Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобриха номинациите за награда "Варна" в сферата на културата

Определиха номинираните за награда "Варна"
Снимка: Общински съвет-Варна

7-членно жури в състав Димитър Чутурков, Ангел Дюлгеров, арх. Мартин Христов, актьора Стоян Стоянов, Евгения Паскова, доц. д-р Мария Кърджиева и Виолета Тончева, определи тазгодишните номинации за Награда „Варна“ в областта на културата след общо три заседания.

Номинациите за награда "Варна" са свързани с постижения през годината.

За носител на Голямата награда „Варна“ е номиниран Петър Тодоров – за създаването на 8-томната поредица „Енциклопедии Варна“ и за приноса му в културния живот на града. Предложението е направено от Юлиян Атанасов и група дейци на културата.

В раздел „Литература“ е номиниран Валентин Димитров – за книгата му „Най-доброто от най-добрите. Антология на съвременния рускоезичен афоризъм“ и „Афористичен тандем“. Предложението е направено от Сдружение на писателите – Варна.

В раздел „Изобразително изкуство“ номинация получава Венелин Иванов – “за уникалните проекти и дръзновените идеи като художник, който налага високи художествени стойности в изобразителното изкуство”. Предложението е направено от Сдружение на художниците – Варна.

В раздел „Театър“ са номинирани екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – за постановъчен екип, изпълнители и актьорски състав на спектакъла „Само за жени“ по Дарио Фо. Индивидуална номинация – за Стоян Стоянов за яркото актьорско постижение в ролята на Лисугера в спектакъла за възрастни „Лисугерът“ по Сл. Мрожек.Nagrada_Varna

Номинацията за колективната награда е направена от директора на ТМПЦ – Варна Даниела Димова. Предложението за Стоян Стоянов е от инициативен комитет, в състав Наталия Чешмеджиева, Иван Кръстев, Мариета Бобева, Вилиана Иванова и Йоланта Райкова.

В раздел „Опера“ номинация получава екипът на Държавна опера Варна – за постановъчен екип и изпълнители (симфоничен оркестър, солисти, хор и балет) в спектакъла „Княз Игор“ от Александър Бородин. Номинацията е издигната от директора на ТМПЦ – Варна Даниела Димова.

В раздел „Кино“ е номинирана Мариета Бобева – за реализиране на телевизионната поредица „Опера на открито“, и за принос в представянето на варненските културни институти, събития и личности в национален телевизионен ефир. Предложението е направено от инициативен комитет в състав Даниела Димова, Станчо Веков, Венцислав Антонов, Бистра Варнева, Вера Стойкова, Виктория Минчева.

Екипът на БНР – Радио Варна получава номинация в раздел „Журналистика“ – за оригиналния замисъл за отбелязване на 85-та годишнина на Радио Варна с 85 специални събития; за високите професионални критерии и отстояване на собствен стил през годините; за приемствеността между традиция и съвременност; за разширяването на младежката аудитория и последователното отношение към културата на Варна. Предложението е направено от Румяна Петрова – директор на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“.

Няма номинации в разделите „Музика“, „Танц“ и „Архитектура“.

Решенията за удостояване с Награда “Варна” се взимат от жури в състав от 7 души, избрани от ПК “Култура и духовно развитие” по предложение на председателя на комисията Димитър Чутурков, след предварително съгласуване с директора на дирекция “Култура и духовно развитие”, най-късно до 1 март на текущата година. То се състои от творци от различни изкуства, критици, организатори, мениджъри, общественици, живеещи във Варна. Председател на журито е председателят на ПК “Култура и духовно развитие”.

Определени бяха и почетните граждани: проф. Красимир Иванов, Надежда Парушева, Мариус Донкин и Николай Увалиев.

Почетен знак за заслуги към Варна за  проф. Румен Здравков Кишев , учителката Янка Митева и за фолклорен ансамбъл "Варна"


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02

Вкараха в ареста кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев, обвинен заедно с други двама мъже в участие в организирана престъпна група, влиза в ареста. Варненският апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Той, заедно със съучастниците си, участвал в схеми за придобиване на имоти. Едно от обвиненията е за упражнена принуда за теглене..

публикувано на 16.07.24 в 17:35
Архив

Във Варна и региона ситуацията с пожарите е овладяна

В гората до район "Владислав Варненчик" във Варна, която горя през изминалите дни, има задимяване, там има екип от Горското стопанство и не се налага дежурство от пожарната. Напълно овладян е и пожарът, възникнал в смесена гора и храсти в района след Побити камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във Варна и региона ситуацията с..

публикувано на 16.07.24 в 16:53

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

На 19 юли, петък, в Провадия/Рояк, във връзка с възстановяване на ремонтиран предавател за Радио Варна, ще има прекъсване на услугата до 15 минути между 11 и 12 часа.  Няма да има прекъсване по време на Обедния осведомителен бюлетин.

публикувано на 16.07.24 в 16:19

Червен код утре, в части от област Варна температурата ще достигне 41 градуса

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология за утрешния ден. Предупреждението на метеоролозите е в сила и за части от област Варна. Само в най-крайните райони край морето ще бъде в сила оранжев код.  През нощта ще е предимно ясно със слаб северен вятър. Минимални температури между..

публикувано на 16.07.24 в 15:47

И утре ограничават движението на камиони в областта

От 13 до 21 часа и утре, 17 юли, заради високите температури над 35 градуса,  ще бъде ограничено движението на камиони над 20 т по пътни участъци на територията на редица области у нас , сред които и Варна. Ограничение заради жегите е въведено и днес, 16 юли.  Спират движението на камиони във Варна и областта заради високите..

публикувано на 16.07.24 в 15:32