:39

За 24-ти пореден ден варненци се събират пред общината, за да изразят недоволството си от управлението на страната. Исканията им остават същите - оставка на кабинета и на главния прокурор.


Хронология на събитията от 24-тия ден на протеста срещу правителството:

19.00

Кръстовището пред община Варна вече е блокирано от протестиращите. "Крадат от нашите пари и от живота ни. Искаме децата и родителите ни да имат нормално здравеопазване", каза един от първите изказали се на мегафон.

19.10

Звучат вече познати лозунги като "Оставка и затвор. Бойко е позор".  Шествието ще тръгне всеки момент в посока Катедралата , а оттам към Аспарухов мост.

19.15

Шествието бавно потегля, водено традиционно вече от младеж в народна носия, който с тъпан диктува ритъма.

Вървейки всички свирят и скандират "Оставка".  Отново има много млади хора.

Прави впечатление, че хората се движат на малки групи и на дистанция едни от други.  Шествието се движи по двете платна на бул.Мария Луиза в посока Катедралата.

19.20

Днес наред с националния трибагреник, който носят мнозина от протестиращите, младо момче вее копие на знамето на Райна Княгиня с надпис "Свобода или смърт".

Протестиращите скандират "Елате при нас, протеста е за вас" към преминаващите по бул. "Мария Луиза".

Много от участниците в шествието са млади хора, семейства с децата си, с бебешки колички даже, младежите вече се включват не само с тротинетки и велосипеди, но и с ролери. Монотонното преминаване по улиците на Варна всеки ден се разнообразява с нови плакати и превозни средства.  Постоянни си остават призивите "Оставка" и подканянето "Веднага".

19.30

Шествието блокира кръстовището до Юнашкия салон.
"Варна събуди се!" е основното скандиране тук на фона на свирки и вувузели.
Тролеите преминават безпроблемно през кръстовището.
Покрай протестиращите се движат и полицаи, които наблюдават, но до момента не са се намесвали в хода на протеста.
19.35
Протестиращите продължават към Аспарухов мост. Те  изпълват и двете платна на бул. "Христо Ботев".
Шествието премина през кръстовището на бул."Христо Ботев" и ул. "Кракра" без да го блокира и продължава към Аспарухов мост.
"Борисов е позор - оставка и затвор" и ""Мафията вън" скандират протестиращите.
19.45
На метри преди моста протестиращите пропуснаха линейка с включени светлини и сирена.
Протестиращите са почти до моста, но е спряно движението само в посока Аспарухово.
Почти веднага излезе афектирана дама от колата си да се разправя с протестиращите защо блокират движението. Полицаите се намесиха адекватно и деликатно.
В момента те регулират движението, за да премине още една линейка
В образувалото се задръстване вече има 20-тина леки автомобила и кола на Градския транспорт.
В момента са блокирани и двете посоки за движение по моста. Не е известно колко време ще останат там протестиращите, скандирайки "Оставка".
20.00
В задръстването посока към Варна вече са около 100 автомобила.
Но към Аспарухово няма колона, най-вероятно защото покрай звуците и колоната, която е видима още от пресечките , водачите са избрали обходен маршрут.
20.05
Протестиращите пропуснаха движението, но продължават по моста към Аспарухово.  Те пуснаха движението към града  и се движат в платното за Аспарухово.  Полицаите се движат заедно с демонстрантите, макар и на отстояние.  Преминаването е спокойно, даже виковете заглъхнаха и звучат само тромби, свирки и вувузели.
20.10
Протестиращите се спряха и скандират "Оставка". Младежите с велосипеди, ролери и тротинетки обикалят в кръг около участниците. Всички като един викат "Всеки ден ще е така до победата".
20.15
"Силни сме, млади сме, дайте ни властта" -  този възглас младежите скандират в края на протеста.
Блокадата завършва с благодарности и аплаузи към полицаите, които съдействаха за реда.
Все още обаче протестиращите седят по бетонните блокчета на острова между двете платна, затворени са и двете посоки на моста.
20.20
Протестиращите пропуснаха трета линейка, която премина с включена сирена и на скорост покрай тях в посока града.
Останаха не повече от 100 души на моста и се редуват с мегафона да изказват своите основания за исканите оставки и причините да се стигне до тези протести.  Много от участниците сами снимат през цялото време как се провежда блокадата и публикуват в социалните мрежи. 
20.30
Протестиращите под барабанния ритъм тръгнаха обратно към града и скоро Аспарухов мост ще бъде свободен за движение.
20.40
Протестното шествие приключи, а останалите около 50 души си обещаха утре отново да се съберат пред сградата на общината.ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме 31 октомври под наслов „Заедно за по-синьо Черно море“

В навечерието на 31 октомври – Международен ден на Черно море, България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна препотвърдиха ангажимента за възстановяване и опазване на морската околна среда с форум под наслов „Заедно за по-синьо Черно море“. Събитието беше открито от заместник-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова и се проведе..

публикувано на 30.10.20 в 17:39

Варна с награда за спорт и младежки политики в националния конкурс „Кмет на годината“

Варна е на първо място в категорията "Спорт и младежки политики" в категорията за голяма община в националния конкурс „Кмет на годината“. Призът от името на кмета Иван Портних получи Кристиан Димитров, директор на дирекция „Спорт“ към Община Варна. Той му бе връчен от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. "Във Варна има изградени много добри..

публикувано на 30.10.20 в 17:13

Земетресение удари Гърция, усети се и във Варна по високите етажи

Земетресение от 7-ма степен в Егейско море удари Гърция и Турция малко преди 14 часа днес. Трусът е усетен и у нас по високите етажи на сградите, включително във Варна и Бургас. Епицентърът е бил в Гърция, край Додеканезите - група гръцки острови в Егейско море, близо до югозападния бряг на Турция в района на Измир, предаде БНР.

публикувано на 30.10.20 в 16:05

Двуметрова книга "Де е България" краси входа на Морската градина във Варна

Двуметрова книга със заглавие „Де е България? Там, където има и един българин“ и арт кубчета с мисли на родолюбиви младежи от България, Република Северна Македония, Албания, Сърбия, Молдова и Украйна беше открита днес на входа на Морската градина от кмета на Варна Иван Портних и д-р Моника Панайотова, член на Консултативния съвет на Фондация..

публикувано на 30.10.20 в 15:53
Служители на градината, съвместно с колеги от УБГ Екопарк – Варна, пренесоха на ръце огромните растения.

Едроразмерните кактуси в Балчишката градина влязоха на топло тази седмица

Завърши ежегодната дейност по прибиране на едроразмерните кактуси и сукуленти от откритите експозиции в „Градината на боговете“ и градина „Разсадника“, съобщава Университетската ботаническа градина в Балчик. Топлолюбивите растения ще прекарат зимния период в закрита оранжерия, при температура около 15°С. От април тази година над 600 екземпляра от 42..

публикувано на 30.10.20 в 15:23

Във Варна полицията ще проверява за посещения в барове и дискотеки

Започват масови проверки на полицията за посещенията в баровете и нощните заведения след 22.30 ч. Служители на ОД на МВР - Варна ще осъществяват контрол по изпълнението на последната заповед на министъра на здравеопазването , с която се преустановяват посещенията в дискотеки, пиано - барове, нощни барове и други нощни заведения за развлечение на закрито,..

публикувано на 30.10.20 в 15:16

Иззеха незаконен тютюн за 160 000 лева при спецакция във Варненско

Иззеха незаконен тютюн за 160 000 лева при спецакция във Варненско. В хода на операцията е задържан 50-годишен варненец, в чийто автомобил са намерени и иззети около 70 кг. нарязан тютюн без акцизен бандерол, съобщават от полицията във Варна.При последвалите действия по разследване на случая е претърсен частен имот в с. Невша, където са намерени и..

публикувано на 30.10.20 в 14:56