Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ден 24-ти на протести срещу кабинета във Варна, 50 минути бе блокиран Аспарухов мост

| обновено на 02.08.20 в 20:39

За 24-ти пореден ден варненци се събират пред общината, за да изразят недоволството си от управлението на страната. Исканията им остават същите - оставка на кабинета и на главния прокурор.


Хронология на събитията от 24-тия ден на протеста срещу правителството:

19.00

Кръстовището пред община Варна вече е блокирано от протестиращите. "Крадат от нашите пари и от живота ни. Искаме децата и родителите ни да имат нормално здравеопазване", каза един от първите изказали се на мегафон.

19.10

Звучат вече познати лозунги като "Оставка и затвор. Бойко е позор".  Шествието ще тръгне всеки момент в посока Катедралата , а оттам към Аспарухов мост.

19.15

Шествието бавно потегля, водено традиционно вече от младеж в народна носия, който с тъпан диктува ритъма.

Вървейки всички свирят и скандират "Оставка".  Отново има много млади хора.

Прави впечатление, че хората се движат на малки групи и на дистанция едни от други.  Шествието се движи по двете платна на бул.Мария Луиза в посока Катедралата.

19.20

Днес наред с националния трибагреник, който носят мнозина от протестиращите, младо момче вее копие на знамето на Райна Княгиня с надпис "Свобода или смърт".

Протестиращите скандират "Елате при нас, протеста е за вас" към преминаващите по бул. "Мария Луиза".

Много от участниците в шествието са млади хора, семейства с децата си, с бебешки колички даже, младежите вече се включват не само с тротинетки и велосипеди, но и с ролери. Монотонното преминаване по улиците на Варна всеки ден се разнообразява с нови плакати и превозни средства.  Постоянни си остават призивите "Оставка" и подканянето "Веднага".

19.30

Шествието блокира кръстовището до Юнашкия салон.
"Варна събуди се!" е основното скандиране тук на фона на свирки и вувузели.
Тролеите преминават безпроблемно през кръстовището.
Покрай протестиращите се движат и полицаи, които наблюдават, но до момента не са се намесвали в хода на протеста.
19.35
Протестиращите продължават към Аспарухов мост. Те  изпълват и двете платна на бул. "Христо Ботев".
Шествието премина през кръстовището на бул."Христо Ботев" и ул. "Кракра" без да го блокира и продължава към Аспарухов мост.
"Борисов е позор - оставка и затвор" и ""Мафията вън" скандират протестиращите.
19.45
На метри преди моста протестиращите пропуснаха линейка с включени светлини и сирена.
Протестиращите са почти до моста, но е спряно движението само в посока Аспарухово.
Почти веднага излезе афектирана дама от колата си да се разправя с протестиращите защо блокират движението. Полицаите се намесиха адекватно и деликатно.
В момента те регулират движението, за да премине още една линейка
В образувалото се задръстване вече има 20-тина леки автомобила и кола на Градския транспорт.
В момента са блокирани и двете посоки за движение по моста. Не е известно колко време ще останат там протестиращите, скандирайки "Оставка".
20.00
В задръстването посока към Варна вече са около 100 автомобила.
Но към Аспарухово няма колона, най-вероятно защото покрай звуците и колоната, която е видима още от пресечките , водачите са избрали обходен маршрут.
20.05
Протестиращите пропуснаха движението, но продължават по моста към Аспарухово.  Те пуснаха движението към града  и се движат в платното за Аспарухово.  Полицаите се движат заедно с демонстрантите, макар и на отстояние.  Преминаването е спокойно, даже виковете заглъхнаха и звучат само тромби, свирки и вувузели.
20.10
Протестиращите се спряха и скандират "Оставка". Младежите с велосипеди, ролери и тротинетки обикалят в кръг около участниците. Всички като един викат "Всеки ден ще е така до победата".
20.15
"Силни сме, млади сме, дайте ни властта" -  този възглас младежите скандират в края на протеста.
Блокадата завършва с благодарности и аплаузи към полицаите, които съдействаха за реда.
Все още обаче протестиращите седят по бетонните блокчета на острова между двете платна, затворени са и двете посоки на моста.
20.20
Протестиращите пропуснаха трета линейка, която премина с включена сирена и на скорост покрай тях в посока града.
Останаха не повече от 100 души на моста и се редуват с мегафона да изказват своите основания за исканите оставки и причините да се стигне до тези протести.  Много от участниците сами снимат през цялото време как се провежда блокадата и публикуват в социалните мрежи. 
20.30
Протестиращите под барабанния ритъм тръгнаха обратно към града и скоро Аспарухов мост ще бъде свободен за движение.
20.40
Протестното шествие приключи, а останалите около 50 души си обещаха утре отново да се съберат пред сградата на общината.ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕНЕРГО-ПРО с готовност да отмени спирането на електрозахранването на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен

Планираното прекъсване на електрозахранването на ВиК-Добрич и ВиК - Шумен ще бъдe отменено при пълно изплащане на задълженията на двете дружества към ЕНЕРГО-ПРО. Компанията разчита на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за ангажимента да покрие в срок задълженията за консумирана електроенергия в размер на 10,5 млн. лева чрез..

публикувано на 25.09.20 в 16:39
летен театър-Варна

С благотворителен концерт във Варна набират средства за стипендии за бъдещи медици

 Благотворителен концерт, организиран от фондация „Гален Темелков”, ще се състои тази вечер от 19 часа в Летния театър във Варна с участието на Стефан Вълдобрев, Марияна  Попова, Веселин Плачков. Фондацията реализира проект „Пътя на Хипократ”, който цели да помага на младите медици да останат в България, обясни Парис Сивриян-леля на 20-годишния..

публикувано на 25.09.20 в 16:28
ТД на НАП-Варна

В НАП-Варна ще се проведе учебна евакуация

Тази вечер, от 17 часа, в сградата на ТД на НАП-Варна, ще се проведе учебна евакуация и обучения по пожарна безопасност, научи Радио Варна.  Инструктажът и обучението по пожарна безопасност ще се проведат след края на работното време.

публикувано на 25.09.20 в 16:16

Засега няма да затягат мерките срещу COVID-19, връщат брифингите

България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. На национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред. Това..

публикувано на 25.09.20 в 15:55

„Градски транспорт“ - Варна ще тегли кредит за задълженията си

Две предложения за финансово подпомагане на „Градски транспорт“ ЕАД разгледа комисията по финанси към Общински съвет - Варна. Едното от тях предвижда актуализиране на икономическа рамка към договора за обществен транспорт, която ще даде възможност за дофинансиране на търговското дружество, съобщават от пресслужбата на ОбС - Варна. В предложението..

публикувано на 25.09.20 в 15:33

650 лв. предлагат да стане минималната работна заплата от следващата година

Увеличаване на минималната работна заплата с 40 лева от 2021 година ще предложи правителството на синдикати и работодатели. Това съобщи в Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде кореспондентът на БГНЕС. Предстоят преговори с партньорите от тристранния съвет за сътрудничество. Тоест заплатата да бъде 650 лв. Синдикатите..

публикувано на 25.09.20 в 15:28

Ще излъчват Фестивала на червенокръстките филми и в университетската болница във Варна

Пациенти на МБАЛ "Св.Марина" ще имат възможност да следят програмата на кинофестивала на Българския Червен кръст във Варна. Уникална възможност предоставят организаторите на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, по време на Есенната академия, която ще се състои от 8 до 11 октомври. Това съобщи във Варна Илия Раве-председател..

публикувано на 25.09.20 в 15:20