Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

33 дни гражданско недоволство във Варна - протести, блокада, шествия /обновява се/

| обновено на 11.08.20 в 20:38
21
Шествие на антиправителствения протест - Варна, ден 33
Снимка: Тони Караангелов

От снощи палатковият лагер във Варна отново е на пътното платно пред общината.

Шатри, палатки и столчета стоят в центъра на кръстовището. Седем автобусни линии са с променен маршрут, но този път навреме беше информирано за това по спирките.


Протестиращите искараха по-голямата част от деня в лагера "в тил" по маси и столчета на площада край паметника. Следобед велосипедист премина край палатките и ги замери с яйца. Някои граждани поспориха с лагеруващите това ли е начина и им обясниха защо не искат те да ги представляват. Като цяло обаче мнозина подкрепят хората в лагера и ги подкрепят с кафета,  безалкохолни и добра дума.

И тази вечер радио Варна ще проследи как ще премине недоволството на варненци - на живо може да гледате във фейсбук страницата ни.

18.50

Варненци се събират за антиправителствен протест 33 пореден ден.

19.00

Вече високо се веят знамената на България и ЕС.  Протестиращите вдигнаха и огромния плакат "България е в ремонт".

19.10

Шествието тръгна към Севастопол отново с националния трибагреник начело и най-актуалният варненски слоган на притеста в последните дни "ДЪРЖАВАТА Е В РЕМОНТ. Благодарим ви за разбирането" , изписан на огромен плакат.
Протестиращите вървят под музикален съпровод - модернизирана версия на български фолклор.
19.15
"Оставка", "Бойко вън" , "Мафия" и "Елате при нас - протеста е за вас" това скандират тази вечер протестиращите.
Велосипедисти и много домащни любимци се виждат в шествието. Вече почти няма хора с маски.
Шествието продължава от Севастопол по бул. "Княз Борис Първи" в посока Икономически университет.
Под звуците на композиции на Елица и Стунджи шествието продължава с единични възгласи "Долу Бойко Борисов".
Много от хората носят пред гърдите си  собственоръчно написани плакати с мотиви защо искат оставките на премиера и гмалния прокурор.
19.20
Шествето  спря на кръстовищено пред ИУ и хората скандират: "Оставка и затвор - Гешев е епозор".
19.25
Шествието стигна до кръстовището пред Младежкия дом.
Много от протестиращите носят флага като перелина, което се очертава като мода по време нашествият във Варна.
Водачи са мъже на средна възраст, които виждаме почти през цялото време в палатковия лагер пред община Варна.

19.30
Антиправителственият протест продължава - с шествие към Чаталджа. Хората се движат и по двете платна на бул. "Осми Приморски полк".
19.40
С викове "Оставка" шествието се движи към поредното кръстовище.  Прави впечакление, че от 300-хилядна Варна, тази вечер участниците са около 150 души.
На една от автобусните спирки, покрай които минава шествието, дама в златна възраст изрази бурно раздразнението си от протестиращите, от проблемите, които и създават, от виковете и шума и тн. Без да има разпри протестиращите с разбиране я отминаха, само възрастен варнененц и отвърна, че не разбира защо го правят. 
Полицаите вървят редом с шествието.
19.50
Протестиращите спряха пред офис с разлепени плакати на ГЕРБ. Полицаите бързи се построиха в редица и не допускат хората до витрините.

Младежи от протестиращите обаче извадиха подготвени кори с яйца.

Повечето хора се спряха и просто разговарят, обсъждат помежду си ситуацията. Само няколко младежи се разправят с полицаите.

В крайна сметка яйцата останаха на тротоара и не полетяха към витрините на ГЕРБ. Протестиращите поеха обратно по бул. "Осми Приморски полк".

20.00
Шествието на кръстовището на ")аталджа" и  "Осми Приморски полк" и се движи към Младежкия дом. Затворени са и двете платна. Към  зрителите от балконите и прозорците на  жилищните блокове  протестиращите се обръщт с призива "Елате при нас- протеста е за вас".  Троми, свирки, вувузели и дори кречетала озвучават преминаването им.
20.30
Протестиращите вече са пред общината. Те се събраха и започна дискусия за избирателния процес, броя на избирателите, достоверността на списъците и още други проблемни за протестиращите въпроси.

Вижте в галерията още снимки на Тони Караангелов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на Белославското село Езерово настояват за ефективни мерки за ограничение на движението в района

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, затвори важни улици в селото. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки че има пътни знаци /тип В-26 и Т-17/, поставени на разстояние от..

публикувано на 13.07.24 в 18:24

Времето остава горещо и в неделя

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 19° и 24°, по носовете до 26°, за Варна около 24°. През деня ще е слънчево със слаб, следобед умерен вятър от североизток и изток. Остава горещо с максимални температури между 35° и 40°, по крайбрежието от 29° до 34°, за..

публикувано на 13.07.24 в 17:00
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: С всеки изминал избор, електоратът на ДПС намалява етнически, както у нас, така и в Турция

Няма модел Пеевски, има модел Доган. И моделът Пеевски е част от модела Доган. Така коментира в предаването „Позиция“ последните събития в ДПС бившият заместник председател на партията и парламентарната група през 90-те години Гюнер Тахир. По думите на Тахир, почетният председател на ДПС грешно е преценил, че освобождаването на Делян Пеевски би..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, ще затвори важни улици в селото днес от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008...

публикувано на 13.07.24 в 16:00

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

публикувано на 13.07.24 в 15:41

Пожар в Парк „Росенец" на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган

Незагасен фас предизвика пожар в Парк "Росенец", близо до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. За щастие горят само сухи треви и храсти. Комисар Николай Николаев, директор на пожарната в Бургас, съобщи за агенция БГНЕС, че огънят е локализиран, но в момента се е възпламенил пожар в двора на къща в град Камено, пожари в областта има..

публикувано на 13.07.24 в 15:11

Търговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни според инспекторите на НАП

От 28 юни досега от НАП - Варна са проверили над 320 обекта, на 30 от тях са издадени актове за различни нарушения. Tърговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни. Това заяви Лора Георгиева - говорител на НАП-Варна. Тя, заедно с инспектори, присъства на проверка на заведение за хранене на Крайбрежната алея в морската столица. В..

публикувано на 13.07.24 в 15:03