Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобриха номинациите за награда "Варна" в сферата на културата

Определиха номинираните за награда "Варна"
Снимка: Общински съвет-Варна

7-членно жури в състав Димитър Чутурков, Ангел Дюлгеров, арх. Мартин Христов, актьора Стоян Стоянов, Евгения Паскова, доц. д-р Мария Кърджиева и Виолета Тончева, определи тазгодишните номинации за Награда „Варна“ в областта на културата след общо три заседания.

Номинациите за награда "Варна" са свързани с постижения през годината.

За носител на Голямата награда „Варна“ е номиниран Петър Тодоров – за създаването на 8-томната поредица „Енциклопедии Варна“ и за приноса му в културния живот на града. Предложението е направено от Юлиян Атанасов и група дейци на културата.

В раздел „Литература“ е номиниран Валентин Димитров – за книгата му „Най-доброто от най-добрите. Антология на съвременния рускоезичен афоризъм“ и „Афористичен тандем“. Предложението е направено от Сдружение на писателите – Варна.

В раздел „Изобразително изкуство“ номинация получава Венелин Иванов – “за уникалните проекти и дръзновените идеи като художник, който налага високи художествени стойности в изобразителното изкуство”. Предложението е направено от Сдружение на художниците – Варна.

В раздел „Театър“ са номинирани екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – за постановъчен екип, изпълнители и актьорски състав на спектакъла „Само за жени“ по Дарио Фо. Индивидуална номинация – за Стоян Стоянов за яркото актьорско постижение в ролята на Лисугера в спектакъла за възрастни „Лисугерът“ по Сл. Мрожек.Nagrada_Varna

Номинацията за колективната награда е направена от директора на ТМПЦ – Варна Даниела Димова. Предложението за Стоян Стоянов е от инициативен комитет, в състав Наталия Чешмеджиева, Иван Кръстев, Мариета Бобева, Вилиана Иванова и Йоланта Райкова.

В раздел „Опера“ номинация получава екипът на Държавна опера Варна – за постановъчен екип и изпълнители (симфоничен оркестър, солисти, хор и балет) в спектакъла „Княз Игор“ от Александър Бородин. Номинацията е издигната от директора на ТМПЦ – Варна Даниела Димова.

В раздел „Кино“ е номинирана Мариета Бобева – за реализиране на телевизионната поредица „Опера на открито“, и за принос в представянето на варненските културни институти, събития и личности в национален телевизионен ефир. Предложението е направено от инициативен комитет в състав Даниела Димова, Станчо Веков, Венцислав Антонов, Бистра Варнева, Вера Стойкова, Виктория Минчева.

Екипът на БНР – Радио Варна получава номинация в раздел „Журналистика“ – за оригиналния замисъл за отбелязване на 85-та годишнина на Радио Варна с 85 специални събития; за високите професионални критерии и отстояване на собствен стил през годините; за приемствеността между традиция и съвременност; за разширяването на младежката аудитория и последователното отношение към културата на Варна. Предложението е направено от Румяна Петрова – директор на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“.

Няма номинации в разделите „Музика“, „Танц“ и „Архитектура“.

Решенията за удостояване с Награда “Варна” се взимат от жури в състав от 7 души, избрани от ПК “Култура и духовно развитие” по предложение на председателя на комисията Димитър Чутурков, след предварително съгласуване с директора на дирекция “Култура и духовно развитие”, най-късно до 1 март на текущата година. То се състои от творци от различни изкуства, критици, организатори, мениджъри, общественици, живеещи във Варна. Председател на журито е председателят на ПК “Култура и духовно развитие”.

Определени бяха и почетните граждани: проф. Красимир Иванов, Надежда Парушева, Мариус Донкин и Николай Увалиев.

Почетен знак за заслуги към Варна за  проф. Румен Здравков Кишев , учителката Янка Митева и за фолклорен ансамбъл "Варна"


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще свързва ли градската железница кварталите с центъра, попитаха варненци

Проектът за градска железница трябва да дава възможност за свързване на кварталите с индустриалната зона и центъра на Варна. Това мнение сподели по време на общественото обсъждане  Марио Кателиев, чийто дядо живее в кв. "Младост". Момчето коментира, че често е ставал свидетел как всяка сутрин и вечер се образуват задръствания от бул. "Република" до бул...

публикувано на 25.04.24 в 16:00

Задържаха двама наркодилъри във Варна

Задържаха мъж и жена от Варна за разпространение и държане на наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  По време на операция за противодействие на престъпността по линия на дрогата са задържани и  двама от клиентите им по време на сделка.  Проверката показала наличие на амфетамин в единия, а другият е отказал наркотест...

публикувано на 25.04.24 в 15:43

От 1 май такситата във Варна поскъпват

Одобриха нови, по-високи цени, за таксиметровия превоз във Варна.  С 38 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се" общинските съветници гласуваха повишаване на минималната тарифа за километър пробег във Варна. С решението минималната дневна тарифа става 1,30 лева, а нощната - 1,50 лева. В момента цените са съответно 1.05 лв. и 1.15 лв...

публикувано на 25.04.24 в 15:28

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:57

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници. Въвежда се ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Забранява..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02