Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След полицейска акция палатките на протестиращите във Варна бяха преместени

Палатковият лагер на антиправителствения протест след преместването от полицията тази нощ във Варна
Снимка: Даниела Стойнова

Палатковият лагер бе преместен тази нощ  от кръстовището пред общината на тротоара до паметника.  Призори полицейска акция разчисти и премести в цялата страна блокадите и палатковите лагери на хората от антиправителствения протест.

По данни на полицията във Варна 17 души са били установени в лагера, те са оказали съдействие, но двама души са отказали и са били задържани, след съставени актове те са освободени.

Гледната точка за събитието на протестиращите: Във Варна в 4.30 сутринта 60 полицая с 4 буса и няколко патрулни коли дойдоха при нас, разказа един от протестиращите Борис Борисов.  Той твърди, че са били заплашени, че ще платят от  2 до 7 хиляди лева за нарушение по Закона за движение по пътищата.

На въпроса дали първоначално, още когато са искали разрешение от общината, протестиращите са заявили това място за  лагер, Борисов отрече и обясни, че още тогава са имали идея да блокират кръстовището, защото освен да се виждат, искат и да се чуват от обществеността.  Той допълни, че точно защото мислят за съгражданите си и не искат да създават неудобства, затова не са блокирали летището, Аспарухов мост или магистрала. Според Борисов обходните маршрути и преместването на спирки на Градския транспорт не е било проблем за хората във Варна, защото дори самите протестиращи са разлепяли табели как е променен маршрута на автобусите - кога и къде минават.

Чуйте в  звуковия файл цялото интервю на Даниела Стойнова с Борис Борисов от палатковия лагер на антиправителствения протест във Варна:


Движението на автобусите от градския транспорт в района е възстановено.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо се бави изграждането на физкултурния салон в СУ "Найден Геров"?

От 60 години в Средното училище "Найден Геров" във Варна няма действащ физкултурен салон. Учениците карат часовете по спорт в две пригодени за тази цел помещения, а ръководството на учебното заведение очаква финансиране от Община Варна, която е дала обещание за осигуряване на средства за довършването на дейността.  Прехвърлят собствеността на салона..

публикувано на 01.08.24 в 13:15

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45

Парична гаранция за 33-годишния, обиждал полицай във Варна

33-годишният журналист на свободна практика, обиждал полицаи във Варна, е с наложена мярка "парична гаранция" в размер на 3 хиляди лева. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура. Той е  извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, и изразяващи явно неуважение към обществото, отличаващи се с дързост, при условията на..

публикувано на 01.08.24 в 12:36

Търсят временна сграда за дом "Гергана"

Община Варна набира оферти за временно ползване на сграда или част от сграда за предоставяне на две социални услуги – Дом за стари хора "Гергана" и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания. Периодът, в който потребителите на двете услуги трябва да бъдат преместени, е 1 октомври 2024 г. – 31 януари 2026 г. Временна сграда на дома се търси във..

публикувано на 01.08.24 в 12:32
Бойко Борисов

ГЕРБ-СДС ще разговарят с ИТН, но няма да подкрепят кабинет с третия мандат

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че преговорният екип на ГЕРБ-СДС ще се отзове на поканата на "Има такъв народ" за среща в опит да се реализира последният мандат за съставяне на редовен кабинет, която е планирана за събота, предаде БНР.  В същото време Борисов заяви, че позицията на партията остава непроменена и няма да подкрепят правителство..

публикувано на 01.08.24 в 11:19

Кражбите на плажа: Какви са прийомите на джебчиите и как да се предпазим?

В разгара на лятото хиляди плажуващи отморяват на ивицата. От тяхното разпускане обаче се възползват крадците, които и тази година не пропускат да съчетаят ходенето на море с... отмъкването на различни вещи от разсеяния поглед на почиващите.  По централните плажове във Варна и на този в кв. "Аспарухово" джебчиите крадат основно мобилни телефони, смарт..

публикувано на 01.08.24 в 11:15

Десислава Ангелова се пребори за финал в гребането на Олимпиадата

Българката Десислава Ангелова ще гребе на финала на 2000 метра в скифа на олимпиадата в Париж. Тя завърши трета в полуфиналната си серия с време 7:27,16 минути, след като в последните 500 метра 26-годишната ни състезателка изпревари представителката на Узбекистан Анна Пракатен, за да си гарантира място на финала. Първа в серията завърши двукратната..

публикувано на 01.08.24 в 11:00