Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виновникът за "палмовото" море едва ли ще бъде открит


Щом досега не е открит източникът на замърсяване на морето с палмова мазнина, малко е вероятно той да бъде установен, коментира за Радио Варна Александър Асенов, адвокат по екологично право. Според него е трябвало веднага да се реагира и да се направи проверка кой е съхранявал и превозвал големи количества от палмовата мазнина. Асенов не изключва замърсяването да е и от наземен източник.  Колкото повече време минава обаче, толкова повече се размиват следите на нарушителя, а корабът отдавна  е отплавал в международни води:

"Морска администрация, Регионалната инспекция по околна среда и води и Басейнова дирекция отговарят за чистотата на водите. Многото институции са причина да няма добро съгласуване между тях."

Адвокат Асенов смята, че не е ефективна системата за търсене на отговорност, въпреки че институциите разполагат със сравнително широк спектър от инструменти. Освен да налага глоби в размер на десетки и дори стотици хиляди левове, "Морска администрация" може да арестува кораба, а за особено големи замърсявания е предвидена и наказателна отговорност. Прокуратурата също може да реагира:

В настоящия случай става дума за дифузно замърсяване и е много трудно да се установи какъв е общият му обем, тъй като топчетата палмова мазнина са пръснати на много голяма широта по крайбрежието. Не може да се установи мащабът на нанесените вреди.“

Практиката показва, че източникът на замърсяване се открива, ако е вследствие на авария, но ако е инцидентно изхвърляне, е малко вероятно това да се случи.


От "Морска администрация" отказаха коментар по случая. От РИОСВ-Варна също не успяха да намерят експерти, които да отговорят на въпросите ни. В "Басейнова дирекция" още не са готови с резултатите от взетите проби на замърсяването. Припомням, че първият сигнал за изплували топчета палмова мазнина в морето бе от 29 юли на плажа в Иракли. До момента институциите имат единствено предположения, че замърсяването може би е вследствие на измита палуба на кораб, превозващ палмова мазнина.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Петнадесет семейства от Варна получиха подкрепа по Програма Ирис

Епидемията от COVID-19 задълбочи още повече тежкото положение на социално най-слабите у нас. Според Обществен дарителски фонд за Варна все повече са хората, които се затрудняват дори да купуват най-необходимите хранителни продукти. Затова 70 домакинства от тях, в това число и родилки в риск от Варна до края на годината ще получат помощ от Обществен..

публикувано на 28.09.20 в 10:56

Черна гора затяга мерките за ограничение на COVID

Предвид изключително широко разпространеното местно предаване на коронавирус, големия брой случаи в болниците и огромния натиск върху здравната система, Институтът за обществено здраве (IPH) на Черна гора предложи въвеждане на допълнителни мерки за предотвратяване разпространението на новия коронавирус. Мерките влизат в сила от днес. От днес до 12..

публикувано на 28.09.20 в 10:42

По Южното Черноморие посрещат туристи от Украйна през октомври, привличат ги със СПА и шопинг

Туроператорът Иван Кирязов съобщи, че  от октомври до следващия летен сезон  приемат своите украински гости в Бургас, Поморие, Несебър за дегустации и СПА  плюс два дни за шопинг. Втората програма, насочена към източния пазар, съчетава почивка в Бургас и Хисаря.  В края на септември, им е важна  очаквана нова заповед на министъра на здравеопазването..

публикувано на 28.09.20 в 10:31
Красимир Вълчев

Вълчев: Под 1% от паралелките в страната са карантинирани

Четири паралелки на 1000 в страната са карантинирани от началото на учебната година,  заразените са съответно 0,01 процентот учениците и 0,09 процента от учителите, без да се смятат 16-е учители в Габрово, които са първия клъстер в учебно заведение на заразата-това съобщи във Варна Красимир Вълчев-министър на образованието и науката. Той коментира,..

публикувано на 28.09.20 в 09:44

Варненец получи сметка за топла вода без да има потребление

Когато чуем за изравнителни сметки   бързо се сещаме за топлофикационните дружества и множеството сигнали за разминаване в сумите. Това се случва предимно в София, засега, до момента във варненското топлофикационно дружество декларират, че няма получени протести срещу такива сметки до момента. В редакцията ни постъпи друг вид сигнал, свързан с..

публикувано на 28.09.20 в 09:29

Днес се възобновяват преговорите по сделката за Брекзит

Вицепрезидентът на комисията на ЕС Марош Шефчович заяви, че ще се срещне с британски министър Майкъл Гоув в Брюксел днес, точно преди крайния срок на ЕС в края на месеца Лондон да се откаже от законопроект, целящ да пренапише сделката. Утре официалните преговори ще се възобновят, като двете страни ще се опитат да се споразумеят за търговска сделка..

публикувано на 28.09.20 в 09:15

До 40% по-малко добив на грозде тази година в Североизточна България

Спад между 30 - 40 % на добива на грозде ще има тази година, заради сушата това лято, каза в интервю за Радио Варна Петьо Бошнаков  - един от най-големите производители на грозде в региона на Североизточна България, който е и член на управителния съвет на Черноморска лозаро-винарска камара. По негови думи в Южна България има повече поражения..

публикувано на 28.09.20 в 08:30