Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Има ли вече свободен достъп до плажа в Русалка

| обновено на 06.08.20 в 09:52

Темата за свободния достъп до плажовете по родното ни Черноморие е актуална всяко лято.

Примерите за липсата на такъв с годините стават все повече.

Още преди започването на активния летен сезон, стартирал по-късно тази година, в средата на юни месец община Каварна издаде заповед за премахването на бариерата на входа на Ваканционното селище „Русалка“.


Проблемът с липсата на свободен достъп до плажната ивица в тази северна част от Българското черноморие е от години, съдебните спорове по отношение на законността на пропускателния режим също са със солидна история.

На какъв етап са те в момента и може ли всеки да достигне до плажовете на ваканционното селище чуйте в следващия репортаж на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.

Всеки гост на ваканционното селище Русалка, който пристига с автомобила си, преминава през КПП, на който трябва да заплати такса от 6 лв. за паркинг. Ако след това гостът иска да изкара ден на плажа в т.нар. френска част на комплекса, той трябва да заплати на второ КПП сумата от още 6 лв., в която са включени чадър, шезлонг, джакузи, термален басейн с минерална вода и санитарен възел.

Заповедта на кмета на община Каварна Елена Балтаджиева за премахването на бариерата при влизане се основава на твърдението, че тя е изградена на терен, който не е собственост на ваканционното селище и за съществуването й не е издадено разрешение от общинската администрация. След изтичането на едномесечния срок за реакция, от общината правят проверка, от която става ясно, че бариерата е преместена няколко метра по-навътре в комплекса, но не е премахната, обяснява Елена Балтаджиева.

Според адвоката на дружеството Ваканционно селище Русалка Милко Пенчев да има пропускателен режим на курорта е част от изискванията на закона за туризма.

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева е категорична, че незаконното според ЗУТ КПП ще бъде принудително премахнато от общината, тъй като тя продължава да не е издала разрешително за пункта, макар и да е депозирано желанието за това от страна на ръководството на комплекса.

Елена Балтаджиева принципно не е съгласна и с таксата за паркинг, тъй като за тази цел се използва стара спортна площадка, която не е с променен статут на паркинг, но уточнява, че това не е в правомощията на общината, тъй като теренът не е общинска собственост.

Има ли все пак достъп до  някой от плажовете на Русалка, за който да не се иска входна такса, отговаря адвокат Милко Пенчев.

Милко Пенчев изрази увереност, че ако не получат съгласие от общинската администрация за КПП, макар вече на територията на комплекса, то то ще бъде премахнато.

Дружеството обжалва и наложената глоба от Министерството на туризма заради липсата на свободен достъп до плажа. А такъв по време на нашата проверка, се оказа, че има, споделя Димитрина Коджабашева.

Галина Попова е гост на комплекса и е на мнение, че някакво ограничение за достъп до плажа с чадърите трябва да има, защото в противен случай се събират твърде много хора и гостите на комплекса са ощетени.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Край на занижените изисквания в университетите

Свърши времето на занижените изисквания в университетите, вече няма да има масовизация на студенти и ключовият фактор ще бъде качеството на обучение, каза днес във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му висшите заведения трябва да направят бакалавърските си програми мултидисциплинарни, защото професиите на бъдещето ще изискват..

публикувано на 28.09.20 в 12:36

1000 лв. глоба за мъж, гласувал два пъти на изборите ва Европейски парламент

1 000 лв глоба наложи Районният съд в Генерал Тошево на член на СИК, гласувал два пъти на изборите за Европейски парламент. 66-годишният мъж е бил освободен от наказателна отговорност, по предложение на прокуратурата. Мъжът бил член на секционна избирателна комисия в село Писарово, община Генерал Тошево. По време на изборите за членове на Европейски..

публикувано на 28.09.20 в 12:18

Отпускат еднократни финансови помощи на 205 варненци

Еднократни финансови помощи за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности ще бъдат отпуснати на 205 варненци, подали молба в общината. Общо са постъпили 223 искания за отпускане на помощ за комунално-битови потребности, на 18-т молби получиха отказ. Това стана ясно на заседанието днес на комисията по “Социални дейности и жилищна..

публикувано на 28.09.20 в 12:04

Откриха новата учебна година във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“

Над 100 са чуждестранните студенти във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров”,582 са студентите първокурсници, образователна степен "бакалавър",130-в степен "магистър", 68 са курсантите. Това съобщи във Варна флотилен адмирал проф.д-р Боян Медникаров, началник на училището по време на откриването на новата учебна година.  На церемонията..

публикувано на 28.09.20 в 11:49

15 семейства от Варна получиха подкрепа по Програма Ирис

Епидемията от COVID-19 задълбочи още повече тежкото положение на социално най-слабите у нас. Според Обществен дарителски фонд за Варна все повече са хората, които се затрудняват дори да купуват най-необходимите хранителни продукти. Затова 70 домакинства от тях, в това число и родилки в риск от Варна до края на годината ще получат помощ от Обществен..

публикувано на 28.09.20 в 10:56

Черна гора затяга мерките за ограничение на COVID

Предвид изключително широко разпространеното местно предаване на коронавирус, големия брой случаи в болниците и огромния натиск върху здравната система, Институтът за обществено здраве (IPH) на Черна гора предложи въвеждане на допълнителни мерки за предотвратяване разпространението на новия коронавирус. Мерките влизат в сила от днес. От днес до 12..

публикувано на 28.09.20 в 10:42

По Южното Черноморие посрещат туристи от Украйна през октомври, привличат ги със СПА и шопинг

Туроператорът Иван Кирязов съобщи, че  от октомври до следващия летен сезон  приемат своите украински гости в Бургас, Поморие, Несебър за дегустации и СПА  плюс два дни за шопинг. Втората програма, насочена към източния пазар, съчетава почивка в Бургас и Хисаря.  В края на септември, им е важна  очаквана нова заповед на министъра на здравеопазването..

публикувано на 28.09.20 в 10:31