Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненец сигнализира за редица неудобства за пациентите в Инфекциозна клиника

| обновено на 06.08.20 в 13:17
4
Стая в инфекциозна клиника, ет1, февруари 2019
Снимка: Галена Ковчазова

За неудобства в условията, при които се лекуват приетите във варненската Инфекциозна клиника, сигнализира в редакцията ни Добромир Анастасов. 

Варненецът, чиято майка е била пациент в Инфекциозна клиника, описа условията по следния начин

Пациентите за подложени на директно слънчево напичане, тъй като в стаите няма пердета или завеси, това е причината и за нагорещяване на стаите вътре. Освен това изхранването зависи изцяло от роднините на болните, а някои от тях също са под карантина с Ковид 19 и нямат възможност да го осигуряват. Липсва и осветление в санитарноите помещения на един от етажите. За всичко това сигнализира в редакцията ни Добромир Анастасов, чиято майка е била настанена в Инфекциозната клиника. Варненецът описа условията по следния начин в разговор с Мариела Димитрова:

Анастасов ни сигнализира в петък миналата седмица . Потърсихме веднага за коментар от администрацията на УМБАЛ „Св. Марина“, към която е Инфекциозната клиника, за която става въпрос. Конкретен отговор от пресцентъра на болницата получихме на редакционната поща в сряда следобед (вж,пълния текст по-долу). В него конкретно се казва, че е „ Нормално в ежедневната практика да възникват различни технически проблеми, които се отстраняват при възможност, предвид тежката епидемична обстановка. Въпреки амортизираната сграда персоналът поддържа хигиенните и санитарни дейности на необходимото ниво. Храненето се извършва регулярно, по съответни диети според състоянието, като на пациентите, които не харесват болничната храна се предлага кетъринг с меню по избор или при желание от тяхна страна домашно приготвена храна.

Днес стана ясно, че майката на варненеца, подал сигнала, е била изписана в събота и той няма поглед на условията в Инфекциозната клиника в последствие.

За всички е ясно, че без тази болница и медиците там Варна, а и региона не може, особено в условията на пандемия. Ясно е също и че е наложително подобрение на материалната й база. 

Има изработени 2 проекта, първият за изграждане на нова инфекциозна болница на стойност 20 млн. лева, а вторият за ремонт на настоящата на стойност 4 млн. лева. Министерство на здравеопазването е сезирано многократно, казват от болницата за този проблем.

Пълният текст на отговора по сигнала от пресцентъра на УМБАЛ"Св.Марина":

"УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна от началото на пандемията и до скоро бе единствената болница във Варненска област, която лекува и проследява пациенти с доказани положителни проби на Covid-19. Лекувани в болницата до момента са 176 пациента с COVID 19, от тях - 164 излекувани, което отговаря на съществуващите европейски стандарти. Към момента в Инфекциозните ни клиники се лекуват 36 пациента с COVID 19, като безотказно се приемат и пациенти с други инфекциозни заболявания не само от Варна и Варненска област, но и насочени от други градове. Клиниката е обзаведена по всички стандарти за инфекциозни клиники в България. Нормално е в ежедневната практика да възникват различни технически проблеми, които се отстраняват при възможност, предвид тежката епидемична обстановка. Въпреки амортизираната сграда персоналът поддържа хигиенните и санитарни дейности на необходимото ниво. Храненето се извършва регулярно, по съответни диети според състоянието, като на пациентите, които не харесват болничната храна се предлага кетъринг с меню по избор или при желание от тяхна страна домашно приготвена храна. Ръководството на болницата и академичната общност настояват да бъде финансирано изграждането на нова инфекциозна клиника във Варна, за да се повиши капацитетът на здравеопазването в морската столица.

Има изработени 2 проекта, първият от които за изграждане на нова инфекциозна болница на стойност 20 млн. лева, а вторият за ремонтни дейности на стойност 4 млн. лева. Многократно е сезирано Министерство на здравеопазването за този проблем. При последното си посещение в града министър Ананиев обеща да бъде изградена нова инфекциозна болница във Варна по европейски проекти. Предстои разговор с новия министър на здравеопазването относно темата.

Медиците от инфекциозните клиники в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна са осигурени с необходимите дезинфектанти и лични предпазни средства и работят по утвърдените правила. Режимът на работа на персонала следва инструкциите на РЗИ, според указанията на националния кризисен щаб."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47