Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

33 дни гражданско недоволство във Варна - протести, блокада, шествия /обновява се/

| обновено на 11.08.20 в 20:38
21
Шествие на антиправителствения протест - Варна, ден 33
Снимка: Тони Караангелов

От снощи палатковият лагер във Варна отново е на пътното платно пред общината.

Шатри, палатки и столчета стоят в центъра на кръстовището. Седем автобусни линии са с променен маршрут, но този път навреме беше информирано за това по спирките.


Протестиращите искараха по-голямата част от деня в лагера "в тил" по маси и столчета на площада край паметника. Следобед велосипедист премина край палатките и ги замери с яйца. Някои граждани поспориха с лагеруващите това ли е начина и им обясниха защо не искат те да ги представляват. Като цяло обаче мнозина подкрепят хората в лагера и ги подкрепят с кафета,  безалкохолни и добра дума.

И тази вечер радио Варна ще проследи как ще премине недоволството на варненци - на живо може да гледате във фейсбук страницата ни.

18.50

Варненци се събират за антиправителствен протест 33 пореден ден.

19.00

Вече високо се веят знамената на България и ЕС.  Протестиращите вдигнаха и огромния плакат "България е в ремонт".

19.10

Шествието тръгна към Севастопол отново с националния трибагреник начело и най-актуалният варненски слоган на притеста в последните дни "ДЪРЖАВАТА Е В РЕМОНТ. Благодарим ви за разбирането" , изписан на огромен плакат.
Протестиращите вървят под музикален съпровод - модернизирана версия на български фолклор.
19.15
"Оставка", "Бойко вън" , "Мафия" и "Елате при нас - протеста е за вас" това скандират тази вечер протестиращите.
Велосипедисти и много домащни любимци се виждат в шествието. Вече почти няма хора с маски.
Шествието продължава от Севастопол по бул. "Княз Борис Първи" в посока Икономически университет.
Под звуците на композиции на Елица и Стунджи шествието продължава с единични възгласи "Долу Бойко Борисов".
Много от хората носят пред гърдите си  собственоръчно написани плакати с мотиви защо искат оставките на премиера и гмалния прокурор.
19.20
Шествето  спря на кръстовищено пред ИУ и хората скандират: "Оставка и затвор - Гешев е епозор".
19.25
Шествието стигна до кръстовището пред Младежкия дом.
Много от протестиращите носят флага като перелина, което се очертава като мода по време нашествият във Варна.
Водачи са мъже на средна възраст, които виждаме почти през цялото време в палатковия лагер пред община Варна.

19.30
Антиправителственият протест продължава - с шествие към Чаталджа. Хората се движат и по двете платна на бул. "Осми Приморски полк".
19.40
С викове "Оставка" шествието се движи към поредното кръстовище.  Прави впечакление, че от 300-хилядна Варна, тази вечер участниците са около 150 души.
На една от автобусните спирки, покрай които минава шествието, дама в златна възраст изрази бурно раздразнението си от протестиращите, от проблемите, които и създават, от виковете и шума и тн. Без да има разпри протестиращите с разбиране я отминаха, само възрастен варнененц и отвърна, че не разбира защо го правят. 
Полицаите вървят редом с шествието.
19.50
Протестиращите спряха пред офис с разлепени плакати на ГЕРБ. Полицаите бързи се построиха в редица и не допускат хората до витрините.

Младежи от протестиращите обаче извадиха подготвени кори с яйца.

Повечето хора се спряха и просто разговарят, обсъждат помежду си ситуацията. Само няколко младежи се разправят с полицаите.

В крайна сметка яйцата останаха на тротоара и не полетяха към витрините на ГЕРБ. Протестиращите поеха обратно по бул. "Осми Приморски полк".

20.00
Шествието на кръстовището на ")аталджа" и  "Осми Приморски полк" и се движи към Младежкия дом. Затворени са и двете платна. Към  зрителите от балконите и прозорците на  жилищните блокове  протестиращите се обръщт с призива "Елате при нас- протеста е за вас".  Троми, свирки, вувузели и дори кречетала озвучават преминаването им.
20.30
Протестиращите вече са пред общината. Те се събраха и започна дискусия за избирателния процес, броя на избирателите, достоверността на списъците и още други проблемни за протестиращите въпроси.

Вижте в галерията още снимки на Тони Караангелов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюша

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш. Според Кунчев не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Днес трябва да бъде последният работен ден на депутатите от 49-ото Народно събрание. Заседанието ще се проведе без председател на институцията, след като в четвъртък бе гласувана оставката на Росен Желязков. Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков Очаква се депутатите да гласуват на първо четене забраната на реклама на..

публикувано на 26.04.24 в 08:35

Започва изплащането на великденските добавки на пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Майските пенсии ще се изплащат..

публикувано на 26.04.24 в 08:18

Правителството решава днес дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството днес,  съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да бъде обявена..

публикувано на 26.04.24 в 08:00

Адресите без ток на 26 април

На 26.04.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Люлебургаз бл. 1, бул. Чаталджа 22, ул. Лозенград 3, ул. Уилям Гладстон 2, 4, 6, 8, 10, 12, ул. Черна 1, 3, ул. Джеймс Баучер 1,..

публикувано на 26.04.24 в 06:14
Есенно море

Утрото започва с облаци, през деня ще е слънчево

Утрото в петък ни посреща с повечко облаци и лек хладен вятър. Днес сутринта ще има разкъсана ниска и средна облачност, която по-късно ще намалее, временно до слънчево. Вятърът ще е умерен от запад-северозапад, привечер ще отслабне. Минимални температури между 7° и 12°, за Варна около 11°, максималните ще са между 16° и 21°, за Варна..

публикувано на 26.04.24 в 06:13

Увеличават с около 20 % заплатите в туристическия сектор

Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви служебният министър на туризма Евтим Милошев от Слънчев бряг, предаде БГНЕС.  Милошев е на работно посещение в курорта, където се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят проблемите преди старта на летния сезон. „Това е добър знак..

публикувано на 25.04.24 в 19:11