Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от месец гражданско недоволство - 34 ден протести във Варна /обновява се/

| обновено на 12.08.20 в 21:04

Остава блокирано кръстовището пред общината.

Протестиращите вече се събират за поредната вечерна проява на несъгласие с  управлението на държавата.

Радио Варна ще проследи на живо какво ще предприемат протестиращите - подробна фотогалерия вижте  в края на публикацията, а видео - във фейсбук страницата ни

19.00

Все още са малко протестиращите край палатковия лагер. Започнаха дискусии. Желаещи вземат един след друг мегафона и публично разказват своите мотиви за недоволството от работата на правителството.  Повечето коментират разпределянето на средства през последните дни. Всеки един призовава за оставка на кабинета..

19.10

Прави впечатление, че говорещите не се представят.  Те не се притесняват обаче да повтарят, че гражданите си искат държавата.

"Аз съм тук, защото  искам да се промени системата. В нея живеем 30 години, но не ми харесва", каза един от протестиращите. По мирен начин искам да покажа своето несъгласие с мафията в управлението.

19.15

"Варна, съуди се" и "Елате при нас - протеста е за вас" - това викаме всяка вечер в шествие, което обаче минава по маршрут, по който има най-вече офиси. В офисите след работно време няма никого и никой не ни чува. Това мнение изказа един от протестиращите и призова шествието да минава по малки улички и през кварталите.

19.20

Шествието тръгна към катедралата с призив "оставка".  Затворени са и двете платна на  булевард "Мария Луиза".

Националното знаме държат  6 човека начело на шествието. Някои участници водят със себе си домашните си любимци, има хора с увреждания, хора в инвалидни колички, с велосипеди.

19.25

Протестиращите звънят хорово със звънците на велосипедите, тромби и вувузели звучат между скандирането "Мафията вън" и "оставка".

19.30

Протестиращите спряха на площада пред катедралата. Тази вечер хората са стотина. Улиците в района са затворени, полицаите се движат редом с протеста. Повечето вече се познават с участниците и си говорят по пътя.


Участници в шествието високо вдигат плакат "България заслужава честни избори, машинно гласуване и 100% мажоритарен вот".  Те коментират помежду си, че вярват в промяната, че тя е неизбежна, че е време политиците да чуят народа. Хората искат да има повече социални привилегии за народа, да се вдигнат заплатите, да няма корупция


19.40

Шествието се спря пред билборда с лидера на "Воля" и отново скандират "Оставка" и "Мутри вън".

19.50

Викове, скандиране, звук от кречетало и на кръстовището с ул. Бенковска". На всяко кръстовище протестиращите се спират и го блокират за кратко. Полицията обезопасява предварително всеки район.


20 .00

Протестиращите се спряха пред сградата на районната прокуратура. Те скандират "Оставка" и "Гешев е позор - оставка и затвор".


Хората се спират и по групички обсъждат, че първо трябва да бъде свалено правителството и системата да бъде пречистена. След това  обаче системата трябва трябва да се промени.  Чуват се мнения и че в парламента трябва да могат да влизат и по-малките партии. Младите хора коментират, че искат малки демократични и зелени партии да влязат в парламента, за да изместят монопола на големите ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП.

Според по-възрастните, участващи в обсъждането, в момента не живеем в диктатура, а в демократична мафия, но вече месец се вижда, че хората се събуждат.


20.10

Протестното антиправителствено шествие продължи по ул. "Отец Паисий" . Не беше подминат без викове "Оставка" и близкия офис на партия "Воля".

20.15
Протестиращите се отправят към бул."Сливница" . "Събуди се, Варна" е основен призив тази вечер, протестиращите не се уморяват да будят съвестта на съгражданите си.

20.20

Шествието се движи към лагера пред общината.  Хората не пропускат да се спрат обаче и на кръстовището  между улиците "Сливница" и "Пирин" .

При палатковия лагер пред общината предстои дискусия на тема "Изборното право".


20.40

От успеха на протестите зависи дали младежите ще останат в родината си, коментират участниците в шествието.  Те се ядосват, че малцина се включват, а толкова много зависи от хода на протестите.


20.45

Промяната минава през оставка, през разделение на властите, които трябва да са независими една от друга и да се упражнява контрол над всички тях, за да няма произвол.  Това обсъжда хората от шествието докато се предвежват към пълътковия лагер пред общината.  По пътя си те пропускаха автобусите на градския транспорт. Бързо се придвижиха хората по сравнително големия маршрут тази вечер.


20.50

Шествието ще приключи пред палатковия лагер на кръстовището пред сградата на общината. И тази вечер за 34 пореден път варненци демонстрираха своята непоносимост към сегашното управление на държавата и отново настойчиво, но мирно, поискаха оставките на премиера и главния прокурор.


20.55

Приключи 34 ден на протести във Варна - блокада, шествие, обяснения в полицията за хвърляни яйца, но отказване няма.

"Всеки ден ще е така до победата" - с това обещане хората се разотиват, но само до утре.

Вижте във фотогалерията целия фоторепортаж на Тони Караангелов.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12