Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да искаш да бъдеш военен лекар

Той е Христомил Христов. На 18 години, възпитаник на Хуманитарната гимназия във Варна. Последната му ученическа ваканция приключва на 14 август, когато в 9 часа ще влезе във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров". Няма да става моряк, избрал е да бъде военен лекар.

Една сравнително нова специалност (от 2017 г.), в която Медицински университет – Варна обединява сили с Военномедицинска академия – София и ВВМУ.

Обучението е в редовна форма и се провежда едновременно на трите места, без такси. След завършване на пълния шестгодишен курс на обучение студентите получават образователно-квалификационните степени „магистър" по специалността „Медицина" от МУ-Варна и „бакалавър" по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво" от Военноморското училище. 
  Добрата подготовка на завършилите тази специалност им дава възможност за повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни – членки на НАТО.

Как Христомил реши да стане военен лекар и какви качества ще са му нужни? Чуйте от разговора на Светлана Вълкова с него:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ахил в шаха на бързи обороти

Знаете ли кой спорт наричат „шах на бързи обороти“? Няма да Ви мъча много – говоря за фехтовката. Спорт, който не е особено популярен у нас, но това лято в него ще имаме представител на Олимпийските игри – Йоана Илиева. И Варна не изостава в шаха на бързи обороти -  има клуб, който жъне успехи на национално и международно ниво. Името му идва..

публикувано на 22.05.24 в 08:30

Родители искат връщане на допълнителните занятия в детските градини във Варна

Около 200 родители са се подписали само за дни в онлайн петиция , която иска възстановяването/въвеждането на допълнителни платени занимания в детските градини и училища във Варна. Това каза за Радио Варна Даниела Ванкова, която е сред инициаторите на искането. Тези занимания включват различни спортни дейности като футбол, гимнастика,..

публикувано на 22.05.24 в 08:05
Дупката Taam Ja

Дупка в морето няма дъно. Учените не могат да измерят дълбочината й

Дупка в морето се оказа без дъно или поне учените с познатите им методи не могат да разберат на каква дълбочина свършва, съобщава Novini.bg. „Изследователите откриха в океана най-дълбоката дупка на планетата - и тя е толкова дълбока, че не могат да стигнат до дъното“, съобщи CBS News, позовавайки се на публикация в новия брой на списание..

публикувано на 22.05.24 в 07:20
„Битката при Варна“, художник Ян Матейко

Стрелба с лък, рицарски игри и демонстрация на боеве за 580-ата годишнина от Битката при Варна

С тридневен фестивал на открито морската столица ще отбележи 580-ата годишнина от Битката при Варна , водена от полския крал Владислав III Варненчик. Събитието е съвместна инициатива на Република Полша и Община Варна и ще се проведе в дните между 4 и 6 октомври на територия на парк-музея „Владислав Варненчик“. Това стана ясно днес на поредна среща..

публикувано на 21.05.24 в 19:42

Десетки яхти и зрелищни гонки на регатата Varna Channel Cup на 24 май

Варна посреща 24 май с най-красивата ветроходна регата в Черно море, съобщават организаторите. Морската столица ще посрещне „Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост” със зрелищно ветроходно събитие. Десетки яхти ще излязат в акватрорията на варненския залив пред Морската градина за първата състезателна гонка на Varna Channel..

публикувано на 21.05.24 в 19:00

Български стихотворения красят центъра на Варна за 24 май (СНИМКИ)

Центърът на Варна е украсен с пана с известни български стихотворения по случай предстоящия празник на българската просвета и славянската писменост, 24 май.   Произведенията, красящи морската столица, са на знаменити български автори като Елин Пелин, Любен Каравелов и Ран Босилек. Тази година 121 групи с представители на детски..

публикувано на 21.05.24 в 12:05

На Константин ли е кръстено село Константиново?

Село Константиново е разположено на около 15 км от центъра на Варна и на 8 км източно от Белослав. Старото му име е Дерекьой, което буквално означава „село в дере“. Името „Константиново“ му е дадено около 1898 г., когато след опажаряването му от турците се населва отново. Кръстено е на първия заселник дядо Костанда, гагаузин.   Но, Костанда си..

публикувано на 21.05.24 в 10:05