Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли вече свободен достъп до плажа в Русалка

| обновено на 06.08.20 в 09:52

Темата за свободния достъп до плажовете по родното ни Черноморие е актуална всяко лято.

Примерите за липсата на такъв с годините стават все повече.

Още преди започването на активния летен сезон, стартирал по-късно тази година, в средата на юни месец община Каварна издаде заповед за премахването на бариерата на входа на Ваканционното селище „Русалка“.


Проблемът с липсата на свободен достъп до плажната ивица в тази северна част от Българското черноморие е от години, съдебните спорове по отношение на законността на пропускателния режим също са със солидна история.

На какъв етап са те в момента и може ли всеки да достигне до плажовете на ваканционното селище чуйте в следващия репортаж на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.

Всеки гост на ваканционното селище Русалка, който пристига с автомобила си, преминава през КПП, на който трябва да заплати такса от 6 лв. за паркинг. Ако след това гостът иска да изкара ден на плажа в т.нар. френска част на комплекса, той трябва да заплати на второ КПП сумата от още 6 лв., в която са включени чадър, шезлонг, джакузи, термален басейн с минерална вода и санитарен възел.

Заповедта на кмета на община Каварна Елена Балтаджиева за премахването на бариерата при влизане се основава на твърдението, че тя е изградена на терен, който не е собственост на ваканционното селище и за съществуването й не е издадено разрешение от общинската администрация. След изтичането на едномесечния срок за реакция, от общината правят проверка, от която става ясно, че бариерата е преместена няколко метра по-навътре в комплекса, но не е премахната, обяснява Елена Балтаджиева.

Според адвоката на дружеството Ваканционно селище Русалка Милко Пенчев да има пропускателен режим на курорта е част от изискванията на закона за туризма.

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева е категорична, че незаконното според ЗУТ КПП ще бъде принудително премахнато от общината, тъй като тя продължава да не е издала разрешително за пункта, макар и да е депозирано желанието за това от страна на ръководството на комплекса.

Елена Балтаджиева принципно не е съгласна и с таксата за паркинг, тъй като за тази цел се използва стара спортна площадка, която не е с променен статут на паркинг, но уточнява, че това не е в правомощията на общината, тъй като теренът не е общинска собственост.

Има ли все пак достъп до  някой от плажовете на Русалка, за който да не се иска входна такса, отговаря адвокат Милко Пенчев.

Милко Пенчев изрази увереност, че ако не получат съгласие от общинската администрация за КПП, макар вече на територията на комплекса, то то ще бъде премахнато.

Дружеството обжалва и наложената глоба от Министерството на туризма заради липсата на свободен достъп до плажа. А такъв по време на нашата проверка, се оказа, че има, споделя Димитрина Коджабашева.

Галина Попова е гост на комплекса и е на мнение, че някакво ограничение за достъп до плажа с чадърите трябва да има, защото в противен случай се събират твърде много хора и гостите на комплекса са ощетени.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС изключи Делян Пеевски от партията

ДПС освободи Делян Пеевски от председателското място и го изключи от партията по време на заседание в Централното оперативно бюро на ДПС,  съобщават от пресцентъра на партията,  предаде БНР. Заместник-председатели също напускат постовете и партията - Халил Летифов, Искра Михайлова - Копарова, Йордан Цонев, Станислав Анастасов. Изключени са още Хамид..

публикувано на 27.08.24 в 19:25

Все още се работи по уличното осветление в Балчик и селата в Батовската долина

Проектът за „Енергийноефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление на гр. Балчик, с. Кранево, с.Оброчище и с. Рогачево“ по Национален план за възстановяване и устойчивост е изпълнен на около три четвърти, коментира заместник – кметът по устройство на територията на Община Балчик Димитрин Димитров, като най-много работа..

публикувано на 27.08.24 в 17:31

От октомври започва ремонт на пътя „Аспарухово“ – „Галата“, обходът ще е през местност Боровец

От месец октомври Община Варна започва основен ремонт на общинския път от „Аспарухово“ за кв. „Галата“. Ремонтът ще обхване 3,4 км от отбивката за Карантината до кръстовището с пътя за местност Боровец. Стойността на проекта е близо 9,8 млн. лв. с ДДС и се реализира по Инвестиционната програма за общински проекти на Министерството на финансите, по която..

публикувано на 27.08.24 в 17:01
Снимката е илюстративна

Пожар край село Тополи, сухи треви горят в местността Клисе баир

Пожар избухна край варненското село Тополи. Горят сухи треви в местността Клисе баир, срещу пречиствателната станция за отпадни води. Сигнал за огъня е получен в 14 часа и 3 минути.  На място са изпратени четири екипа на пожарната, които се борят с огнената стихия, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. 

публикувано на 27.08.24 в 15:47
Галин Цоков, министър на образованието

Галин Цоков разпореди оттегляне на спорна наредба за училищните е-дневници

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди да се спре общественото обсъждане на Наредба № 8 от 2016 г. за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование и да се премахнат текстовете, предвиждащи пълно преминаване към НЕИСПУО (Националната електронна информационна система за предучилищното и..

публикувано на 27.08.24 в 14:11

Варна на второ място по заплати в страната

Варна е на второ място спрямо другите области в страната по заплати.  Средната брутна месечна работна заплата в област Варна за април 2024 г. е 2 148 лв., за май - 2 149 лв. и за юни - 2 144 лева. По размер на средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2024 г. - 2 147 лв.. Най-високо е заплащането в област София (столица) - 3 129 лева...

публикувано на 27.08.24 в 13:54